[EnschedeRamp] Forum
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
4 Juni 2020, 04:35:13

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Zoek:     Geavanceerd zoeken
NB! Als u lid wilt worden stuur dan een verzoek naar:

EnschedeRamp@gmail.com
8066 aantal berichten in 694 topics door 21 geregistreerde leden
Nieuwste lid: MvT
* Startpagina Help Zoek Inloggen Registreren
+  [EnschedeRamp] Forum
|-+  Enschede 13 mei 2000
| |-+  Actueel
| | |-+  Gelukkig nieuwjaar
« vorige volgende »
Pagina's: [1] 2 3 4 Omlaag Print
Auteur Topic: Gelukkig nieuwjaar  (gelezen 21825 keer)
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 4735


Bekijk profiel
« Gepost op: 1 Januari 2010, 10:57:09 »

Vanuit mijn huis precies in de richting van waar SEF zat.


Het volk, dat in duisternis zat, heeft een groot licht gezien; en degenen, die zaten in het land en de schaduwe des doods, denzelven is een licht opgegaan.(Mattheus 4. 16)

Afscheid van een clown:
« Laatste verandering: 5 Januari 2010, 19:22:55 door sylvius » Gelogd
Poter
[ERF] lid
Senior
*
Berichten: 311


Bekijk profiel
« Antwoord #1 Gepost op: 1 Januari 2010, 13:47:46 »

Ik wens iedereen de beste wensen voor 2010 en dat het recht mag zegevieren!
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2080Bekijk profiel
« Antwoord #2 Gepost op: 1 Januari 2010, 16:16:47 »

Allemaal een heel gelukkig nieuwjaar gewenst van deze kant.
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 4735


Bekijk profiel
« Antwoord #3 Gepost op: 3 Januari 2010, 11:28:16 »

Decenniumwisseling - feest in Roombeek -- feest op de plaats delcit:


Enschede in de nieuwjaarsnacht. foto Reinier van Willigen


(die Reinier van Willigen kan de ramp ook niet loslaten... want waarom anders klom hij midden in de nacht op een torenflat van t Mekkleholt? i.p.v. gezelllig thuis zitten met zijn vrouw en kindertjes? )
Gelogd
Poter
[ERF] lid
Senior
*
Berichten: 311


Bekijk profiel
« Antwoord #4 Gepost op: 3 Januari 2010, 12:34:12 »

Reinier zal wel een slecht geweten hebben.

Je moet wel heel erg aso wezen om in Roombeek ooit nog vuurwerk af te steken.
Maar we wisten al welke mentaliteit de nieuwe bewoners daar hebben.
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2080Bekijk profiel
« Antwoord #5 Gepost op: 3 Januari 2010, 21:36:38 »


Enschede in de nieuwjaarsnacht. foto Reinier van Willigen


Vindt het een heel mooie reclame voor vuurwerk, prachtig.

Reinier had beter foto's kunnen maken bij de eerste hulp van het ziekenhuis in Enschede met de jaarwisseling.
Iedereen verwerkt de ramp op zijn manier de een ziet ineens hoe mooi vuurwerk is
en de ander ontdekt dat er elk jaar heel veel mensen voor hel leven beschadigd worden door datzelfde vuurwerk.
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2080Bekijk profiel
« Antwoord #6 Gepost op: 5 Januari 2010, 15:17:52 »

Het is een trent aan het worden om vuurwerk naar de politie te gooien.
De politie kan dat vuurwerk ook onopzettelijk op zich af hebben gekregen.
Maar dat wordt hard aangepakt met 50 uur HALT.

In het Westland zijn twee agenten gewond geraakt toen er een lawinepijl op hun auto werd afgeschoten.
Ze liepen lichte brandwonden en oogletsel op.
Ze konden na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

In Groningen raakten twee agenten gewond toen ze moesten optreden tegen omstanders bij een vuur aan de Vondellaan.
De agenten werden bekogeld met zwaar vuurwerk en andere voorwerpen.

In Culemborg werden agenten bekogeld met zwaar vuurwerk en stenen.
Bewoners werden gesommeerd naar binnen te gaan en anderen moesten het gebied uit.

De politie is oudejaarsavond met vuurwerk bekogeld op de Soembalaan in Ede.

