[EnschedeRamp] Forum
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
20 April 2024, 08:47:11

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Zoek:     Geavanceerd zoeken
NB! Als u lid wilt worden stuur dan een verzoek naar:

EnschedeRamp@gmail.com
9017 aantal berichten in 706 topics door 16 geregistreerde leden
Nieuwste lid: Paul van Buitenen
* Startpagina Help Zoek Inloggen Registreren
+  [EnschedeRamp] Forum
|-+  Enschede 13 mei 2000
| |-+  Deskundigen
| | |-+  H. Kapel
« vorige volgende »
Pagina's: [1] Omlaag Print
Auteur Topic: H. Kapel  (gelezen 20907 keer)
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082



Bekijk profiel
« Gepost op: 30 November 2009, 18:25:27 »

wo 25 nov 2009, 07:09

http://www.depers.nl/binnenland/355761/Vuurwerkagent-gaat-zelf-de-fout-in.html

Harry K. Illegale handel
Vuurwerkagent gaat zelf de fout in

Door: Merel van Leeuwen
Gepubliceerd: vandaag 00:18
Update: vandaag 01:12

Een voormalig vuurwerkcontroleur en ex-secretaris van de vuurwerkbranche wordt nu zelf verdacht van illegale handel in vuurwerk.

Harry K. is een bekende in de vuurwerkwereld. Hij was jarenlang secretaris van de brancheorganisatie Federatie Vuurwerk Nederland (FVN) en werd na de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede vaak om zijn deskundige mening gevraagd.

De 65-jarige man uit Almere is vorige week aangehouden, samen met twee andere mannen. Volgens het Openbaar Ministerie vormde het drietal een criminele organisatie die illegaal vuurwerk importeerde en verhandelde. Eind oktober nam de politie in verband met deze zaak ruim 90.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag. In een loods in Hoofddorp werd ruim 30.000 kilo zwaar, niet toegestaan vuurwerk aangetroffen, in Duitsland nog eens 60.000 kilo. Het vuurwerk werd op een onveilige manier vervoerd, namelijk in gewone vrachtwagens.

Bovendien was de loods in Hoofddorp, die vlakbij woningen lag, ongeschikt voor vuurwerkopslag. Een deel van het gevonden vuurwerk was van de zwaarste gevaarcategorie en massa-explosief. Dat betekent dat als een stuk vuurwerk ontbrandt, de hele partij in een keer kan ontploffen. In dit geval was het vuurwerk grotendeels te licht geclassificeerd.

Het OM vermoedt dat de verdachten het zware, in Nederland illegale vuurwerk uit China importeerden en via Duitsland Nederland binnenbrachten voor de verkoop aan particulieren.

Eerder werkte K. als ondercommandant bij het Korps Controleurs Gevaarlijke Stoffen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het televisieprogramma Reporter meldde eind 2000 dat K. als controleur bij de Rijksverkeersinspectie was ontslagen wegens belangenverstrengeling. K. kondigde na die uitzending zijn ontslag aan als FVN-secretaris, maar draaide dat weer terug. De FVN bestaat inmiddels niet meer.

De advocaat van K. kon gisteren niets over de aantijgingen zeggen, omdat zijn cliënt nog in beperkingen zit.
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082



Bekijk profiel
« Antwoord #1 Gepost op: 30 November 2009, 18:35:25 »

Woede over vuurwerkopslag
Gepubliceerd op 14 november 2008, 22:31
almere -
De gemeente Almere heeft een milieuvergunning verleend voor de bouw van een vuurwerkopslag in een gebouw waar ook een school is gevestigd. Bovendien werd toestemming gegeven voor vierduizend kilo in plaats van duizend kilo vuurwerk. ,,Schandalig'', vinden omwonenden die naar de Raad van State stapten.
De gemeente verleende de vergunning aan Harry Kapel, die tijdens en na de vuurwerkramp in Enschede een bekende en veel geciteerde vuurwerkdeskundige was. Kapel heeft een bedrijfsgebouw op bedrijventerrein De Binderij waar hij een opslagbunker voor bijna 4500 kilo vuurwerk wil bouwen.


Volgens Kapel is er geen vuiltje aan de lucht omdat hij slechts drie dagen per jaar vuurwerk wil opslaan en mag verkopen. Als het vuurwerk er eenmaal ligt, wordt er geen lesgegeven aan de 25 kinderen van de Chinese school.
Maar staatsraad W. Sorgdrager stelde vast dat de milieuvergunning Kapel de mogelijkheid biedt 365 dagen per jaar vuurwerk op te slaan in de bunker aan de Binderij. Omwonende J. Resink, die samen met 32 andere bewoners van de Binderij bezwaar tegen de vuurwerkopslag heeft gemaakt, was niet te spreken over de handelwijze van de gemeente en Kapel.
Resink vindt de Binderij bij uitstek ongeschikt om vuurwerk op te slaan en te verkopen omdat er veel bedrijfswoningen bij de loodsen aan de Binderij zitten. Resink snapt niet dat Kapel niet elders op het bedrijventerrein gaat zitten.
,,We hadden met Almere afgesproken dat eerst het bestemmingsplan zou worden aangepast alvorens Kapel een milieuvergunning zou krijgen. Het bestemmingsplan laat immers maar duizend kilo vuurwerk toe'', vertelt Resink. ,,Maar nu heeft de gemeente eerst een milieuvergunning voor ruim vierduizend kilo verleend, dat is schandalig'', aldus Resink.
Uitspraak in deze zaak volgt vóór de jaarwisseling.

