[EnschedeRamp] Forum
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
De activerings e-mail gemist?
9 Augustus 2020, 10:47:55

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Zoek:     Geavanceerd zoeken
NB! Als u lid wilt worden stuur dan een verzoek naar:

EnschedeRamp@gmail.com
8346 aantal berichten in 697 topics door 163 geregistreerde leden
Nieuwste lid: AnyaBracke
* Startpagina Help Zoek Inloggen Registreren
+  [EnschedeRamp] Forum
|-+  Enschede 13 mei 2000
| |-+  Wederopbouw
| | |-+  Cremer Museum
« vorige volgende »
Pagina's: [1] 2 3 ... 5 Omlaag Print
Auteur Topic: Cremer Museum  (gelezen 28043 keer)
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 4873


Bekijk profiel
« Gepost op: 4 Maart 2010, 07:31:03 »

http://www.architectuur.org/nieuwsitem/1323/Bouw_Cremer_Museum_in_Enschede.html

Citaat
Bouw Cremer Museum in Enschede

03-03-2010 - Midden in het Roombeek wordt het Balengebouw gerestaureerd, gerenoveerd en uitgebreid tot museum voor onder ander werk van Jan Cremer. Het museum is een ontwerp van SeARCH in samenwerking met Rem Koolhaas.

Het bakstenen Balengebouw ligt centraal in het nieuwe Roombeek, tegenover het Eekenhof, een ontwerp van Claus en Kaan en TwenteWelle en het Rozendaal, een ontwerp van SeARCH. Het museum komt aan de Enschedese Cultuurmijl te liggen.

Het Balengebouw is onderdeel geweest van een katoenspinnerij die tot begin jaren tachtig van de negentiende eeuw was gevestigd in Roombeek. Nadat de fabriek failliet ging vestigden zich kunstenaars en ondernemers in de fabrieksgebouwen. Na de vuurwerkramp is een groot deel van de fabriek afgebrand en bleef alleen het Balengebouw over. Het is nu een gemeentelijk monument.

De vier verdiepingen van het Balengebouw zijn niet voldoende voor de nieuwe museum functie. Om de structuur van het gebouw zoveel mogelijk te behouden, is het entreeniveau uitgediept, de eerste verdieping is bestemd voor installaties (deze passen in de bestaande verdiepingshoogte) en het dak bovenop de bovenste verdieping wordt opgetild. De verdiepingshoogte van de derde bouwlaag wordt verhoogd door het gebouw hier door midden te snijden en op te tillen. De extra ruimte die hierdoor gecreëerd wordt, wordt omgeven door een glasgevel tussen de bestaande bouwlagen, wat zorgt voor extra lichtinval en hoogte.

De gevel van het nieuwbouwdeel zal worden uitgevoerd in betonnen gevelelementen in de kleur van het bestaande metselwerk. In deze gevelelementen zal de foto van de omslag van Jan Cremer's eerste boek 'Ik, Jan Cremer' worden afgebeeld. Dit reliëf is een driedimensionale vertaling van de contrasten van de oorspronkelijke foto. Als gevolg ontstaat een spel tussen de neo-classicistische reliëfs in het oorspronkelijke Balengebouw en het reliëf in de nieuwe gevelelementen.

In 2011 zal het Cremer Museum zijn voltooid.
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 4873


Bekijk profiel
« Antwoord #1 Gepost op: 4 Maart 2010, 07:37:25 »

http://www.search.nl/
Citaat
Het bestek documenten voor het Cremer Museum, ontworpen door SeARCH ism Rem Koolhaas, zijn afgerond.

De gevel van het nieuwbouwdeel zal worden uitgevoerd in betonnen gevelelementen in de kleur van het bestaande metselwerk. In deze gevelelementen zal de foto van de omslag van Jan Cremer's eerste boek 'Ik, Jan Cremer' worden afgebeeld. Dit reliëf is een 3d vertaling van de contrasten van de oorspronkelijke foto. Als gevolg ontstaat een spel tussen de neo-classicistische reliëfs in het oorspronkelijke Balengebouw en het reliëf in de nieuwe gevelelementen.
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 4873


Bekijk profiel
« Antwoord #2 Gepost op: 17 April 2010, 17:18:46 »

Zondag 18 april, Nederland 2, 18.45 uur
de documentaire ‘Ik schilder, ik schrijf, ik Schilder. Jan Cremer, mijn leven als eenmansguerilla’.

