[EnschedeRamp] Forum
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
De activerings e-mail gemist?
8 Augustus 2020, 07:19:29

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Zoek:     Geavanceerd zoeken
NB! Als u lid wilt worden stuur dan een verzoek naar:

EnschedeRamp@gmail.com
8345 aantal berichten in 697 topics door 143 geregistreerde leden
Nieuwste lid: UteTribble
* Startpagina Help Zoek Inloggen Registreren
  Laat berichten zien
Pagina's: [1] 2 3
1  Enschede 13 mei 2000 / Archief / Re: [Odeon] is over en sluiten Gepost op: 13 November 2019, 01:24:43
op 13-11-2019 heeft Arnaud dit bericht proberen te plaatsen
2  Enschede 13 mei 2000 / Archief / Re: [Odeon] test nieuw onderwerp toevoegen Gepost op: 24 Maart 2019, 11:51:41
nieuw onderwerp lukt, maar reactie ook ?
3  Enschede 13 mei 2000 / Archief / [Odeon] test nieuw onderwerp toevoegen Gepost op: 24 Maart 2019, 11:50:47
[Odeon] test nieuw onderwerp toevoegen

Internal Server Error?
4  Enschede 13 mei 2000 / Rampen elders / Dodental vuurwerkramp Mexico verder omhoog (18-03-2013) Gepost op: 18 Maart 2013, 04:47:29
Citaat
Gepubliceerd: 17 maart 2013 23:38
Laatste update: 18 maart 2013 04:42

Dodental vuurwerkramp Mexico verder omhoog

Het dodental als gevolg van de vuurwerkexplosie tijdens een processie in Mexico is opgelopen naar zestien. 

Ten minste 154 mensen raakten gewond, aldus de Mexicaanse autoriteiten. Tachtig gewonden liggen nog in het ziekenhuis, en enkelen van hen zijn er ernstig aan toe. De boosdoener was een vuurpijl die brandend in een vrachtwagen vol vuurwerk terechtkwam en de lading deed exploderen.

In een straal van honderd meter rond de plaats des onheils lagen menselijke resten en verbrande kleding her en der verspreid, zelfs op daken, aldus een fotograaf die op de plek van de ramp aanwezig was. Helikopters, tientallen ambulances en militairen zijn direct naar het dorp gestuurd, zo'n 110 kilometer ten oosten van Mexico-Stad.

De slachtoffers liepen mee in een jaarlijkse processie voor Jezus Christus, de beschermheilige van Jesus Tepactepec, een dorp van ongeveer duizend inwoners.

bron: AFP, NU.nl, http://www.nu.nl/buitenland/3372223/dodental-vuurwerkramp-mexico-verder-omhoog.html
5  Enschede 13 mei 2000 / Rampen elders / Ruim 10 doden door vuurwerk in Mexico (15-03-2013) Gepost op: 18 Maart 2013, 04:45:02
Citaat
Gepubliceerd: 16 maart 2013 01:22
Laatste update: 17 maart 2013 01:52

Ruim 10 doden door vuurwerk in Mexico

Door een vuurwerkongeluk in Mexico zijn vrijdag minstens 16 mensen omgekomen. Ook raakten ruim 150 mensen gewond. Dat hebben de autoriteiten zaterdag laten weten.

De gewonden zijn naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht.

Enkele van hen bevonden zich in kritieke toestand. President Enrique Peńa Nieto heeft zijn medeleven uitgesproken naar nabestaanden van de slachtoffers van het ''verschrikkelijke ongeluk''.

Het vuurwerkongeluk vond plaats tijdens een religieuze processie in de gemeente Nativitas, ongeveer 190 kilometer ten oosten van de hoofdstad Mexico-Stad. De explosie zou zijn ontstaan doordat er een vuurpijl in een vrachtwagen vol met vuurwerk terecht kwam.

bron: AFP, NU.nl, http://www.nu.nl/buitenland/3371058/ruim-10-doden-vuurwerk-in-mexico.html
6  Enschede 13 mei 2000 / Getuigenissen / Re: Wat is er met deze getuige aan de hand? Gepost op: 6 November 2010, 00:50:58
Hallo mensen van het Enschederamp Forum,

er zijn een aantal zaken die ik hier even kwijt wil:

1) Al vrij snel nadat ik Don leerde kennen vertelde ik hem over de mogelijkheden die blogs bieden aan mensen met een verhaal. Don heeft dat goed opgepakt met enkele blogs waarin hij veel van zijn beleving en visie kwijt kon en die hij verluchtigde met zijn articiteit.