Almere | 7 reacties

Bron; http://www.almerevandaag.nl/nieuws/almere/article4056321.ece/Woede_over_vuurwerkopslag
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082



Bekijk profiel
« Antwoord #2 Gepost op: 30 November 2009, 18:43:02 »

De Bijlmer Enschede Kolding connectie
Subject: Harry Kapel eregast vijf jaar na Oosting op het BSVE & MSNP symposium, dd. 28-02-2006 Enschede. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- PDF] DGM-- 006 november 2004 Bestandsformaat: PDF/Adobe Acrobat - HTML-versie DGM Industry Consultants. +31-(0)20-449 6563. h.kapel@DGM-ic.nl. DGM BeLux. Belgium. Brussels Airport Zaventem. +32-(0)2/753.00.75. info@DGM.lu. LUXEMBOURG ... www.dgmsupport.com/download/ news-views/news18/NV0403.pdf- Toegevoegde zoekresultaten - Gelijkwaardige pagina's Bron: www.google.nl 18-02-06 __________________________________________________________________________________ Overigens meent Harry Kapel (voorheen ondercommandant van het Korps Controleurs Gevaarlijke Stoffen van het ministerie van Verkeer en Waterstaat) uit videobeelden van de explosie te kunnen afleiden dat de fatale laatste detonatie begon in het achtereinde van de vaste loodsen en vandaar oversloeg naar de zeecontainers. Kapel heeft de indruk dat S.E. Fireworks achter in de vaste loodsen bijzonder zwaar vuurwerk bewaarde. Bron: Karel Knip NRC 18-05-05 __________________________________________________________________________________ VERGUNNING S.E. FIREWORKS VERSTREKT DOOR OMSTREDEN MAJOOR DEFENSIE Reportage van Jan Reiff over de onduidelijkheden rond vergunning die het vuurwerkbedrijf kreeg voor de opslag van vuurwerk in containers. Een majoor van Defensie adviseerde in juli 1999 positief over het verstrekken van een nieuwe vergunning, op een moment dat er tegen hemzelf een onderzoek gaande was wegens corruptie. De majoor is inmiddels uit zijn functie ontheven. Er wordt vermoed dat S.E. Fireworks titaniumbommen, die zeer explosief zijn, had opgeslagen. INTERVIEWS met: - K. Haarman, vuurwerkhandelaar, die zegt dat er in de catalogus van S.E. Fireworks een zeer explosief product staat, maar hij wil niet zeggen welk product; - Harry Kapel (Vuurwerk Federatie Nederland), die spreekt van een idiote vergunning omdat er eisen ontbreken, waar de omstreden majoor volgens hem niet schuldig aan is. Bron: NPS. VARA Ed Ribbink en Ron Nieuwenhuys 18-05-00 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Bron: De Twentse Courant Tubantia 06-06-00. -------------------------------------------------------
Klik op de afbeelding  dan kunt u lezen hoe H. Kapel de boel heeft bedonderd in Enschede.------------------------------------------------------------

