[EnschedeRamp] Forum
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
29 Maart 2024, 06:37:41

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Zoek:     Geavanceerd zoeken
NB! Als u lid wilt worden stuur dan een verzoek naar:

EnschedeRamp@gmail.com
9017 aantal berichten in 706 topics door 16 geregistreerde leden
Nieuwste lid: Paul van Buitenen
* Startpagina Help Zoek Inloggen Registreren
+  [EnschedeRamp] Forum
|-+  Enschede 13 mei 2000
| |-+  Brandweer
| | |-+  Commissie-Mans
« vorige volgende »
Pagina's: [1] Omlaag Print
Auteur Topic: Commissie-Mans  (gelezen 10689 keer)
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Gepost op: 15 Juli 2010, 07:32:55 »

http://nos.nl/artikel/171907-commissie-fors-snijden-in-brandweer.html


Citaat

Het mes moet in de brandweer. Dat vindt een onderzoekscommissie onder voorzitterschap van de Maastrichtse waarnemend burgemeester Mans.

De commissie heeft becijferd dat er jaarlijks 85 miljoen euro van het brandweerbudget af kan. Op dit moment kosten de brandweerkorpsen per jaar een miljard euro. Dat is bijna twee keer zoveel als in het jaar 2000.


Advies
De belangrijkste adviezen en besparingen van het onderzoek, dat werd gedaan door de Raad van Regionaal Commandanten, zijn:

Niet langer meer altijd met een brandweerwagen met standaard zes man uitrukken. Die optie wordt al langer besproken en ligt onder het personeel slecht. De redenatie van de brandweermensen is dat zes man nodig zijn om een goed veiligheidsniveau te garanderen. Met minder mensen zou het te gevaarlijk zijn om een brandend huis in te gaan. De commissie suggereert ook dat niet alle brandweerwagens alle apparatuur en materieel aan boord hoeven te hebben. Een flink deel van de spullen zou toch nooit worden gebruikt. De verwachte besparing daarvan is 83,5 miljoen euro.

Ophouden met brandveiligheidscontroles in bedrijfsgebouwen en restaurants. Op dit moment blijkt bij de meeste controles dat er altijd iets niet in orde is, vooral omdat gebruikers van een pand veranderingen doorvoeren na het verlenen van de vergunning. Zo blokkeren ze bijvoorbeeld een nooduitgang. De commissie redeneert dat debrandweer er daarom per definitie van kan uitgaan dat een pand onveilig is en dat daar rekening mee gehouden moet worden bij het blussen/optreden. Verwachte besparing 33 miljoen.

Minder meldkamers. Op dit moment hebben de 25 veiligheidsregio's, waar de brandweerkorpsen deel van uitmaken, allemaal een eigen meldkamer. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil dit aantal al terugbrengen om zo efficiencywinst te boeken. Als er in plaats van 25 meldkamers drie tot vijf meldkamers komen, levert dit een besparing van 25 miljoen euro op.

Geen brand meer blussen met drinkwater. Dat gebeurt nu standaard wel. 95 procent van de branden kan worden geblust met water uit de tank van de wagen zelf. Als dat op is gaat de brandweer over op drinkwater uit de brandkranen. Als het netwerk van brandkranen kan worden geschrapt, bespaart dat op jaarbasis 7,5 miljoen euro.

Opgeteld komt dit uit op meer dan 85 miljoen, maar dat is niet het bedrag dat wordt bespaard, omdat voor het bereiken van deze bezuinigingen eerst 100 miljoen aan investeringen nodig zijn, zegt de commissie. De kortingen op het budget zouden eind 2020 rond moeten zijn en dan ook het beloofde effect moeten sorteren.
« Laatste verandering: 15 Juli 2010, 07:34:42 door sylvius » Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #1 Gepost op: 15 Juli 2010, 07:37:58 »

Mans in NOVA van 14 juli 2010 :

http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/7941



Citaat
De commissie-Mans vindt dat burgers en bedrijven meer kunnen betekenen voor de brandveiligheid. Burgers en bedrijven kunnen zich in hogere mate bewust zijn van de risico's en zelf zorg dragen voor meer veiligheid, vindt de commissie.