http://www.deweekkrant.nl/artikel/2010/april/15/cremer_blijft_fascinerend_figuur

http://www.tctubantia.nl/regio/enschede-haaksbergen/6560538/Cremer-meer-dan-de-schrijver-van-Ik-Jan-Cremer.ece
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082Bekijk profiel
« Antwoord #3 Gepost op: 5 Mei 2012, 06:44:49 »

CremerMuseum krijgt iets andere invulling

vrijdag 04 mei 2012
 
 ENSCHEDE - Het Cremermuseum krijgt een iets andere opzet. Er wordt straks minder de nadruk gelegd op werken van Jan Cremer zelf en meer ruimte gemaakt voor wisselende exposities, van onder meer jonge kunstenaars.

Het voormalige Balengebouw op Roombeek wordt momenteel verbouwd tot museum annex expositieruimte. „Het Cremermuseum zou altijd al onderdeel van iets groters worden”, aldus voorzitter Henk Kesler van Stichting Cremer Museum. „Het wordt alleen iets kleiner en er komt meer ruimte voor wisselende exposities.”

De stichting krijgt de exploitatie van het museum moeilijk rond. Er zou een tekort van enkele tonnen zijn. Kesler wil daar verder niet op in gaan, maar gaat er wel vanuit dat de exploitatie in de nieuwe opzet eenvoudiger is. Hij hoopt op opening van het museum in de loop van 2013

Bron: Tubantia http://www.tctubantia.nl/regio/enschede-haaksbergen/10979701/CremerMuseum-krijgt-iets-andere-invulling.ece

Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082Bekijk profiel
« Antwoord #4 Gepost op: 2 November 2012, 12:10:09 »

Concordia niet naar Roombeek

dinsdag 30 oktober

ENSCHEDE - De verhuizing van Concordia naar Roombeek is voorlopig van de baan.Ook is er geen steun voor de aankoop van Cremer-grafieken.

Cultuurwethouder Marijke van Hees hadden het graag anders gezien. Maar Concordia blijft gewoon gevestigd aan de Langestraat in de binnenstad. Een verhuizing naar Roombeek leidt volgens een (grote) meerderheid van de gemeenteraad tot een verdere versnippering van het culturele aanbod. Ook leeft de vrees dat het huidige pand verloedert of langdurig leeg komt te staan.

Het Balengebouw in Roombeek zal een andere invulling moeten krijgen nu Concordia niet langer in beeld is. Wat de PvdA betreft mag de corporatie De Woonplaats (de eigenaresse van het gebouw) ermee doen wat ze wil. „De gemeente moet er echter geen geld in steken”, benadrukte maandagavond fractievoorzitter Laurens van Lier.

Die terughoudendheid was er ook ten aanzien van de voorgestelde aankoop van de grafiekcollectie van Jan Cremer. De gemeente zou 2twee ton, de helft van het totale aankoopbedrag, op tafel moeten leggen. Behoorlijk veel geld, meende Van Lier. Zeker voor een collectie waarvan de waarde ‘op zijn zachtst gezegd discutabel mag worden genoemd’. „Jan Cremer draagt zelf ook niet fanatiek bij aan de totstandkoming van een museum in het Balengebouw”, stelde de PvdA-voorman fijntjes vast.

Als één van de weinige partijen kon de SP wel leven met de investering van twee ton in de Cremer-grafieken. Die steun was echter niet toereikend om deze aankoop door te laten gaan. Wethouder Van Hees moest zich daar noodgedwongen bij neerleggen. Wat ook geldt voor de geschrapte verhuizing van Concordia. Daarover wilde ze nog wel iets kwijt: „Het lijkt wel alsof de discussie meer gaat over de lege plek in het centrum dan over de toegevoegde waarde van Concordia voor Roombeek. Het Balengebouw heeft een culturele bestemming gekregen. Ik zie een prikkelende rol van het gebouw voor me. Jammer genoeg u niet.”

Bron: Tubantia http://www.tctubantia.nl/regio/enschede-haaksbergen/11954367/Concordia-niet-naar-Roombeek.ece?start=3&sort=asc#reakties
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082Bekijk profiel
« Antwoord #5 Gepost op: 5 November 2012, 13:38:51 »

Bestemming gezocht voor Balengebouw
 
zondag 04 november 2012

ENSCHEDE - Het was voor alle betrokkenen een onverwachte streep door de rekening. Concordia blijft in de binnenstad en verhuist niet naar het Balengebouw in Roombeek. Een keuze van de raad die De Woonplaats, eigenaar van het Balengebouw, ‘volledig heeft verrast’ en waarover Concordia zich ‘ontzettend verbaast’.