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Boegbeeld vuurwerk weg na uitzending Van een onzer verslaggevers ENSCHEDE - Secretaris Harry Kapel heeft zijn ontslag bij de Federatie Vuurwerk Nederland aangeboden na beschuldigingen in het KRO-programma Reporter. Dat meldde gisteren dat het boegbeeld van de vuurwerkbranche vijf jaar geleden is ontslagen als medewerker van de Rijks Verkeersinspectie. Onderzoek door de rijksrecherche toonde volgens Reporter aan dat Kapel zich schuldig maakte aan belangenverstrengeling. Zo zou hij hebben geprobeerd iets te æregelenÆ voor de eigenaar van twee, in de Rotterdamse haven onderschepte containers met illegaal vuurwerk. Het ministerie van Verkeer ontsloeg hem na die affaire. Kapel wilde niet reageren in de uitzending. Het KRO-programma herhaalde eerder geuite beschuldigingen dat Kapel bij Chinese vuurwerkfabrikanten zou hebben geprobeerd lagere classificaties aan gevaarlijk vuurwerk te hechten, zodat het vervoer en de opslag ervan stukken goedkoper zouden zijn. Uit notulen van de Vereniging Evenementenvuurwerk van drie jaar geleden blijkt dat ook de toenmalige eigenaar van S.E. Fireworks, de EnschedeÙr H. Smallenbroek uitging van Kapels invloed op de classificatie in China. Als Smallenbroek in de rondvraag aankaart dat de Chinezen op alle vuurwerk de classificatie 1.3 willen zetten, en niet de lagere 1,4, staat genoteerd: æKapel zegt een en ander met de Chinezen te zullen opnemenÆ. Kapel was jarenlang dÚ gesprekspartner van de overheid in vuurwerkzaken, ook na zijn ontslag bij de inspectie. In een gesprek met deze krant maakt de KRO helder veel aandacht aan de vuurwerkramp te willen blijven besteden. Zo heeft de omroep een verzoek ingediend om een mini-studio aan de rand van het rampgebied te plaatsen. Het gaat om een portocabin van waaruit radioprogrammaÆs gemaakt kunnen worden. Ook moet het kunnen dienen als æinloophuisÆ. Bron: De Twentsche Courant Tubantia 27-10-2000 __________________________________________________________________________________ DANGEROUS GOODS MANAGEMENT BV, Badhoevedorp, Netherlands, Schipholweg 307, Badhoevedorp, NL-1171 PL, Tel: +31 (0)20 449 65 65, Fax: +31 (0)20 449 65 75, e-mail: info@dgm.nl, Web site: www.dgmsupport.com, , Contact: Jos G M Ruhl, Contact: Gilbert A de Chauvigny de Blot, General Manager: Harry Kapel Bron: World Airport and service Guide __________________________________________________________________________________ 01-03-01 NRC. Voor de onjuiste klasse-indeling geeft het rapport Oosting twee mogelijke verklaringen. In de eerste plaats is er volgens goed gedocumenteerde verklaringen uit de vuurwerkbranche door Harm Smallenbroek bij de Chinese producenten op aangedrongen dat professioneel vuurwerk (dat de Chinezen steeds vaker als 1.3 gingen afleveren) niet langer in die klasse maar in klasse 1.4. werd ingedeeld. Hij zocht daarvoor Harry Kapel, secretaris van de Federatie Vuurwerkhandel Nederland (maar pikant genoeg daarvóór commandant van het Korps Controleurs) als intermediair. Het lijkt aannemelijk dat de door Smallenbroek geïnstrueerde Chinezen hun praktijk handhaafden na de wisseling van eigenaren bij S.E. Fireworks. Het rapport wijst erop dat ook afzenders er belang bij hebben zoveel mogelijk vuurwerk van klasse 1.4 af te leveren. Bron:NRC 01-03-01 _________________________________________________________________________________ Explosievenopslag in haven bespreekbaar VELSEN - De gemeente wil best meewerken aan de vestiging van een explosievenopslag van het bedrijf Dangerous Goods Management in het IJmuidense havengebied. Maar DGM moet dan wel met een serieuze aanvraag komen, aldus antwoordt burgemeester Peter Cammaert op vragen van de PvdA. Cammaert betwijfelt echter sterk of de Schnellbootbunker geschikt is of geschikt te maken is voor explosievenopslag. Het gaat namelijk om een opslag van explosieven uit de zwaarste klasse, waaraan ook de zwaarste veiligheidseisen worden gesteld. Haarlemsdagblad Jacob van der Meulen 30-10-04 __________________________________________________________________________________ DGM Software Development Group 18-02-06 Postal address: Essen 9 6000 Kolding Denmark ( +45 75 57 57 90 7 +45 75 57 57 91 Managing Director: Finn Clausen * f.clausen@dgm-sdg.com Managing Director: Herman Teering * h.teering@dgm-sdg.com __________________________________________________________________________________ Enquete Bijmerramp eindrapport 4.1 Chronologie. 4.1.5 Nader onderzoek - op verzoek - naar de lading Ook de Rijksverkeersinspectie (RVI) wordt door de RLD ingeschakeld om een onderzoek uit te voeren naar de gevaarlijke stoffen aan boord van het vliegtuig. Het onderzoek richt zich voornamelijk op de Notoc's. Op 9 oktober 1993 bericht de heer Kapel van de RVI: welke klassen en divisies (ICAO) van gevaarlijke stoffen aan boord geweest zijn .dat deze voldeden aan de voorschriften van de ICAO .dat de invloed van de gevaarlijke stoffen op de uitwerking en bestrijding van het ongeval een te verwaarlozen factor was .dat de mate van gevaar van de vervoerde stoffen overeenkwam met de gevaarseigenschappen van de aan boord zijnde vliegtuigbrandstof. De conclusie van het onderzoek van de RVI luidt: "gezien de zeer geringe hoeveelheden andere gevaarlijke stoffen was er geen gevaar voor de volksgezondheid en het milieu te duchten en is dit ook niet te verwachten". Enquete Bijmerramp eindrapport 4.1 Chronologie Bureau vooronderzoek ongevallen (BVO) Tijdens dit onderzoek wordt de heer Verstappen geassisteerd door een adviseur gevaarlijke stoffen van Dangerous Goods Management (DGM), de heer J.N.J.M. van der Maat, die zich die ochtend volgens afspraak meldt bij het kantoor van de afdeling Vliegzaken van de Luchtverkeersinspectie (LVI) in Hoofddorp. Samen bekijken ze de documentatie die door BVO ter beschikking is gesteld. De heer Van der Maat maakt cross checks tussen de aanwezige documenten: Enquete Bijmerramp eindrapport 4.1 Chronologie De vaste commissie van Verkeer en Waterstaat besluit op 30 september 1998 tot het voorstel voor het instellen van een parlementaire enquête naar de Bijlmerramp. In de pers verschijnt die dag een artikel, waarin wordt aangegeven dat dimethyl methylfosfonaat (DMMP), een grondstof voor het gifgas Sarin, aan boord van het El Al-vliegtuig is vervoerd. De RLD neemt telefonisch contact op met DGM en het Prins Maurits laboratorium om de gevaarlijke eigenschappen van DMMP te verifiëren. Bij de ECD wordt nagevraagd of DMMP een strategisch goed is en of het onderhevig is aan uitvoervergunningplicht. De RLD geeft de verkregen informatie door aan V&W: DMMP is een niet-giftige brandbare stof, die gebruikt zou kunnen worden als grondstof voor de productie van het gifgas Sarin. __________________________________________________________________________________ Ik voeg niets meer aan deze Harry Kapel toe dat mag de lezer zelf invullen, dat doe ik ook. Afz. D. Harberink. http://munitieramp.web-log.nl/ De rest is te erg zie de weblog. mi. Omdat het vandaag precies vijf jaar na de presentatie van het Oosting-rapport is viert de MSNP/KMA/BSVE vandaag feest op een geheime locatie verboden voor BSVE-leden althans zo stond het in de tubantia. FEEST Verbaasd Hun Feest valt op de laatste dag van Carnaval en is gratis. De slachtoffers mogen van de KMA/BSVE/MSNP in een kroeg samenkomen 1 dag later op As-woensdag dan moet je vasten als Katoliek dat wordt dus een goedkoop samenzijn, en ik vier zeker geen feest om het rapport van Oosting want dat staat vol aantoonbare leugens die niemand wil horen, maar als je een vraag aan een top-ambtenaar steld zegt hij altijd: "Lees het rapport-Oosting". (Oosting verzwijgd de niet blussen stickers op de bunkers. Die stickers vertellen de brandweer dat je nooit mag blussen en de buurt moet ontruimen tot op 1.000 meter, maar de brandweer bluste er op los zo is de vuurwerkbrand geescaleerd. Die stickers daar praat Oosting niet over, en andere rapporten liegen erom heen.)
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082