Zelfredzaamheid
Er moet meer worden geinvesteerd in veiligheidsbewustzijn en zelfredzaamheid van de burger, en meer worden ingezet op het voorkomen van branden in plaats van het blussen.

Kostenstijging
De commissie, onder leiding van de oud-burgemeester van Enschede en huidig waarnemend burgemeester van Maastricht Jan Mans, heeft in opdracht van de Raad van Regionaal Commandanten (RRC) de financiën van de brandweer onderzocht vanwege de sterke kostenstijging van de laatste jaren en de ambitie om deze te doorbreken. De commissie presenteerde vandaag haar rapport.

Bezuinigen
De commissie zocht naar mogelijkheden om 20 procent te bezuinigen op het budget van de brandweer. Eind 2020 moet dat uitgemond zijn in meer rendement en veiligheid tegen minder kosten. De commissie heeft berekend dat het totale pakket aan mogelijkheden om ombuigingen te realiseren 185 miljoen euro bedraagt. De hiervoor noodzakelijke investeringen bedragen ruim 100 miljoen euro.

Samenwerking
Voor wat betreft de kerntaken van de brandweer stelt de commissie voor om controletaken (controle op brandveiligheid van gebouwen) af te stoten en specialismen zoals duiken en hulp bij ongevallen met gevaarlijke stoffen anders te organiseren. Daarnaast ziet de commissie mogelijkheden in het versterken van de landelijke samenwerking op het gebied van inkoop en het terugbrengen van het aantal meldkamers.

Commissie-voorzitter Jan Mans reageert in NOVA.
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #2 Gepost op: 15 Juli 2010, 11:24:45 »

Volgens mij is dit gewoon psychologisch te verklaren.
Het hoort allemaal bij de ontkenning van schuld aan de ramp van 13 mei 2000.
Eerst had Mans al gezegd dat de brandweer geen rekening had hoeven houden met explosiegevaar, noch bij de voorbereiding, noch bij de brandbestrijding,
en nu zegt hij dat de onderbezetting er niet toe deed, en ook de slechte communicatie van de verschillende meldkamers niet.  Rudi Bakker had maar moeten zorgen dat hij de boel goed op orde had, en dat er geen brand had kunnen uitbreken, en dat er geen vuurwerk in de ompakruimte lag, en dat er geen aanhanger met rubber banden in de driehoek had gestaan.

Wie weet zit Crimo ook wel in de commissie-Mans.
Het is tenminste precies Crimo's redenering:

http://ramp13meiforum.yourbb.nl/viewtopic.php?f=2&p=3298&sid=9d3c701ed0a6281c3638385e048ae326#p3298

Citaat
Geld Geld en nogeens Geld deed Rudi Bakker het essenceiele van zijn bedrijf compleet vergeten -- beveiliging!!!

Wat=Waar
crimonitec
Beheerder

 
« Laatste verandering: 15 Juli 2010, 11:28:13 door sylvius » Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #3 Gepost op: 15 Juli 2010, 13:05:22 »

http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/7941/#


"Het is een kwestie van mindsetting"
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #4 Gepost op: 19 Juli 2010, 20:41:49 »

Ingezonden brief in de Volkskrant:

Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #5 Gepost op: 20 Juli 2010, 16:59:58 »

http://www.brandweervrijwilligers.nl/nieuws-2384-vbv-reactie-op-rapport-mans.html

Citaat
VBV reactie op rapport Mans

15 Juli 2010

Bent u ook zo positief gestemd over het wegbezuinigen van: honderden voertuigen, vele honderden brandweerlieden, brandpreventiecontroles, 2 of zelfs 4 mensen op de standaardbezetting, de brandkranen in dichtbevolkte gebieden, de OGS- en duikploegen? Volgens het NOS journaal van 14 juli wel.