2) Als goede vriend van Don kwam ik natuurlijk steeds meer in aanraking met de materie rond de ramp van 13 mei 2000 te Enschede en dat liet mij niet koud. Het begon mij te storen dat deze ramp zoveel vragen onbeantwoord liet en dat de gedupeerden niet tot verwerking konden komen juist omdat de oorzaak van de ramp onvoldoende bevredigend is onderzocht dan wel officieel gepubliceerd.

3) Aangezien ik de webmaster van Odeon ben heb ik Don geholpen met het opzetten van een eigen forum, dat werd dit forum. Het is de ruimte van Don om met serieuze ramponderzoekers van gedachten te wisselen, feiten te verzamelen en op de proppen te komen met de juiste antwoorden.

4) Odeon betekent letterlijk muziektempel. Odeon is een verzameling van mensen die actief zijn op cultureel, sociaal of politiek gebied. Odeon is primair een cultuurplatform en helpt met het ontwikkelen van websites voor bijv. musici, kunstenaars, schilders en meer algemeen voor vrijdenkers. Odeon heeft een eigen forum (sociale kennisbank) en eigen krant en nieuwsbrief die alle kanalen zijn om onafhankelijk te kunnen publiceren. Odeon is niet commercieel en door z'n bonte verzameling sites heb ik mij nooit echt druk hoeven te maken om zoiets als zoekmachines. Odeon biedt simpelweg een springplank voor mensen en/of groepen die niet de middelen of de kennis hebben om op het web te publiceren.

Als goede vriend van Don lag het dus voor de hand dat ik voor hem de infrastructuur zou aanleggen voor de EnschedeRamp-site.
Don houdt zich bezig met de content, met de inhoud en ik doe de technische verzorging zonder enige financiële tegenprestatie te vragen.
Geheel in lijn met website-ontwikkeling voor anderen die dat financieel ook niet zouden kunnen compenseren.
Odeon heeft mij meer geld gekost dan dat er inkomsten uit werden gegenereerd; ik zag en zie Odeon nog steeds als een onafhankelijke uitgeverij met een maatschappij-kritische inslag.

5) Ik ondersteun Don in zijn queeste naar de waarheid - de werkelijke gang van zaken - met betrekking tot de vuurwerkramp.
Ook voel ik betrokkenheid bij de mensen die ik inmiddels in Enschede ben tegengekomen en die op enige manier door de ramp zijn beschadigd.
Zowel tijdens, als er na.
Ik heb sympathie en respect voor de mensen die zelf op onderzoek zijn uitgegaan en stukjes van de puzzel aandragen of die anderszins de enorme hoeveelheid informatie omtrent de ramp proberen te shiften en op een rijtje te zetten. Waarbij veel desinformatie moet worden verwijderd.
Tegen dat licht moet ook de vorming van de praatgroep worden gezien waarover nu echter op ongelukkige wijze informatie naar buiten komt.

6a) Het stuit mij tegen de borst als ik zie dat dit forum wordt misbruikt of anders gesteld niet goed wordt gebruikt. De drempel om elkaar voor rotte vis uit te maken en weinig genuanceerd te zijn is met het internet wel erg laag geworden, dat weet ik, maar ik accepteer zulks niet. Al jaren maak ik mij zorgen om de toenemende mate van onbeschaafdheid tussen de Nederlanders in het algemeen en de toename van onbeleefdheid en benepen onbeschoftheid in het bijzonder. Als hoofdredacteur van Odeon kan ik dat echter niet dulden en als mens kan ik dat niet aanzien: dat doet mij namelijk pijn.
6b) Het kwetsen van mensen, hetzij geestelijk, hetzij fysiek, kan niet worden geaccepteerd. Kwetsen om te kwetsen wijs ik resoluut af.
6c) Als ik merk dat er mensen zijn die de onderzoeks-ontwikkelingen ernstig verstoren danwel oneigenlijk gebruik maken van dit forum dan behoud ik het recht om die mensen uit te sluiten van verdere deelname aan enig overleg dat wel in goede orde - en in een hartelijke en medemenselijke sfeer - verloopt.