De politie Hollands Midden, waar de steden Leiden en Gouda onder vallen, had zevenhonderd politiemensen ingezet om de jaarwisseling in de regio ordelijk te laten verlopen. In totaal werden in de regio 71 mensen gearresteerd. Tijdens de vorige nieuwjaarsnacht waren dat er nog 130.
Vier arrestanten worden ervan verdacht vuurwerk gericht te hebben afgevuurd naar agenten.

02 januari '10
ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft een 24-jarige man uit Hoek van Holland veroordeeld tot een celstraf van zes maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk voor het gooien van zwaar vuurwerk naar leden van de Mobiele Eenheid.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken maakte bekend
dat er deze oud en nieuw in totaal 140 gevallen waren van geweld tegen werknemers met een publieke taak zoals politiemensen.
Zij werden bijvoorbeeld bekogeld met stenen of zwaar vuurwerk.


« Laatste verandering: 5 Januari 2010, 15:53:00 door admin » Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2080Bekijk profiel
« Antwoord #7 Gepost op: 8 December 2011, 10:23:13 »

Er is alle reden om consumentenvuurwerk te verbieden, betoogt dr. Tjeerd de Faber.

Ieder jaar eindigt het jaar voor veel Nederlanders op karakteristieke wijze: champagne, oliebollen, oudejaarsconference. Vuurwerk hoort er ook bij, vinden velen. De vuurwerkramp in Enschede maakte geen einde aan deze traditie.

Bekijk hier de reportage De klap na de vuurpijl in het RKK-programma Kruispunt van 6 januari 2011.

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, waarin alle oogartsen vertegenwoordigd zijn, heeft de afgelopen drie jaar in de week rond de jaarwisseling het aantal vuurwerkslachtoffers geregistreerd. De registratie leverde het volgende beeld op: Nederlandse oogartsen behandelden 826 patiënten met totaal 978 beschadigde ogen. Gelukkig liep het in twee derde van de gevallen relatief goed af. 331 ogen liepen blijvende schade op, 65 ogen werden blind waarvan er 30 niet meer te redden waren en operatief moesten worden verwijderd.

Tot onze verbazing bleek uit het onderzoek dat 53 procent (meer dan de helft!) van de slachtoffers omstander was. Zij zijn dus niet door eigen vuurwerk getroffen. De helft van de slachtoffers was kind en 90 procent was man.

Bovenstaande is de trieste oogheelkundige rekening van het traditionele vuurwerkvermaak tijdens de laatste drie jaarwisselingen. De gezamenlijke Nederlandse oogartsen vinden deze rekening te hoog en pleiten daarom op puur medische gronden voor een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. Een mogelijk alternatief zijn openbare vuurwerkshows afgestoken door professionals.

Irak

Om meer begrip op te brengen voor ons standpunt nog enkele feiten. Uit internationale oogheelkundige literatuur blijkt dat alleen een verbod op consumentenvuurwerk oogletsels kan voorkomen. Australië, Ierland, Hongarije en 28 staten van de Verenigde Staten kennen al een dergelijk verbod.

Een vergelijking leert verder dat de cijfers in Nederland er niet om liegen. We krijgen het voor elkaar om door privépretvuurwerk in twee jaarwisselingen meer oogletsels te veroorzaken dan alle 512 oogtrauma’s die Amerikaanse troepen hebben opgelopen gedurende vier jaar van militaire vijandelijkheden in Irak.

Ogen zijn iets waar we zuinig op moeten zijn. Voor veel beroepen en ook voor vaar- en rijbewijzen worden minimumeisen gesteld aan het gezichtsvermogen. Slechtziendheid kan loopbaanplannen doorkruisen. Piloot, stuurman of vrachtwagenchauffeur worden? Met slechte ogen kun je het vergeten. Daarbij komt dat op de langere termijn het risico van een oogziekte aan het resterende ziende oog niet denkbeeldig is.

Het is verder een feit dat de staat de veiligheid van burgers (omstanders) in de publieke ruimte tijdens de jaarwisseling niet kan waarborgen. Als er ergens in de wereld een reisbestemming zou zijn met zo’n hoog risico op letsel door explosieven als ons kikkerlandje rond oud en nieuw, dan zou de regering voor een dergelijk land een negatief reisadvies afkondigen.