Bekijk profiel
« Antwoord #3 Gepost op: 7 Januari 2010, 14:15:34 »

Omzet vuurwerk blijft met 70 miljoen gelijk

CIJFERS, ANP op 31 december '97, 00:00, bijgewerkt 16 januari '09, 10:55

Nederlanders kopen dit jaar voor circa zeventig miljoen gulden vuurwerk, net zoveel als vorig jaar. Dit voorspelt secretaris H. Kapel van de Federatie Vuurwerk Nederland (FVN), waarbij alle importeurs en grote grossiers zijn aangesloten.

ANP

AMSTERDAM

Voor dat bedrag gaat ongeveer tien miljoen kilo vuurwerk over de toonbank. Het aantal stuks is echter beduidend minder dan vorig jaar. 'Dat komt doordat het gewicht van het siervuurwerk het dubbele is van wat vorig jaar was toegestaan', legt Kapel uit. Een wijziging van de vuurwerkregels per 17 december maakte die verzwaring mogelijk. Volgens Kapel is zwaarder vuurwerk veiliger en mooier.

http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article746090.ece/Omzet_vuurwerk_blijft_met_70_miljoen_gelijk
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082



Bekijk profiel
« Antwoord #4 Gepost op: 15 Februari 2010, 16:14:14 »

Fireworks 'kleine jongen'

Voor de zwaar getroffen bewoners van de Enschedese wijk Mekkelholt zal het amper te geloven zijn dat de vuurwerkopslagplaats in hun wijk maar een 'kleine jongen' was volgens de maatstaven van de vuurwerkhandel. Er lag 'slechts' 100 ton vuurwerk opgeslagen. Bij de meeste andere opslagplaatsen in Nederland ligt aanzienlijk meer.

,,Gemiddeld gauw 500 tot 600 ton'', zegt secretaris H. Kapel van de Federatie Vuurwerkhandel Nederland, waarbij de veertien importeurs van vuurwerk zijn aangesloten. De grootste bunkers liggen in Leeuwarden en Dronten, die elk zo'n 1500 ton bergen. In totaal zijn er in Nederland 26 bedrijven actief in deze branche. Ze hebben vestigingen in Leeuwarden, Appingedam, Lichtenvoorde, Tilburg, Den Haag, Enschede, Leiden, Lijnden (gemeente Haarlemmermeer), Dronten, Lelystad en Landgraaf.