Op dit forum heb ik reeds een handjevol topics en reacties geplaatst.
Die mogen verder illustratief zijn voor mijn gedachtenrichting en houding.

Arnaud Rasing
vrijdag 5 november 2010

7  Enschede 13 mei 2000 / Rampen elders / Re: NL politiek (leesvoer) Gepost op: 9 Juli 2010, 07:42:55
L.S.,

Dit artikel (geschreven door Serge op 13 april 2007) gaat over AP23-landmijnen m.b.t. de Enschederamp.
Men leze tevens de reacties.

http://www.klokkenluideronline.nl/artikel/412/landmijnen-en-enschede-revisited-nu-de-feiten.html

In het artikel worden de volgende vragen gesteld en/of stellingen geponeerd:

Citaat
1. Twee militaire experts die kort na de explosie op het rampterrein arriveerden hebben ontstekingsmechanismen zien liggen en dat ook gerapporteerd. (A. Nijeboer in Nieuwe Revu)

2. Deze experts kregen de instructie over hun vondst te zwijgen en zijn in de weken daarna diverse malen anoniem met de dood bedreigd (A. Nijeboer in Nieuwe Revu).

3. Journalist Alexander Nijeboer die een boek schreef over de landmijnen-affaire is ook bedreigd.

4. De VEN (branchevereniging van vuurwerkfabrikanten) heeft altijd staande gehouden dat een schokgolf zoals optrad in Enschede nooit door vuurwerk alleen kan worden veroorzaakt. (VEN-voorzitter G. Wagenvoort)

5. Het ministerie van VROM weigerde toestemming te geven voor controle-explosies met vuurwerk die volgens de VEN hun stelling konden bewijzen. (G. Wagenvoort die ook nog zei: “Iedereen die iets weet of aandraagt wordt stelselmatig monddood gemaakt.”)

6. De gemeente Enschede verleende keer op keer illegale vergunningen aan SE Fireworks. Dat gebeurde op voorspraak van Defensie. (P. Hemelrijk in Metro)

7. Er is een onschuldige veroordeeld voor ‘het stichten van brand’ op het bedrijfsterrein. (P. Hemelrijk in Metro)

8. Rechercheurs die beweerden dat voor de veroordeling van 7. bewijsmateriaal was vervalst, werden direct van de zaak afgehaald (P. Hemelrijk in Metro)

9. Een groot deel van de afgekeurde AP-23 landmijnen is nooit vernietigd omdat Defensie het transport niet aandurfde. Besloten werd de mijnen op te slaan op ‘particuliere opslagterreinen’ (A. Nijeboer in Nieuwe Revu). Zie ook hier voor veel meer gedetailleerde info over dit aspect.

10. Staatssecretaris van Defensie Van der Knaap heeft tegen de wil van de kamer in bepaald dat alle dossiers over de landmijnenkwestie gesloten moeten blijven tot 70 jaar na Spijker’s dood.

11. Fred Spijkers werd door een andere Defesie-staatssecretaris, Van Hoof, bedreigd met ‘een wapen dat voor jou absoluut en onherroepelijk dodelijk is’ als hij bepaalde stukken over de landmijnen openbaar zou maken.

12. De ‘Chef’ van ’shocklog’ Geenstijl verdwijdert als een bezetene alle postings die een link leggen tussen de landmijnen en de vuurwerkramp. Dit nadat een email van Ambroon Wiegers duidelijk heeft gemaakt dat er bij Geenstijl een ‘verbod’ bestaat op het leggen van de relatie landmijnen-vuurwerkramp.