Positief?
Volgens het NOS journaal van 14 juli j.l.  zijn de brandweerkorpsen positief gestemd over de maatregelen die in het rapport van de commissie-Mans staan vermeld. In dit NOS journaal werden de naamgever aan de commissie, oud-burgemeester Jan Mans van Enschede en de voorzitter van de NVBR Caroline v.d. Wiel aan het woord gelaten. De VBV heeft met ongeloof hiervan kennis genomen. Reacties uit het brandweerveld die de VBV bereiken geven juist het tegendeel aan. De VBV kan zich dus niet aan de indruk onttrekken dat noch burgers, noch brandweerlieden positief zijn gestemd over deze bezuinigingsplannen die ten koste kunnen gaan van hun veiligheid.

Samenstelling commissie-Mans
Het rapport is gemaakt in opdracht van de Raad van Regionaal Commandanten van de NVBR. Het eerste dat opvalt is de samenstelling van de commissie, die geheel uit commandanten of direkte medewerkers van hen bestaat. Hierdoor wekt het rapport bij voorbaat al de indruk geschreven te zijn naar een reeds vastgestelde uitkomst. De VBV mist in dit rapport ook het antwoord op de vraag hoe het kan dat de brandweer zoveel geld meer kost dan voorheen? Waar zijn de meerkosten ontstaan? Is dit op de plekken waar nu bezuinigingen worden aangegeven of zijn deze elders ontstaan?

Afbrandscenario’s
De brandweer gaat voorschrijven zonder handhaven, de VBV vraagt zich dit zich af hoe dit zich verhoudt met hetgeen de wetgever bedoeld met het voorkomen, beperken en bestrijden van brand zoals bedoeld in de wet op de veiligheidsregio. De burger en bedrijven worden zelf verantwoordelijk voor hun brandpreventie, er zal geen controle plaats vinden en men weet als de brandweer komt gaan ze van buitenaf blussen. Als de overheid al wil bezuinigen op veiligheid wat zullen de burgers en de bedrijven dan gaan doen?  In het verleden is voldoende geconstateerd dat zonder handhaving vergunningsvoorwaarden nutteloos zijn. De VBV vreest een flinke uitbreiding van grote branden met mogelijk meer slachtoffers.


Etc.


Zit ook nog journaalfragment bij met Mans -- voor de fans niet te versmaden.
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #6 Gepost op: 20 Juli 2010, 17:05:04 »

Voor de liefhebbers: het hele rapport:

https://docs.google.com/fileview?id=0B2kmnZu-KhC8NDA4MzJkN2EtZGJlMi00NTUzLWE1ODEtN2QyNmZjYzkxYzBm&hl=nl&pli=1

Citaat
Inzet gereed
Financiële heroverwegingen om de brandweer betaalbaar te
houden
Commissie Mans
15 juni 2010


(...)

Onder leiding van de heer Mans (oud-burgemeester van Enschede) is een
commissie samengesteld en gevraagd advies uit te brengen over de volgende
drie centrale vragen:
- hoe kan de lineaire kostenstijging van de brandweer worden omgebogen?
- hoe kan de brandweer efficiënter en effectiever worden gefinancierd?
- welke financiële effecten zijn realistisch als de Strategische Reis wordt
geëffectueerd?


(...)