Veertien houden zich uitsluitend bezig met de import van vooral seizoensgebonden vuurwerk, voor oud en nieuw en Koninginnedag. De andere twaalf voeren vuurwerk in om het zelf af te steken bij festiviteiten. SE Fireworks viel in de laatste categorie. Het bedrijf had vijf mensen in vaste dienst en daarnaast de beschikking over vijftien freelancers die op afroep beschikbaar waren voor evenementen. De importeurs beperken zich tot opslag en toelevering. De afstekers mogen graag ook aan het vuurwerk 'knutselen'. Kapel: ,,Assemblage is heel gebruikelijk bij bedrijven als SE Fireworks. Door verschillende stukken aan elkaar te verbinden, kun je mooie effecten realiseren.'' Dat houdt overigens wel meer risico's in, omdat het vuurwerk in dat geval van zijn beschermende verpakking moet worden ontdaan.

Toen Kapel zaterdagmiddag, koud terug van een reis naar China waar hij vuurwerk had geïnspecteerd, hoorde van de ramp in Enschede was zijn eerste reactie: ,,Hoe kan dat nou? Dit is niet mogelijk.'' Een dag later is de verbijstering nog niet geweken. ,,Alle veiligheidsvoorschriften zijn erop gericht om te voorkomen dat een complete vuurwerkopslag de lucht ingaat. Kettingreacties kunnen in principe niet voorkomen. Wat er in Enschede is gebeurd, moet het gevolg zijn geweest van sabotage of een reeks menselijke fouten.''

Van Kapel ziet vooralsnog geen aanleiding om de vuurwerkondernemers bijeen te roepen om zich te beraden op verscherping van de veiligheidsprocedures. ,,Die zijn waterdicht. Op dat punt valt de branche niets te verwijten. Daar steek ik mijn hand voor in het vuur.'' Nogmaals, wat er met Fireworks is gebeurd, kan gewoon niet, behalve door ingrijpen van vreemden of fouten van eigen werknemers.''

Met het Enschedese bedrijf was ook nooit iets aan de hand. Het bedrijf voldeed altijd keurig aan de voorschriften. In 1997 kwam er een nieuwe eigenaar en conform de regels werd toen een nieuwe hinderwetvergunning aangevraagd bij de gemeente. Zoals gebruikelijk werd bij die gelegenheid ook het ministerie van defensie geïnformeerd. Bedrijven die met de zwaarste klasse explosieven werken, moeten gekeurd worden door het bureau adviseur milieuvergunningen, een onderdeel van de Koninklijke Landmacht. Dit bureau kijkt ondermeer naar de bouwkundige constructie van de opslagbunkers en de veiligheid op het bedrijfsterrein. In het geval van Fireworks schreef de milieu-adviseur van defensie voor dat de muren van de bunkers van gewapend beton van tenmiste 14 centimeter dik moesten zijn. De explosieven mogen bovendien niet op een hoop liggen, maar moeten gescheiden worden opgeslagen in kluizen, die ook weer onderverdeeld zijn in brandwerende compartimenten. Het advies van het bureau is niet bindend, de gemeente kan het ook naast zich neerleggen, al is dat niet gebruikelijk.

Als de vergunning eenmaal is verleend, controleert het bureau van de landmacht regelmatig of het bedrijf conform de voorschriften werkt. Volgens een woordvoerder van Defensie is Fireworks in 1998 en 1999 gecontroleerd en is daarbij alles in orde bevonden. Dat het bedrijf midden in een woonwijk stond, speelt geen rol bij de beoordeling door Defensie. De locatiekeuze is een verantwoordelijkheid van de gemeente. De gemeente Enschede was overigens van plan het bedrijf in 2002 te verplaatsen, omdat ze er huizen wilde bouwen. Het veiligheidsrisico was van ondergeschikt belang.

Fireworks was wrang genoeg het laatste vuurwerkbedrijf dat in een woonwijk stond. Volgens de Federatie Vuurwerk Nederland liggen de meeste opslagbunkers op industrieterreinen. Enkele liggen aan de rand van de bebouwde kom. Zeker sinds de ontploffing van de vuurwerkfabriek in Culemborg, in februari 1991, zijn de meeste gemeenten ervan doordrongen dat dergelijke bedrijven niet in een woonwijk thuis horen.

Fireworks werd ruim 25 jaar geleden opgericht. Kapel: ,,Het bedrijf is ooit begonnen als een vuurwerkwinkeltje. De oprichter, de heer Smallenbroek, begon op een dag met de verkoop van vuurwerk, gewoon in de straat waar hij woonde. In de loop der jaren is z'n nering steeds meer gaan uitbreiden en omdat het bedrijf zich keurig aan de voorschriften hield, is er nooit aanleiding geweest voor een verhuizing. En niemand die er ooit last van had. Tot deze verschrikkelijke zaterdag.''