No more questions, your honor! Enschede, kom nu eindelijk maar eens in opstand en laat het vuurwerk opnieuw knallen! En Geenstijl…. tsja…. een nominatie voor de Pullitzer Prize?

De vragen heb ik als citaat toegevoegd opdat deze nergens 'verdwijnen'.

AR
8  Enschede 13 mei 2000 / Politie / Re: Politie is bang voor Don H. Gepost op: 24 Juni 2010, 14:40:45
Betreft: de verklaring van Don H. afgelegd op het politiebureau te Enschede op maandag 7 juni en woensdag 23 juni aangaande de zgn. vuurwerkramp


@1 Aan het gecombineerde team van Politie Gelderland-Noord en Overijssel-Zuid dat de ramp van 13-05-2000 opnieuw onderzoekt,

a) Don heeft in 2000, in 2005 en nu dus ook in 2010 aangegeven dat hij een verklaring wil afleggen bij de politie en daar wordt wederom niet serieus mee omgegaan?

b) Er was al een (concept-)verklaring opgesteld door de politie voordat Don H. voor de eerste keer naar het bureau te Enschede ging om PV op te laten maken ? Hoe verhoudt zich dat met de intentie van het OM en de politie om de ramp met frisse blik te onderzoeken door een nieuw team?

c) Bewust foute informatie en termen ergo des-informatie in het PV laten opnemen en dat nog ondertekend willen hebben ook? Zonder een kopie af te willen geven?

d) Hoe meent u nu dat u het vertrouwen heeft kunnen herstellen? Ziet u nu in dat u op dit punt een enorme kans heeft gemist?

e) Denkt u nu werkelijk dat de conclusies van uw onderzoek volstrekt geloofwaardig zullen zijn? Denkt u er zelfs mee naar de pers te kunnen stappen?

f) Wie zijn er verantwoordelijk voor de aansturing van bewust onderzoek?

g) Is het mogelijk om op een politiebureau elders aangifte te doen van fraude gepleegd door mensen op een andere locatie binnen de politieorganisatie?


@2 Aan de Roombekers c.s.

De voorlopige conclusie kan niet anders zijn dat wij ons niet langer gebonden voelen door het hernieuwde onderzoek van de politie af te wachten inhoudende dat wij nu zelf dienen over te gaan tot ons waarheidszoekend burgerinitiatief zodanig dat niemand 'buiten schot' blijft en dat daarna de pers correct door ons wordt geďnformeerd etc., etc..

is getekend,

Arnaud Rasing, burger9  Enschede 13 mei 2000 / Getuigenissen / Re: Frits Pril brief Gepost op: 15 Juni 2010, 22:54:40
10  Enschede 13 mei 2000 / Actueel / Re: RTV Oost: Nieuwe onthullingen: Rechercheteam Vuurwerkramp in opspraak Gepost op: 30 Mei 2010, 08:31:24

'Onzorgvuldig onderzoek vuurwerkramp'

Uitgegeven:    29 mei 2010 21:42
Laatst gewijzigd:    29 mei 2010 22:05

ENSCHEDE - Het rechercheteam dat onderzoek heeft gedaan naar de vuurwerkramp in Enschede, is onzorgvuldig omgesprongen met getuigenverklaringen.

Dat zou blijken uit een reportage die RTV Oost maandag op radio en televisie uitzendt, zo meldt de omroep zaterdag.

RTV Oost stuitte naar eigen zeggen in het dossier van het rechercheteam dat de vuurwerkramp onderzocht, op enkele opmerkelijke zaken.

Kort voor de officiële herdenking kwam de regionale zender met een aantal nieuwe getuigenverklaringen over de nasleep van de ramp.

Naar aanleiding hiervan besloten politie en het Openbaar Ministerie (OM) het onderzoek naar de ramp opnieuw te openen.

Vers team
Een vers rechercheteam gaat getuigen horen die hebben vernomen dat medewerkers van S.E. Fireworks voorafgaand aan het 'eerste vlammetje' op het terrein zijn geweest.

