[EnschedeRamp] Forum
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
24 Januari 2019, 08:08:20

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Zoek:     Geavanceerd zoeken
NB! Als u lid wilt worden stuur dan een verzoek naar:

EnschedeRamp@gmail.com
7143 aantal berichten in 584 topics door 19 geregistreerde leden
Nieuwste lid: Paul van Buitenen
* Startpagina Help Zoek Inloggen Registreren
+  [EnschedeRamp] Forum
|-+  Enschede 13 mei 2000
| |-+  Actueel
| | |-+  Facebookgroep Roombeek voor de vuurwerkramp
« vorige volgende »
Pagina's: [1] Omlaag Print
Auteur Topic: Facebookgroep Roombeek voor de vuurwerkramp  (gelezen 796 keer)
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 4276


Bekijk profiel
« Gepost op: 24 Februari 2018, 11:11:57 »

https://www.facebook.com/groups/906204846206287/?notif_id=1519390143628235&notif_t=group_r2j_approved&ref=notif

Citaat
Raya Yaqoub
14 februari om 15:32

Ooit was Roombeek een echte volksbuurt, waar iedereen elkaar kende. De Vuurwerkramp heeft dit voorgoed veranderd. Niet iedereen is teruggekeerd na de ramp. Waar zijn jullie nu?

In samenwerking met RTV Oost zijn wij bezig met het opzetten van een project om in kaart te brengen waar de (voormalige) bewoners van Roombeek voor de Vuurwerkramp nu zijn. We komen graag met jullie in contact.

Ben jij of ken jij iemand die in deze tijd in Roombeek woonde/werkte? Word dan lid van de groep en/of nodig mensen uit!

Voor meer informatie stuur ons vooral een bericht!

Alvast bedankt voor jullie hulp.
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 4276


Bekijk profiel
« Antwoord #1 Gepost op: 13 Mei 2018, 07:42:03 »

http://www.rtvoost.nl/nieuws/291726/na-18-jaar-vuurwerkramp-voor-het-eerst-terug-naar-roombeek/

met video

Citaat
Vader Yaqoub wil er liever niet aan herinnerd worden. Maar dochter Raya is met een groep journalisten op zoektocht naar wat er precies tijdens de vuurwerkramp is gebeurd. Samen met het Irakese gezin gaat Raya voor het eerst in 18 jaar terug naar Roombeek.

Ze woonden midden in de wijk. Raya was tien en stond samen met haar twintigjarige zus te kijken naar het vuurwerk dat de lucht in schoot. Haar ouders en haar broer waren gewoon thuis. Het leek geen probleem, tot die heftige, tweede explosie.

Paniek

"Onze dochters!" riep moeder Yaqoub. Raya's vader rende naar buiten om zijn meisjes te zoeken. Gelukkig hadden zij een veilige plek gevonden bij een Nederlands gezin.

Herinneringen

Nu, achttien jaar later komen de herinneringen weer boven. "Ik wil het alleen hebben over de mooie herinneringen van deze wijk," vertelt Yaqoub aan zijn volwassen kinderen. "De rest is te pijnlijk." Samen met het gezin gaan ze op zoek naar de plek waar hun oude huis stond.

'Belofte maakt schuld'

In het artikel 'Belofte maakt schuld' staan nog meer van dit soort bijzondere herinneringen aan de vuurwerkramp. Toenmalig premier Wim Kok heeft volgens zeggen beloofd dat niemand slechter uit de ramp zou komen. In deze co-productie van Windesheim en RTV Oost zijn vijf verhalen te lezen over deze belofte. 
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 4276


Bekijk profiel
« Antwoord #2 Gepost op: 13 Mei 2018, 08:10:15 »

http://verhalen.rtvoost.nl/beloftemaaktschuld#chapter-3744167

Citaat


(...)

Vijf betrokkenen vertellen hun persoonlijke verhaal over de wijk Roombeek, de vuurwerkramp en de jaren daarna. Hermien Veenhof mist nog steeds haar oude buren en de sfeer van de buurt. Voorzitter van het Huis van Verhalen, Hadassa Meijer, zorgt dat de ramp nooit vergeten wordt. Zo geven vrijwilligers rondleidingen in de wijk, maar daar zitten niet alle bewoners op te wachten.