Bron: http://www.trouw.nl/krantenarchief/2000/05/15/2442056/Fireworks__kleine_jongen_.html
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082



Bekijk profiel
« Antwoord #5 Gepost op: 30 Mei 2010, 12:26:31 »

( 12 mei 2009 ? )

De onderste steen?
‘Het is moeilijk de onderste steen boven te krijgen, waar geen steen meer op de andere staat.’ Die zure woorden spraken de rechters van het Gerechtshof in Arnhem, toen ze de directie van S.E. Fireworks veroordeelden. En daar verandert het nieuwe onderzoeksrapport uit Oostenrijk over de vuurwerkramp eigenlijk niets aan.

De stichting van verontruste Enschedese burgers (De Onderste Steen) heft zichzelf op: hun taak is volbracht, zeggen ze. Eergisteren presenteerden zij het onderzoek, dat zij in Oostenrijk hebben laten doen naar de ramp op 13 mei 2000 in Enschede. De kosten - 50.000 euro - betalen ze uit eigen zak.

Volgens het rapport zijn, zoals gisteren gemeld, de vuurwerkexplosies verergerd door het verpakkingsmateriaal van het vuurwerk. Dat zou in de opslagruimtes door de hoge hitte (en gebrek aan zuurstof) zijn ‘vergast’ tot koolstof. Die koolstof moet in de lucht een zware ontploffing hebben gegeven.

Als dat klopt, is dat in elk geval nieuw. De Commissie Oosting, die het officiële onderzoek naar de ramp deed, verwerpt wel een stofexplosie. Maar dan hebben de onderzoekers het niet over het vergassen van verpakkingsmateriaal tot koolstof. De onderste steen is nu boven’, vindt de stichting. ‘Eindelijk is bekend wat er precies op 13 mei is gebeurd en waarom de explosies zo zwaar waren.’


Maar het is maar wat verstaan wordt onder ‘de onderste steen’. Voor veel Enschedeërs is dat toch altijd nog de vraag: waar kwam de eerste vlam vandaan, waardoor het vuurwerkbedrijf kon exploderen? Kortsluiting, brandstichting... Het Oostenrijkse rapport heeft er - logischerwijs - ook geen antwoord op.

En of dit rapport de geschiedschrijving van de ramp werkelijk nog ingrijpend gaat veranderen, is ook twijfelachtig. Of blijft het slechts ‘een zoveelste theorie’. Zeker nu het Oostenrijkse onderzoeksbureau Arsenal Research twijfel zaait, of zij nu wel of niet achter de koolstoftheorie kan staan (zie voorpagina).

Ook is het intussen al twijfelachtig of het Oostenrijkse rapport nog van belang kan worden voor de (afgeronde) strafzaken tegen de directeuren van S.E. Fireworks. Die hadden volgens Oosting en de rechtbank te veel en te zwaar vuurwerk opgeslagen. Zij kregen daarvoor een jaar cel. Directeur Rudi Bakker vindt in elk geval, dat hij op basis van dit rapport herziening kan vragen van zijn vonnis.

Maar volgens zijn advocaat Peter Plasman kan een herzieningsverzoek alleen lukken, als het Oostenrijkse verhaal hier ondersteuning vindt.

‘De enkele mening van een Oostenrijkse wetenschapper is niet genoeg.’ De Stichting vindt in elk geval dat haar rapport ‘een gat schiet’ in de veroordeling van de directeuren.

Maar op voorhand ziet het er somber voor de directeuren uit. Over de koolstoftheorie zijn de eerste wetenschappers al opgestaan, die het in twijfel trekken. Of het zelfs onzin noemen. Bijvoorbeeld Bas van den Heuvel van het Enschedese onderzoeksbureau MSNP.

‘De koolstof wordt alleen gevormd door een gebrek aan zuurstof. Bij S.E. Fireworks was genoeg lucht, die bovendien doorlopend ververst werd.’ Van den Heuvel blijft erbij dat voornamelijk het vuurwerk zelf de zwaarte van de explosies hebben bepaald, niet het papier en de cellulose in de verpakkingen. ‘Want anders zou het zelfs verboden moeten worden om een bibliotheek in een woonwijk te zetten.’

Het enige grote pluspunt vindt Van den Heuvel dat ook dit Oostenrijkse rapport bevestigt, dat de explosies kwamen door het opgeslagen vuurwerk. Niet door bommen of zo, of een andere complottheorie. ‘De theorie dat de verpakkingen de ontploffingen hebben verergerd is eigenlijk gewoon een andere beschrijving van: er lag te veel en te zwaar vuurwerk.’ Simpel vertaald: is er veel vuurwerk, is er veel verpakkingsmateriaal.

Ook TNO’er Boy Kodde verklaarde na de presentatie, dat het Oostenrijkse verhaal ‘wel heel erg theoretisch overkwam’. Gisteren ging er een officiële reactie van TNO de deur uit, van gelijke strekking.