Samenstelling commissie
- J.H.H. Mans, voorzitter commissie en waarnemend burgemeester gemeente
Maastricht
- A.F.M. Schippers, regionaal commandant Kennemerland, tevens lid van het
bestuur en penningmeester van de NVBR
- J.B.M. Tilman, directeur bureau NVBR
- D.G.L. Kransen, brandweer Amsterdam-Amstelland
- R. Burgering, regionaal commandant Veiligheidsregio Noord-Holland
Noord
- R.F.J. Frek, adjunct directeur Veiligheidsregio Utrecht/brandweer
- M. Kamphuis, commandant brandweer Ede
- I. Helsloot, brandweer Amsterdam-Amstelland
- F.L.T.M. van den Bogaert, regionale brandweer Brabant Zuid-Oost en
tevens voorzitter netwerk Finance & Control NVBR
- M.P.F. van den Berge, secretaris commissie
- L.A.J. de Geus – Schoenmakers, auteur en programmacoördinator manage-
ment en bedrijfsvoering NVBR a.i.
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082



Bekijk profiel
« Antwoord #7 Gepost op: 22 Juli 2010, 17:39:09 »

"Een commissie onder leiding van oud-burgemeester Mans van Enschede heeft in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding de genoemde maatregel voorgesteld"

De rampburgemeester zegt dus in dit nieuwe rapport dat het niet erg is dat de brandweer op 13 mei 2000 onderbemand was.want nu kan het best wel volgens hem
Dit is een duidelijk geval van belangenverstrengeling volgens mij.
Weer een mooi rapport van een overheid die zichzelf onderzoekt.
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #8 Gepost op: 22 Juli 2010, 20:48:27 »

Toch een mooi plaatje:

Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #9 Gepost op: 23 Juli 2010, 08:07:44 »

"Een commissie onder leiding van oud-burgemeester Mans van Enschede heeft in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding de genoemde maatregel voorgesteld"

De rampburgemeester zegt dus in dit nieuwe rapport dat het niet erg is dat de brandweer op 13 mei 2000 onderbemand was.want nu kan het best wel volgens hem
Dit is een duidelijk geval van belangenverstrengeling volgens mij.
Weer een mooi rapport van een overheid die zichzelf onderzoekt.


Mans heeft ook al eens gezegd, n.a.v. vragen die ik gesteld had bij een raadscommissie-vergadering (i.v.m. de gevaarsborden, denk ik), dat. als er weer iets dergelijks zou gebeuren de brandweer precies eender zou optreden (dus met onderbezetting niet ontruimen en blussen) .
De aanwezige raadsleden zaten er schaapachtig bij.
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082



Bekijk profiel
« Antwoord #10 Gepost op: 4 April 2012, 16:25:10 »

Jaarbudget brandweer moet met 85 miljoen euro omlaag

De brandweer moet jaarlijks 85 miljoen euro minder gaan uitgeven. Dat advies maakte de Commissie Mans gisteren bekend. Om de bezuinigingen te realiseren, krijgen burgers en bedrijven meer verantwoordelijkheid voor de eigen brandveiligheid.

Het onderzoek naar het brandweerbudget werd gedaan in opdracht van de Raad van Regionaal Commandanten van de NVBR (Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding). Waarnemend burgemeester Jan Mans van Maastricht stelde een onderzoekscommissie samen: de Commissie Mans. Om de voorgestelde kostenombuiging mogelijk te maken, moet eerst 100 miljoen worden geïnvesteerd. Vanaf 2020 moeten de kortingen op het budget rond zijn en het beloofde effect sorteren.
Bezuinigingen brandweer zijn hard nodig
Aanleiding voor het onderzoek was de recente kostenstijging bij de brandweer. Op dit moment kosten de brandweerkorpsen 1 miljard euro per jaar. Dat is bijna 2 keer zoveel als in 2000. De stijging van de brandweerkosten is volgens de brandweer niet langer houdbaar.

De Commissie Mans legt in het rapport uit hoe de kostenstijging kan worden omgebogen; hoe de brandweer efficiënter kan worden gefinancierd; en wat de gevolgen zijn als er niet wordt ingegrepen.