Het OM en de politie horen onder anderen de schoonzus van oud-directeur Willy Pater.

Die zei onlangs dat Pater, zijn vrouw en twee medewerkers enkele uren voor de explosies, op 13 mei 2000, op het terrein zijn geweest. Het onderzoek neemt vier weken in beslag.

Bedrijfsongeval
Het zogenoemde Tolteam dat de ramp destijds onderzocht, lag al eerder onder vuur.

De rechercheurs werd onder meer verweten dat zij verkeerd waren omgegaan met bewijsmateriaal en dat zij zich te lang hadden laten leiden door brandstichting als oorzaak van de ramp. De nieuwe getuigenverklaringen wijzen op een mogelijk bedrijfsongeval.

Bij de ramp kwamen 23 mensen om het leven. Bijna duizend mensen raakten gewond en een woonwijk werd verwoest.

bron: NU.nl
11  Enschede 13 mei 2000 / Actueel / Re: Onderzoek naar vuurwerkramp Enschede heropend Gepost op: 11 Mei 2010, 22:30:54
Nieuw onderzoek naar vuurwerkramp

Uitgegeven:    11 mei 2010 15:28
Laatst gewijzigd:    11 mei 2010 20:09

ALMELO - De politie en het Openbaar Ministerie stellen een nieuw onderzoek in naar de oorzaak van de vuurwerkramp in Enschede.

Een vers rechercheteam gaat getuigen horen die hebben vernomen dat medewerkers van S.E. Fireworks voorafgaand aan het 'eerste vlammetje' op het terrein zijn geweest.

Die getuigen hebben zich de afgelopen weken gemeld bij RTV Oost. Dat maakte het OM dinsdag bekend.

Willy Pater
Het OM en de politie horen onder anderen de schoonzus van oud-directeur Willy Pater. Die zei onlangs dat Pater, zijn vrouw en twee medewerkers enkele uren voor de explosies, op 13 mei 2000, op het terrein zijn geweest.

Ook een verpleegster die Pater en zijn vrouw na de ramp heeft behandeld, verklaarde op RTV Oost dat de echtgenote van de oud-directeur tegen haar vertelde dat ze op het terrein van Fireworks waren geweest. Een inwoner van Enschede meldde dat hij anderhalf uur voordat de vuurwerkfabriek explodeerde, al vuurwerk in de lucht heeft horen gaan.

Onderzoek
Het onderzoek neemt vier weken in beslag. Het team staat onder leiding van de politie Noord- en Oost-Gelderland. Twaalf rechercheurs van de politie Twente en daarbuiten worden met het onderzoek belast.

Het rechercheteam bestaat niet uit leden van het zogenoemde Tolteam dat destijds de ramp onderzocht. Volgens het OM zullen leden van het Tolteam wel hun kennis en dossiers overdragen.

Onder vuur
Het Tolteam lag destijds onder vuur. De rechercheurs werd onder meer verweten dat zij verkeerd waren omgegaan met bewijsmateriaal en dat zij zich te lang hadden laten leiden door brandstichting als oorzaak van de ramp.

Een verdachte van brandstichting werd in eerste instantie veroordeeld, maar in hoger beroep vrijgesproken.

Bedrijfsongeval
De nieuwe getuigenverklaringen wijzen op een mogelijk bedrijfsongeval. Informatie uit het boek van Simon Vuyk 'De waarheid achter de vuurwerkramp' wordt in eerste instantie buiten het onderzoek gelaten.

De misdaadjournalist concludeert dat het blussen van ijsfonteintjes een waterstofexplosie heeft veroorzaakt. ''We richten ons eerst op de getuigenverklaringen'', zei een woordvoerder van het OM.

Bij de ramp kwamen 23 mensen om het leven. Bijna duizend mensen raakten gewond en een woonwijk werd verwoest.

bron: NU.nl
12  Enschede 13 mei 2000 / Actueel / Re: Tijdvoorwaarheid gaat voor 50.000 handtekeningen Gepost op: 24 Maart 2010, 00:42:56
@Allen,

is het jullie opgevallen dat de genietroepen op 14  mei 2000:

1 ) opvallend snel ter plekke waren en
2 ) opvallend snel te werk zijn gegaan en
3 ) dat er daarna geen onderzoek ter plekke meer kon worden verricht omdat de plaats delict was verstoord en
4 ) dat er verder opvallend weinig over bekend is ?