Maarten Lörtzer: ‘Voor ons is onduidelijk hoe men tot deze conclusies is gekomen. Ons team op de rampplek kende destijds immers ook deskundigen op het gebied van gas- en stofexplosies. Stof explodeert alleen als het opgesloten is. Als het in de vrije lucht hangt, krijg je alleen een vuurwolk en geen explosie.’ De TNO’ers gaan het rapport overigens nog wel onderzoeken, maar houden vooralsnog vast aan hun eigen conclusies. Het was - alleen - vuurwerk.

Daarbij komt dan ook nog eens dat er grote verschillen zitten in de gebruikte voorraadlijst van het vuurwerk bij het ontplofte S.E. Fireworks. Oosting komt tot 170.000 kilo (meer dan vergund). De Oostenrijkers tot 120.000 kilo (minder dan vergund).

Wat voorbeelden. Zeecontainer E2. Volgens Oosting zaten daar vuurwerkbommen van 8 en 12 inch doorsnee. De Oostenrijkers houden het op maximaal 6 inch-bommen. Of de containers E15 en 16. Volgens Oosting zaten die driekwart vol (5875 kilo elk). Volgens de Oostenrijkers waren de containers leeg. Zo zijn er meer grote verschillen.

Grote vraag is dan ook: wie heeft gelijk en hoe kan dat? Oosting baseerde zich in elk geval op verklaringen van personeel en SE-directeur Willy Pater. De Oostenrijkers op de voorraadgegevens, die de stichting heeft gegeven. Van Reenen kon gisteren echter niet zeggen, waarop hun voorraadlijst precies op gebaseerd is.

Het voorraadverschil wringt zodoende des te meer, omdat de stichting veelvuldig gebruik heeft gemaakt van documenten uit het archief van S.E. Fireworksdirecteur Rudi Bakker. Achter de schermen heeft hij zijn ‘kennis en archiefmateriaal’ beschikbaar gesteld. Op zich is daar niets op tegen. Zolang de stichting er zich van bewust was, dat Bakker zich nog altijd fel verzet tegen zijn veroordeling; hij heeft er dan ook groot belang bij dat de voorraadlijst van Oosting onderuit gehaald wordt. Volgens de stichting heeft men echter voldoende afstand gehouden, om objectief te blijven.
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082



Bekijk profiel
« Antwoord #6 Gepost op: 22 September 2011, 04:49:39 »

De criminele ontmaskering van 'Mister Vuurwerk'

Geschreven op 29 december 2009 door Nieuwe Revu

Het Openbaar Ministerie heeft onder aanvoering van mr. Gustaaf Biezeveld van het Functioneel Parket de oorlog verklaard aan de illegale vuurwerkhandel. Uiterlijk in 2012 moet de anderhalf miljoen kilo verboden consumentenvuurwerk, die jaarlijks Nederland wordt binnengebracht, met 80% zijn afgenomen. Er zijn volgens justitie in Nederland vijf à tien criminele organisaties actief, die vaak een eigen legaal vuurwerkbedrijf als dekmantel gebruiken. Een ‘nieuwe’ vermenging van boven- en onderwereld. Crimefighter Biezeveld heeft de afgelopen weken samen met het Interregionaal Milieuteam van de politie Haaglanden/Hollands Midden één van deze vermeende misdaadbendes opgerold. Onder de codenaam Hyperion: de titaan van het licht. Er zijn in totaal zeven verdachten aangehouden. De hoofdverdachten zijn twee legale vuurwerkhandelaren: een 64-jarige man uit Diemen en een 65-jarige inwoner van Almere. Het tweetal werd in november gearresteerd nadat in loodsen in Hoofddorp (30.000 kilo) en Duitsland (60.000 kilo) enorme hoeveelheden verboden en levensgevaarlijk vuurwerk in beslag waren genomen. Het ging ondermeer om flowerbeds van 50 kilo, Chinese rollen en nitraatklappers. Justitie weigert de namen van het duo vrij te geven maar Revu achterhaalde de identiteit van de man uit Almere. Het gaat om niemand minder dan Harry K. (65) en dat is zeer opmerkelijk. En pikant. Want deze K. stond 25 jaar lang te boek als misschien wel de grootste specialist van ons land op het gebied van vuurwerk.