Advies: budget brandweer van 4 kanten inperken
De kostenstijging kan men volgens de Commissie Mans ombuigen, door de verantwoordelijkheden van de brandweer te heroverwegen. Men moet meer inzetten op veiligheidsbewustzijn en zelfredzaamheid van burgers en bedrijven. Op die manier kunnen branden vaker voorkomen worden. Blussen is dan minder vaak nodig.

Concreet zou de brandweer moeten inleveren op de volgende punten:

1.De brandweer moet niet meer standaard uitrukken met een brandweerauto met 6 man. Ook hoeven niet meer alle brandweerauto’s alle apparatuur aan boord te hebben. Door deze ingreep verwacht men 83,5 miljoen euro te besparen.
2.De brandweer moet ophouden met brandveiligheidscontroles in bedrijfspanden. De brandveiligheid in bedrijfspanden blijkt nl. vrijwel nooit in orde. De brandweer moet daarom bij het blussen per definitie rekening houden met mankementen. Men verwacht 33 miljoen euro te kunnen besparen door de brandveiligheidscontroles te stoppen. De brandveiligheid van bedrijfspanden wordt met deze ingreep meer de verantwoordelijkheid van de bedrijven zelf – met alle gevolgen van dien na calamiteiten.
3.De brandweer moet het aantal meldkamers terugdringen van 25 tot 3 à 5. Dit zou een besparing opleveren van 25 miljoen euro.
4.De brandweer moet geen brand meer blussen met drinkwater. Dat bespaart op jaarbasis 7,5 miljoen euro.
Zoals gezegd moet niet alleen een kostenombuiging plaatsvinden, maar dient de brandweer ook efficiënter te worden gefinancierd. De financiering van de brandweer moet meer eenduidig worden. De brandweer kan dan meer eenduidig worden aangestuurd en de administratieve lasten worden lager.

Gemengde reacties vanuit de brandweer: korpsen angstig, NVBR positief
De plannen van de Commissie Mans liggen gevoelig bij de brandweerkorpsen. De Vakvereniging van Brandweervrijwilligers vindt het gevaarlijk om met minder man tegelijk uit te rukken. Bovendien vinden de brandweerlieden, dat beter bezuinigd had kunnen worden op de overhead in plaats van op de korpsen. In de afgelopen 10 jaar werden op overheadsniveau de zogenaamde Veilheidsregio’s ontwikkeld. Er kwamen in die periode geen brandweerlieden bij. De grootste kostengroei zit dus in de overhead. En daarvoor stelt de Commissie Mans, op de meldkamers na, geen ingrijpende adviezen voor.

Volgens NVBR-voorzitter Caroline van der Wiel sluiten de voorstellen van de Commissie Mans echter aan bij de visie van de NVBR. “De repressieve brandweer blijft altijd bestaan, maar fundamentele verandering is wel noodzakelijk. Als er niets gebeurt, zullen de kosten verder stijgen zonder dat de veiligheid van de burger toeneemt. Het is onze ambitie om een hoger rendement te behalen tegen een maatschappelijk aanvaardbaar kostenniveau.”

De brandweer verandert… Wat betekent dat voor u?
De brandweer gaat meer varen op uw zelfredzaamheid. De brandveiligheid in uw bedrijf wordt dus meer uw eigen verantwoordelijkheid. Om de brandveiligheid te waarborgen, zijn allerlei maatregelen blijvend noodzakelijk. Denk aan bouwkundige brandpreventie, de aanschaf van brandblussers en het opleiden van BHV-ers. Een helpende hand nodig? Kijk dan eens op www.asphalia.nl voor een overzicht van onze brandveiligheidsdiensten.

Bronnen:

» http://www.rtl.nl
» http://www.nvbr.nl
» http://headlines.nos.nl
» http://www.nrc.nl
» http://nos.nl

Bron: http://blog.asphalia.nl/jaarbudget-brandweer-moet-met-85-miljoen-euro-omlaag/
Gelogd
Pagina's: [1] Omhoog Print 
« vorige volgende »
Ga naar:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!