[EnschedeRamp] Forum
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
De activerings e-mail gemist?
24 Juli 2021, 15:03:31

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Zoek:     Geavanceerd zoeken
NB! Als u lid wilt worden stuur dan een verzoek naar:

EnschedeRamp@gmail.com
9017 aantal berichten in 706 topics door 4640 geregistreerde leden
Nieuwste lid: EliseGosho
* Startpagina Help Zoek Inloggen Registreren
+  [EnschedeRamp] Forum
|-+  Enschede 13 mei 2000
| |-+  SEF
| | |-+  Hennie K
« vorige volgende »
Pagina's: [1] Omlaag Print
Auteur Topic: Hennie K  (gelezen 6303 keer)
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082Bekijk profiel
« Gepost op: 8 Januari 2010, 15:01:38 »

Een spontane brand, op het terrein van SE Fireworks, door een chemische reactie? zou een mogelijkheid kunnen zijn, zegt medewerker Kloppenborg, na enig aandringen van het tolteam.
De brand bij het Enschedese vuurwerkbedrijf SE Fireworks zou weleens helemaal vanzelf kunnen zijn begonnen. Werknemer Hennie Kloppenborg gecertificeerd pyrotechnieker kan zich in ieder geval wel voorstellen als de rechercheurs die hem verhoren, hem die mogelijkheid voorhouden.

De oorzaak van de brand op 13 mei staat nog altijd niet vast. Kan het zijn, zo vragen de rechercheurs aan Kloppenborg, dat op de een of andere manier het vuurwerk is ontbrand dat in de werkbunker lag? Bijvoorbeeld condens die waarschijnlijk van de lichtkoepels naar beneden drupte op niet-afgedekt vuurwerk? Een chemische reactie tot ontbranding van de lading kon bewerkstellen? Vervolgens het vuurwerk de lichtkoepels uit hun sponningen sloeg waarna de brand zich over het terrein verspreidde?

Dat kan, zegt Kloppenborg. Want er lag volgens hem wel een en ander aan vuurwerk in de bewuste werkbunker, hoewel dat volgens de milieuvergunning niet mag. Er lagen, zegt hij, vuurpijlen - maar die kunnen het volgens Kloppenborg niet geweest zijn, want die lagen horizontaal. Er lagen ook losse shells. En er lagen zogeheten cakedozen onafgedekt, open dozen met daarin kartonnen buisjes met een bepaalde lading. "De genoemde theorie is wel van toepassing voor de cakedozen die in de werkbunker stonden, vindt Kloppenborg.

Vuurwerkspecialisten kunnen zich de druppeltjestheorie niet voorstellen. G. Oudendag, voorzitter van de Vuurwerkfederatie Nederland, acht het desgevraagd onmogelijk. Maar de door de rechercheurs aangedragen theorie komt Kloppenborg niet slecht uit. Hij is vooralsnog de enige werknemer van SE Fireworks die heeft toegegeven dat hij de middag van zaterdag 13 mei op het bedrijf is geweest - naar eigen zeggen om een hogedrukspuit op te halen. De verklaringen die hij in de loop van weken van verhoor aflegt zijn op tal van punten inconsistent. Hij is zelfs verdacht van meineed. Zijn aanwezigheid maakte hem ook verdacht van betrokkenheid bij het ontstaan van de brand. Er zijn bij de politie verschillende getuigen gekomen die verklaren dat er die zaterdagmiddag op het bedrijf werd gewerkt. De suggestie dat hij daar bij was moet Kloppenborg zozeer hebben benauwd dat hij zich anderhalve week geleden geroepen voelde om, in een interview met de tv-rubriek Netwerk, te zeggen: "Ik heb het lontje niet aangestoken".

De theorie van de zelfontbranding maakt het zoeken naar iemand die het lontje wl heeft aangestoken overbodig. De brand is daarmee verklaard en de volle verantwoordelijkheid voor de fatale explosies komt te rusten op de twee directeuren, want die zijn verantwoordelijk voor de wijze waarop zij hun vuurwerk opslaan. En in een verhoor op 12 augustus geeft Kloppenborg toe dat "de veiligheidsvoorschriften niet voldoende nageleefd werden". Waarbij hij expliciet zegt dat (directeur) "Willy Pater, voor het buitengebeuren verantwoordelijk was. Volgens G. Meijers, advocaat van directeur W. Pater is het idee van zelfontbranding de eerste theorie waar het onderzoeksteam van justitie in Almelo mee aankwam.

Bron; crimonitec
Gelogd
Pagina's: [1] Omhoog Print 
« vorige volgende »
Ga naar:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!