Nadat eerder al afscheid werd genomen van Het Cremer is nu de hamvraag wat er met het Balengebouw gaat gebeuren. Vooralsnog lijkt niemand het antwoord te kunnen geven op die vraag.

De verhuizing van Concordia leek in kannen en kruiken. Cultuurwethouder Marijke van Hees toonde zich een groot voorstander. Zo niet de gemeenteraad. De vrees voor versplintering van het cultuuraanbod én nog meer leegstand in het centrum zorgden ervoor dat de raad haar veto uitsprak.

Verbazing ook bij Frans Kooiker, directeur van De Woonplaats. Het Balengebouw is volgens hem aangekocht met het idee een culturele driehoek te realiseren op de Kop van Roombeek. Nu een maatschappelijke invulling niet haalbaar lijkt, gaat Kooiker er vanuit dat het gebouw van zijn culturele bestemming wordt verlost.

Bron: Tubantia http://www.tctubantia.nl/regio/enschede-haaksbergen/11982978/Bestemming-gezocht-voor-Balengebouw.ece
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 4873


Bekijk profiel
« Antwoord #6 Gepost op: 10 November 2012, 11:16:08 »
« Laatste verandering: 10 November 2012, 11:19:24 door sylvius » Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 4873


Bekijk profiel
« Antwoord #7 Gepost op: 10 November 2012, 18:54:42 »

Je ziet wel dat ze die van rampengeld gekochte straatstenen helemaal tot aan de gevel van het Cremer hebben gelegd.

Zichtbaar bewijs dat de gemeente en de Woonplaats gemene zaak hebben gemaakt.
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082Bekijk profiel
« Antwoord #8 Gepost op: 11 November 2012, 15:04:46 »

Ben geen beeldhouwer maar het lijkt wel beton en zie hierboven op de foto bij de ramen toch veel scheuren in de Jan Cremers vooral in de hoeken van de vierkante ramen, dat is het zwakste punt en de simpelste constructiefout die een mens kan maken. Het lijkt erop of die scheuren zijn aangesmeerd met het verkeerde kleur vulmiddel, wat een gepruts.  Het gebouw kan ook samen met Jan Cremers aan het scheuren zijn
 
Die Jan Cremer gevelplaten zonder vierkante ramen zijn veel sterker en hebben geen scheurvorming.

De architect had van tevoren kunnenn weten dat daar op de onderste stenen Jan Cremer op zijn motor ging scheuren.
En diezelfde amateur architect heeft dat hele gebouw een verdieping opgekrikt, als die architect niet wist dat Jan Cremer kon scheuren wat wist die dan nog meer niet ?

Ik weet niet de reden van de scheurvorming, maar als het door de druk van boven komt dan kan er een hele rits Cremers naar beneden komen samen met het oude metselwerk erachter.  Als de architect met zijn constructie na het opkrikken van de fabriek  dezelfde  prestatie heeft geleverd als met de gevelplaten dan stort vandaag of morgen het het Cremer in elkaar.


Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 4873


Bekijk profiel
« Antwoord #9 Gepost op: 11 November 2012, 20:06:41 »

http://blog.seniorennet.be/artist_lover/archief.php?ID=241969
Citaat
ARTIST LOVER


"Jan Cremer zei het al, dat er twee letters te veel staan in het woord 'kunst'"
« Laatste verandering: 11 November 2012, 20:12:38 door sylvius » Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 4873


Bekijk profiel
« Antwoord #10 Gepost op: 13 November 2012, 17:21:18 »

Ben geen beeldhouwer maar het lijkt wel beton en zie hierboven op de foto bij de ramen toch veel scheuren in de Jan Cremers vooral in de hoeken van de vierkante ramen, dat is het zwakste punt en de simpelste constructiefout die een mens kan maken. Het lijkt erop of die scheuren zijn aangesmeerd met het verkeerde kleur vulmiddel, wat een gepruts.  Het gebouw kan ook samen met Jan Cremers aan het scheuren zijn
 
Die Jan Cremer gevelplaten zonder vierkante ramen zijn veel sterker en hebben geen scheurvorming.