Vergeet ook de psychische gevolgen van een vuurwerkongeluk niet. Jonge vuurwerkslachtoffertjes, niet zelden onschuldige kinderen tussen de drie en acht jaar, hebben veelal de nodige psychische begeleiding nodig na een vuurwerkongeval. Het komt zelfs voor dat dergelijke kinderen –”war children”– een posttraumatische stressstoornis opgelopen. Dat alles door de pretmunitie.

Als oogartsen hebben wij vooral zicht op de oogletsels die als gevolg van vuurwerk zijn ontstaan. Onze collega’s van de (plastische) chirurgie en longartsen kunnen ook een boekje opendoen. Zij worden jaarlijks geconfronteerd met verminkte ledematen, brandwonden en ademhalingsproblemen. Naast de genoemde medische complicaties is er bijvoorbeeld ook sprake van milieuvervuiling en ernstige overlast voor mens en dier. Kortom, er zijn voldoende argumenten om een verbod op consumentenvuurwerk te onderbouwen.

Vuurwerkbril

Een vuurwerkverbod? Zijn de Nederlandse bevolking en de beleidsmakers hier aan toe? De economie is vooralsnog leidend, zo blijkt. Veel Nederlanders kunnen de verleiding niet weerstaan: zij trekken rond oud en nieuw royaal de portemonnee. In de legale vuurwerkbranche wordt jaarlijks meer dan 65 miljoen euro omgezet.

Vuurwerkliefhebbers zien een vuurwerkverbod wellicht als de zoveelste vorm van betutteling en regelzucht. Zij zullen stellen dat een verbod een brug te ver is. Deze vuurwerkfanatici geef ik het volgende advies: Volg een opleiding tot pyrotechnicus. Dan mag u legaal professioneel vuurwerk afsteken, mogelijk zelfs betaald door de lokale overheid.

Een dergelijke openbare vuurwerkshow heeft veel voordelen. Het voorkomt letsel bij kinderen en andere omstanders. Verder beschermt het ondeskundige burgers die, mogelijk beneveld door alcohol en/of drugs, inferieur vuurwerk afsteken. Verder is een gecoördineerde vuurwerkshow schitterend om te zien.

Zolang de autoriteiten echter toestaan dat consumenten frank en vrij vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling is het wijs om als burger voorzorgsmaatregelen te treffen. De Nederlandse oogartsen adviseren u bij het afsteken van en kijken naar vuurwerk een beschermende (vuurwerk)bril op te zetten. Verder is het verstandig om kleine kinderen binnen te houden. U bent gewaarschuwd.

De auteur is als oogarts verbonden aan het Oogziekenhuis te Rotterdam. Hij is woordvoerder vuurwerk voor het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap.

Bron: Reformatorisch Dagblad http://www.refdag.nl/opinie/alle_reden_om_consumentenvuurwerk_te_verbieden_1_607307
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2080Bekijk profiel
« Antwoord #8 Gepost op: 11 December 2011, 14:15:59 »

Bijna 70 ton vuurwerk in beslag genomen

vrijdag 09 december 2011

DEN HAAG - Justitie en politie hebben dit jaar tot nu toe bijna 70 ton verboden vuurwerk in beslag genomen. Dat blijkt uit de jongste vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie, die vrijdag 69.545 kilo aangaf. Dat is ongeveer 17.000 kilo meer dan vorig jaar.

Het aantal kilo's is dit jaar en in 2010 veel lager dan de jaren daarvoor. Volgens justitie komt dat door de strengere aanpak van de invoer. Justitie schat dat jaarlijks 1 à 2 miljoen kilo verboden consumentenvuurwerk in Nederland aan de man wordt gebracht.

Bron: http://www.gelderlander.nl/nieuws/algemeen/binnenland/10042508/Bijna-70-ton-vuurwerk-in-beslag-genomen.ece
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2080Bekijk profiel
« Antwoord #9 Gepost op: 19 December 2011, 16:31:59 »

Taskforce: Verbod op particulier vuurwerk onafwendbaar

19 december 2011

Vuurwerk als lawinepijlen, cobra's, nitraatklappers en vlinderbommen zijn dit jaar zwaarder dan ooit. Doordat in Nederland de populariteit van deze steeds zwaardere bommen toeneemt, is een verbod op particulier vuurwerk uiteindelijk onafwendbaar.