Ondernemer Tonny Wessels moest noodgedwongen zijn bedrijf verhuizen naar een ander deel van Enschede en Bert Harens vertelt over zijn rol als hulpverlener bij Mediant. Roelof Bleker was destijds als wethouder verantwoordelijk voor de wederopbouw van het getroffen gebied. Ondanks de ontevredenheid in de buurt vindt hij dat Roombeek een prachtige wijk is geworden. Vinden deze betrokkenen dat de belofte is nagekomen? Zijn zij slechter geworden van de ramp?

http://verhalen.rtvoost.nl/beloftemaaktschuld#chapter-3744237

http://verhalen.rtvoost.nl/beloftemaaktschuld#chapter-3800848

http://verhalen.rtvoost.nl/beloftemaaktschuld#chapter-3744233

Citaat
(...) Na de ramp veranderde het bestemmingsplan van Roombeek. Het overgrote deel van de industrie moest verdwijnen en zou worden vervangen door woningbouw. Vooral de onduidelijkheid deed Tonny geen goed. “Een ambtenaar die destijds betrokken was bij het herindelen van de wijk, liep met een groepje mensen voor m’n bedrijf langs en zei doodleuk dat mijn onderneming op den duur zou verdwijnen. Dat maakte mij pisnijdig. Kijk, als ze gewoon hadden overlegd en we waren het eens geworden, had ik er niets van gezegd. Maar er was nog niet eens een deal gesloten tussen de gemeente en mij. Ik heb geen goed woord over voor die kerel, het heeft bij meerdere ondernemers in Roombeek diepe wonden achtergelaten.”

http://verhalen.rtvoost.nl/beloftemaaktschuld#chapter-3811346

http://verhalen.rtvoost.nl/beloftemaaktschuld#chapter-3801294
Citaat

(...) niemand had om de ramp gevraagd, dus wij als gemeente wilden de getroffenen zoveel mogelijk helpen.”
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 4276


Bekijk profiel
« Antwoord #3 Gepost op: 13 Mei 2018, 08:11:32 »

Citaat
niemand had om de ramp gevraagd

maar het kwam de gemeente wel goed uit  Tong
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 4276


Bekijk profiel
« Antwoord #4 Gepost op: 13 Mei 2018, 08:15:00 »


http://verhalen.rtvoost.nl/beloftemaaktschuld#chapter-3849165

Citaat
Roombeek: toeristische trekpleister of woonwijk?
Rondleidingen door Roombeek nemen toe
Raya Yaqoub en Robin Telman

Angela van de Wolfshaar komt het Huis van Verhalen binnenlopen. Haar oorbellen en schoenen matchen perfect bij de roze trui die ze draagt. Enthousiast verwelkomt ze haar collega in een zaal in het Prismare waar straks een presentatie wordt gegeven over Roombeek. Angela zet haar bruine handtas op de ronde tafel en trekt haar jas uit. Voordat de bezoekers arriveren kijkt ze nog even snel in de spiegel en strijkt door haar blonde lokken.

Al gauw arriveert de groep van vandaag bij het Huis van Verhalen. De zaal vult zich met een chic geklede ouderengroep uit Utrecht. Nette blazers, colberts en vrolijke kleuren in overvloed. Een man met happy socks gaat zitten en kijkt tevreden om zich heen, wachtend op het begin van de presentatie.

Angela van de Wolfshaar tijdens een rondleiding

“Goedemiddag allemaal, van harte welkom bij de rondleiding van het Huis van Verhalen”, begroet Angela de groep. Omdat ze vandaag met veel mensen zijn, verzorgt Angela samen met haar collega de rondleiding. Na het welkomstpraatje neemt haar collega de presentatie van haar over. “Hebben jullie haar kunnen verstaan?”, grapt hij. “Dan kunnen jullie mij zeker verstaan.”

(...)

Protest                                     

“Stop ramp rondleidingen”, is een van de kreten op deze spandoeken. Dit mag dan acht jaar geleden zijn, de woede lijkt nog steeds niet verdwenen. In de Facebookgroep ‘Roombeek voor de vuurwerkramp’ is te zien hoe de rondleidingen hen nog steeds raakt. “De vuurwerkramp was geen attractie en hoeft geen attractie te worden” en “Ik vind die rondleidingen erg vervelend en irritant na zoveel jaar”, zijn de geluiden die je hoort in de Facebookgroep.
Gelogd
Pagina's: [1] Omhoog Print 
« vorige volgende »
Ga naar:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!