De architect had van tevoren kunnenn weten dat daar op de onderste stenen Jan Cremer op zijn motor ging scheuren.
En diezelfde amateur architect heeft dat hele gebouw een verdieping opgekrikt, als die architect niet wist dat Jan Cremer kon scheuren wat wist die dan nog meer niet ?

Ik weet niet de reden van de scheurvorming, maar als het door de druk van boven komt dan kan er een hele rits Cremers naar beneden komen samen met het oude metselwerk erachter.  Als de architect met zijn constructie na het opkrikken van de fabriek  dezelfde  prestatie heeft geleverd als met de gevelplaten dan stort vandaag of morgen het het Cremer in elkaar.

Mooie scheuren:

Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082Bekijk profiel
« Antwoord #11 Gepost op: 12 Januari 2013, 08:28:27 »

Glazen wanden Balengebouw weer verwijderd

10 Januari 2013


De glazen wanden die in het Balengebouw in de wijk Roombeek zijn aangebracht, zijn donderdagochtend weer weggehaald. De wanden vullen de ruimte op die is ontstaan nadat de bovenste helft van het gebouw is gelift. Volgens projectleider Straters van het Balengebouw zijn de wanden tijdelijk weggehaald omdat niet zeker is dat ze goed zijn vastgekit. Eind deze maand moeten alle glazen wanden bevestigd zijn. Het Balengebouw heeft nog geen invulling nadat de plannen voor het museum Cremer zijn afgeketst.

Bron: TV Enschede FM http://www.tvenschedefm.nl/nl/nieuws.php?BasicNieuwsItemID=11951
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082Bekijk profiel
« Antwoord #12 Gepost op: 21 Januari 2013, 17:37:37 »

Jan Cremer blijft strijden voor museum in Enschede

21 januari 2013

Kunstenaar en schrijver Jan Cremer blijft strijden voor een eigen museum in Enschede. Hij zei dat vanochtend in het NTR-radioprogramma Lijn 1.

Volgens Cremer is de komst van het museum niet afgeblazen. Hij denkt dat het slechts een kwestie van tijd is, voordat de gemeenteraad het licht op groen zet. De kunstenaar vindt het Balengebouw, dat is voorbestemd als Jan Cremer museum, een prima locatie. Naast aandacht voor zijn schilderkunst en boeken moet het museum educatieve activiteiten organiseren. Zo moeten jongeren met creatieve talenten, die in het reguliere onderwijs geen plek hebben, in het museum onderdak vinden.

Bron: RTV-oost met radio-fragment http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=157126
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 4873


Bekijk profiel
« Antwoord #13 Gepost op: 22 Januari 2013, 09:04:44 »


Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 4873


Bekijk profiel
« Antwoord #14 Gepost op: 22 Januari 2013, 09:18:21 »

http://www.hetscheepvaartmuseum.nl/hetmuseum/nieuws|164

Citaat
 
cremer, schilder van de zee


Van 17 januari tot en met 7 april presenteren we Cremer, schilder van de zee, met zeegezichten van schilder en schrijver Jan Cremer.


Onze eerste tijdelijke tentoonstelling laat dertig werken zien die Cremer maakte in de periode 2005-2012. Het zijn Cremers herinneringen aan de zeeën die hij bevoer. De helft van de doeken was nog niet eerder in Nederland te zien.


Cremer beeldhouwt de zee in dikke lagen verf, met een unieke expressionistische frisheid. Je voelt dat hij de zee kent: van Noordzee tot Archangel en van Sahara Storm tot Cape Cod, overal is de zee anders. Het vergt een meesterhand om dat te laten zien.


Willem Bijleveld, algemeen directeur van Het Scheepvaartmuseum: “Dit is anders dan de schilderijen in onze collectie. We zien geen schepen, het gaat niet om de mens die kien de zee gebruikt voor handel, visserij of verdediging. Bij Cremer is de zee een persoonlijkheid, een heel sterke, met wie we ons als mens moeten zien te verhouden.”


Jan Cremer: “Mijn herinneringen aan de zeeën die ik heb gezien komen prachtig tot hun recht in Het Scheepvaartmuseum. In dit gebouw dat ooit van de Admiraliteit was horen mijn zeegezichten thuis.”


Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus die te koop is in onze museumwinkel Het Pakhuys voor 19,95 euro.
Gelogd
Pagina's: [1] 2 3 ... 5 Omhoog Print 
« vorige volgende »
Ga naar:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!