Dat zegt coördinator Cees Meijer van de Taskforce Opsporing Vuurwerk Bommenmakers (TOVB) tegen Trouw.

De TOVB is een samenwerking tussen het Openbaar Ministerie, de politie en de stichting Consument en Veiligheid.

Oost-Europa
Het illegale vuurwerk komt voornamelijk uit Oost-Europa en wordt verhandeld door criminele organisaties in de Nederlandse consumentenmarkt.

Volgens Meijer is de situatie de laatste jaren onhoudbaar geworden. 'Als hufters op deze manier doorgaan met het fabriceren en afsteken van gevaarlijke bommen, is er geen andere mogelijkheid. Het loopt uit de hand.'

Verbod
GroenLinks pleit al langer voor een verbod op vuurwerk. Volgens de partij is de traditie 'niet meer van deze tijd'. Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) voelde daar niets voor, omdat er geen steun voor zou bestaan onder de bevolking.

Volgens de TOVB zorgt het steeds gevaarlijkere vuurwerk voor een kentering in de publieke opinie. De meeste Nederlanders zouden een verbod nu wel steunen, denkt Meijer.

Door Jeroen Langelaar

Bron: Elsevier http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/325473/Taskforce-Verbod-op-particulier-vuurwerk-onafwendbaar.htm

Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2080Bekijk profiel
« Antwoord #10 Gepost op: 20 Maart 2012, 12:40:54 »

Kamer spreekt over vuurwerkverbod
 
Delen Hoorzitting met experts op initiatief Partij voor de Dieren

14-03-2012

Op initiatief van de Partij voor de Dieren buigt de Tweede Kamer zich binnenkort over de gevolgen van vuurwerk in Nederland. Op 18 april zal een hoorzitting worden georganiseerd waarin onder meer oogartsen, milieuspecialisten, vuurwerkexperts, politie en burgemeesters aan het woord komen over hun visie op het afsteken van consumentenvuurwerk rond de jaarwisseling. Ook het Comité Staakt het Vuren en de Stichting Consument & Veiligheid zijn uitgenodigd, evenals de initiatiefnemers van een breed gesteund burgerinitiatief voor een vuurwerkverbod.

De Partij voor de Dieren vraagt sinds haar intrede in het parlement aandacht voor de groeiende ellende die vuurwerk veroorzaakt voor mens, dier en milieu. Als gevolg van de knallende jaarwisseling lopen jaarlijks honderden mensen ernstig letsel op, waaronder een groot aantal kinderen. Zo heeft het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap bekend gemaakt dat na de laatste jaarwisseling 207 patiënten behandeld moesten worden voor oogletsel. Daarvan zijn 21 mensen aan één oog blind geraakt. De helft van de slachtoffers waren omstanders, die zelf geen vuurwerk afschoten. Het meeste letsel werd veroorzaakt door siervuurwerk, vooral vuurwerkpotten. De oogartsen wijzen erop dat de schade die vuurwerk kan aanrichting gelijk is aan het letsel dat mensen kunnen oplopen als gevolg van munitie. Zij pleiten dan ook al geruime tijd voor een verbod op consumentenvuurwerk. De terugkerende incidenten, ook dit jaar weer tijdens Oud & Nieuw, hebben de discussie inmiddels verder doen oplaaien. Ook burgemeesters hebben zich nu uitgesproken voor maatregelen.

Veel burgers zijn eveneens voorstander van een vuurwerkverbod. Het risico gewond te raken houdt veel mensen binnen op de dagen rond Oud & Nieuw. Het geknal bezorgt bovendien miljoenen dieren veel angst en stress. Vuurwerk bevat daarbij zware metalen en andere zeer giftige stoffen, die grond, lucht en water ernstig vervuilen. De schade bedraagt naar schatting ieder jaar honderden miljoen euro’s. Na afloop van iedere Oud & Nieuw moet er 3 miljoen kilo afval worden opgeruimd. De Partij voor de Dieren wil daarom dat het afsteken van vuurwerk door particulieren verboden wordt. Vuurwerk kan in plaats daarvan worden afgestoken in professioneel georganiseerde vuurwerkshows.