Arnaud13  Enschede 13 mei 2000 / Actueel / Re: Tijdvoorwaarheid gaat voor 50.000 handtekeningen Gepost op: 23 Maart 2010, 13:00:38
@Poter,

nu zie ik pas (anders gezegd: kan ik pas vermoeden) hoe die twee rechercheurs zich relateren tot TijdVoorWaarheid en Bakker c.s.

De bijdragen van Sperwer vond ik nou niet bepaald verheffend. Goed dat hij weg is van dit forum.


@Allen,

ik lees dit verhaal over TijdVoorWaarheid en over het verband met Bakker, die is toch de directeur van SEF geweest ?
Dat de roep om de waarheid boven tafel te krijgen zeer breed is, moge duidelijk zijn.
Diegenen die echter het initiatief nemen om iets te organiseren waardoor de zaak wordt heropend zouden van smetten vrij moeten zijn.
Toch jammer dat de geloofwaardigheid van dit initiatief te wensen overlaat en eigenlijk ook jammer dat de gemeente Enschede daar zo mee om gaat.

VRAAG:
Met behulp van petitie.nl kun je een campagne starten om gewoon met behulp van het internet een zaak onder de aandacht te brengen.
Van belang daarbij is de tekst van de petitie zelf. Als die goed is opgesteld en verzoekt om heropening van de zaak op basis van valide, feitelijke en objectieve argumenten en naar aanleiding van openstaande vragen dan zou het misschien wel kunnen lukken.
Kritisch daarbij is de lijst van namen van de initiatiefnemers. Om gedoe te voorkomen zou die zo breed mogelijk en zonder smetten moeten zijn.
Dan heeft de petitie een kans. Maar:

STELLING:
Don H. zei het al: Eén enkele bekentenis is al voldoende.

Arnaud

14  Enschede 13 mei 2000 / Actueel / Re: poster Rampopera in E-mineur van 13 mei 2010 te Enschede Gepost op: 22 Maart 2010, 22:40:09
Citaat
Als deskundige voor de analyse van videobeelden.

Aha, dat lijkt mij dan bij uitstek iemand die meer zou kunnen weten over de tweede grote explosie die ik - ook als niet-deskundige - toch houd voor een detonatie op basis van de gepresenteerde feiten. Dit is m.i. cruciaal.

Let op !
Ik had het al over des-informatie, dat is zeer lastig om te herkennen maar het komt er op neer dat het telkens leidt tot twijfels en niet tot waarheidsvinding.
Wie hebben er nu belang bij dat de waarheid NIET boven tafel komt ? Don heeft daar zo zijn ideeën over maar mij gaat het puur om de feiten te achterhalen, dat is al lastig genoeg gelet op de ENORME hoeveelheid informatie (gecombineerd met des-informatie) omtrent de ramp.

Laat ik dan maar even heel direct wezen:


WAS DE VUURWERKRAMP TE ENSCHEDE OP 13 MEI 2000 EEN INSIDE-JOB ?
ANALOOG AAN CQ. VERGELIJKBAAR MET DE VERNIETIGING VAN DE TWIN TOWERS TE NEWYORK OP 9/11 EEN JAAR LATER ?15  Enschede 13 mei 2000 / Actueel / Re: poster Rampopera in E-mineur van 13 mei 2010 te Enschede Gepost op: 22 Maart 2010, 21:59:51
Bas was door de politie zelf binnen gehaald.

Als informant, als iemand voorinside-jobs, als moniteur-sous-contrôle of iets dergelijks ?
Op de loonlijst van welke politie-afdeling cq. organisatie? ('Follow the money', zo zei Deep Throat. . . )
Kun je alsjeblieft misschien iets meer specifiek zijn ?
Pagina's: [1] 2 3
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!