Esther Ouwehand, plaatsvervangend fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren: “De politiek heeft de problemen rond vuurwerk veel te lang genegeerd. Wat een feestelijk begin zou moeten zijn van een nieuw jaar, blijkt steeds weer een gevaarlijke aaneenschakeling van incidenten waarbij onschuldige slachtoffers vallen. Burgers en experts zijn er allang van overtuigd dat het afsteken van vuurwerk op straat onverantwoord is. Het is tijd om de traditie om te vormen naar professionele vuurwerkshows. Dan kan iedereen genieten van mooi vuurwerk, zonder grote schade aan mens, dier en milieu.”

De Tweede Kamer spreekt op de middag van 18 april aanstaande met de uitgenodigde deskundigen. Het debat dat de Partij voor de Dieren over vuurwerk heeft aangevraagd, zal na de hoorzitting worden ingepland.

Bron: https://www.partijvoordedieren.nl/recent/news/i/6309
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2080Bekijk profiel
« Antwoord #11 Gepost op: 20 Augustus 2012, 17:33:33 »

Anti-vuurwerkstichting wil dependance in Almelo
 
donderdag 16 augustus 2012 | 15:31

ALMELO - Vuurwerk afsteken in een vooraf aangewezen vuurwerkzone, zo wil Stichting Staakt het Vuren oud en nieuw vieren. De Groningse stichting wil nu ook in Almelo voet aan de grond krijgen. Burgemeester Hermans pleitte al eerder voor een centraal vuurwerkfeest.

Consumentenvuurwerk is levensgevaarlijk, vindt de Groningse Stichting Staakt het Vuren. De stichting wil daarom vuurwerkzones om het afsteken van vuurwerk beter te kunnen controleren. Ze doet een oproep aan Almeloërs om een eigen, vergelijkbare stichting in deze stad in het leven te roepen. De uitspraken van burgemeester Jon Hermans na de afgelopen jaarwisseling spelen daarbij een rol. „We willen graag uitbreiden en vooral jongeren aantrekken om de stichting in stand te houden. Almelo ligt ook erg dicht bij Enschede, waar de vuurwerkramp gebeurde”, legt Kas Kaspers van de stichting uit. Enschede zelf is volgens de Groninger geen optie. „Het ligt daar nog te gevoelig. De gebeurtenissen zijn nog niet verwerkt. Het is te vroeg om daar iets te beginnen.”

Lees vrijdag meer in de Almelose editie van de Twentsche Courant Tubantia, en op de iPad.

Bron: Tubantia http://www.tctubantia.nl/regio/almelo-stad/11541278/Anti-vuurwerkstichting-wil-dependance-in-Almelo.ece
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2080Bekijk profiel
« Antwoord #12 Gepost op: 2 Oktober 2012, 10:26:45 »


De TOVB is een samenwerking tussen het Openbaar Ministerie, de politie en de stichting Consument en Veiligheid.


Politie ontwikkelt website om vuurwerkpiraten te pakken

28-9-12

De politie en de stichting VeiligheidNL openen de jacht op jongeren die levensgevaarlijk vuurwerk afsteken. Met een speciale website kan vanaf vandaag iedere Nederlander bommenmakers uit zijn eigen buurt identificeren. 'Die bommen kunnen namelijk vreselijk letsel veroorzaken'.

Dat schrijft het AD. Meer dan 130 bommenmakers zijn vanaf vandaag op de nieuwe website taskforceovb.nl te vinden. Burgers mogen helpen bij het opsporen van deze kwajongens. Op de website is een landkaart te zien van Nederland met de bommenmakers in jouw buurt die je kunt helpen identificeren. Via een linkje kun je het filmpje bekijken van de vuurwerkpiraat.

De politie is blij met het initiatief en werkt mee aan de opsporing. 'Het is een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen politie en burgers,' vindt Ad Nieuwdorp van het Landelijk Milieu Expertise Centrum.

YouTube
'We zijn al een jaar bezig om filmpjes zoals dat van Kevin van internet af te krijgen', vertelt Cees Meijer van VeiligheidNL. De jongens zijn meestal tussen de 15 en de 19 jaar en hebben een e-mail gekregen met de opdracht hun filmpje weg te halen. Zo'n 60 procent heeft dat inmiddels gedaan'.

YouTube is een podium waarmee deze jongens anderen inspireren', legt Meijer uit. 'Bovendien vragen handelaren van de illegale spullen jongeren zulke filmpjes te maken. Om reclame te maken voor hun vuurwerk. Ze krijgen als dank gratis een zwaar knalvuurwerkpakket toegestuurd.'

Gevaar
'Het probleem van zwaar illegaal knalvuurwerk nam tot twee jaar geleden enorm toe', zegt de stichting VeiligheidNL. 'We telden bij de oudejaarsviering van 2010 720 ziekenhuisbehandelingen, waarbij in 17 procent van de gevallen opname nodig was. Dat was het jaar erop afgenomen tot 10 procent.'

Straffen
De straffen voor bommenmakers zijn sinds vorig jaar veel strenger. Volwassenen kunnen tussen de 6 en 15 maanden celstraf als eis verwachten als zij een vuurwerkbom bezitten, verhandelen of afsteken. Voor jongeren is de hoogte van de taakstraf verhoogd.

De intensievere jacht geldt ook voor jongeren die nu in de weer zijn met zware knallers. Meijer: 'We vragen mensen om ook bommenmakers die niet op de website staan, te helpen identificeren. Dus als je in de buurt vuurwerkbommenmakers ziet, ze herkent en weet waar ze wonen, dan willen we graag dat je dat doorgeeft aan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of de Opsporingstiplijn 0900-6070.'

Bron: Algemeen Dagblad http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3323297/2012/09/28/Politie-ontwikkelt-website-om-vuurwerkpiraten-te-pakken.dhtml

Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2080Bekijk profiel
« Antwoord #13 Gepost op: 2 Oktober 2012, 10:33:35 »

Straffen

Het OM eist sinds november 2011 hogere straffen voor het vervaardigen en laten ontploffen van vuurwerkbommen. Omdat delicten met een zelfgemaakte vuurwerkbom niet langer als overtreding maar als misdrijf gekwalificeerd worden, zullen vuurwerkbommenmakers voortaan na veroordeling worden opgenomen in het Justitieel Documentatie Register. Dit betekent dat zij vanaf dat moment in bezit zijn van een strafblad. Bovendien kunnen zij, afhankelijk van de aard van het misdrijf, een gevangenisstraf opgelegd krijgen.

De straffen voor het hebben, maken of afsteken van vuurwerkbommen zijn opgenomen in de richtlijn vuurwerkdelicten.

Meerderjarigen krijgen:
6 tot 9 maanden gevangenisstraf voor het maken van een vuurwerkbom.
6 tot 9 maanden gevangenisstraf voor het in bezit hebben van een vuurwerkbom.
7 tot 9 maanden gevangenisstraf voor geven van een vuurwerkbom aan iemand anders.
Tenminste 15 maanden gevangenisstraf voor het afsteken van een vuurwerkbom. Omstandigheden en veroorzaakte gevolgen kunnen leiden tot een hogere eis.

Minderjarigen krijgen taakstraffen:
Vanaf 60 uur voor het maken van een vuurwerkbom.
Vanaf 60 uur voor het in bezit hebben van een vuurwerkbom.
Vanaf 65 uur voor geven van een vuurwerkbom aan iemand anders.
Vanaf 70 uur voor het afsteken van een vuurwerkbom.

Omstandigheden en veroorzaakte gevolgen kunnen leiden tot een hogere eis en bij aanzienlijke schade of gevaar voor personen is het uitgangspunt onvoorwaardelijke jeugddetentie en wordt de dader voorgeleid.

Voor de complete richtlijn, klik hier.

De strafmaten met betrekking tot vuurwerkbommen staan op pagina 13/ 14 (meerderjarigen) en 18/19 (minderjarigen).

Bron: Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers

http://www.taskforceovb.nl/straffen
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2080Bekijk profiel
« Antwoord #14 Gepost op: 2 Oktober 2012, 10:51:27 »

Je mag dus met vergunning wel vuurwerkbommen laten maken in China of bij defensie en opslaan in woonwijken daar krijg je geen straf voor tenzij het een milieudelict is.

Gelogd
Pagina's: [1] 2 3 4 Omhoog Print 
« vorige volgende »
Ga naar:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!