De staat van dienst van Harry K.:

•Controleur gevaarlijke stoffen van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (1979-1995).
•Directeur van een gerenommeerd, internationaal bedrijf gespecialiseerd in gevaarlijke goederen.
•Actief in de Vereniging Evenementenvuurwerk Nederland, de Federatie Vuurwerkhandelaren Nederland en de Werkgroep Erkende vuurwerkbedrijven.
•Cursusleider en docent bij het Post Tertiair Onderwijs (PTO) in Utrecht. Cursus ‘Veilig werken met Grootvuurwerk’.
•Betrokken bij de onderzoeken naar de vuurwerkexplosie in Culemborg (1991), de Bijmerramp (1992) en de vuurwerkramp in Enschede (2000).
K. was jarenlang ‘Mister Vuurwerk’ in Nederland. Erkend deskundige. Topadviseur. Ook van de overheid. Maar nu zijn er dus sterke aanwijzingen dat hij een duister dubbelleven heeft geleid. Zijn voorarrest werd onlangs tot medio maart 2010 verlengd. Harry K. heeft volgens justitie tussen 2007 en 2009 leiding gegeven aan een criminele organisatie, die stelselmatig verboden vuurwerk uit China importeerde en via Duitsland en Polen ons land binnenbracht om het hier te verkopen aan particulieren. Het inbeslaggenomen vuurwerk bleek grotendeels te licht geclassificeerd en voor een deel zelfs van de zwaarste gevaarcategorie (massa-explosief). Het vervoer vond plaats in gewone vrachtwagens die niet geschikt zijn gevaarlijke stoffen. In Hoofddorp lag de explosieve handelsvoorraad in een onveilige loods in de nabijheid van woningen… Het Openbaar Ministerie weigert Revu vooralsnog te vertellen op welk adres precies. Wordt vervolgd!

Bron: http://www.revu.nl/2009/12/29/de-criminele-ontmaskering-van-mister-vuurwerk/
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082



Bekijk profiel
« Antwoord #7 Gepost op: 30 September 2011, 02:30:36 »

Legale vuurwerk importeurs handelen in illegaal vuurwerk

(Novum) Utrecht - De handel in illegaal vuurwerk is al jaren voor een groot deel in handen van legale vuurwerkimporteurs. Onder- en bovenwereld lopen in elkaar over, zegt officier van justitie Gustaaf Biezeveld woensdag in NRC Handelsblad.

Biezeveld doet zijn uitspraken naar aanleiding van het proces tegen een van de grootste vuurwerkimporteurs van Nederland dat donderdag begint. Harry K. is in de vuurwerkbranche bekend als een van de belangrijkste experts. Hij was onder meer betrokken bij onderzoeken naar de vuurwerkexplosie in Culemborg in 1991 en bij de vuurwerkramp in Enschede in 2000. Donderdag staat hij met vijf anderen terecht op verdenking van import, vervoer en opslag van grote hoeveelheden illegaal vuurwerk.

Volgens Biezeveld is er geen land in de wereld waar per hoofd van de bevolking zo veel consumentenvuurwerk wordt afgestoken. De illegale handel wordt geschat op een tot twee miljoen kilo per jaar. Importeurs die ook handelen in legaal vuurwerk maken zich vaak schuldig aan illegale handel omdat ze er veel extra mee kunnen verdienen.

De officier van justitie, die tevens bijzonder hoogleraar milieurecht in Groningen is, zegt in de krant dat importeurs en bezitters van gevaarlijk vuurwerk voortvarender moeten worden aangepakt. "Officieren en rechters zouden veel probleemgerichter moeten werken. Het gaat hier niet om incidenten. De boodschap zou moeten zijn: hier maken wij een einde aan."

Bron: Utrecht.nieuws.nl http://utrecht.nieuws.nl/nieuws/40557
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082



Bekijk profiel
« Antwoord #8 Gepost op: 30 September 2011, 02:31:38 »

‘Handel illegaal vuurwerk in handen legale importeurs’

28 sep. 2011

De handel in illegaal, gevaarlijk vuurwerk is al jaren grotendeels in handen van legale vuurwerkimporteurs. Onder- en bovenwereld lopen in elkaar over. Dat zegt officier van justitie Gustaaf Biezeveld vanmiddag in NRC Handelsblad.

Volgens Bliezeveld is de branche “besmet” en slaagt deze er nog niet in zelf schoon schip te maken. Bliezeveld doet zijn uitspraken over illegaal vuurwerk naar aanleiding van het proces dat morgen in Utrecht begint tegen Harry K., een van de grootste vuurwerkimporteurs van Nederland. Biezeveld is milieu-officier bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie en bijzonder hoogleraar milieurecht in Groningen.

De 67-jarige Harry K., bijgenaamd ‘Mister Vuurwerk’, geldt als een van de belangrijkste vuurwerkexperts van Nederland, leert navraag in de branche. Hij was betrokken bij onderzoeken naar de vuurwerkexplosie in Culemborg (1991), bij de Bijlmerramp (1992) en bij de vuurwerkramp in Enschede (2000). Hij heeft een bedrijf dat gespecialiseerd is in gevaarlijke stoffen en gaf cursussen om veilig te werken met vuurwerk. Hij werkte zestien jaar als inspecteur gevaarlijke stoffen bij de rijksoverheid.

65.000 kilo Chinese rollen
Harry K. staat morgen met vijf medeverdachten terecht op verdenking van import, vervoer en opslag van grote hoeveelheden illegaal, gevaarlijk vuurwerk. Daarbij gaat het om bijna 65.000 kilo Chinese rollen, flowerbeds, nitraatklappers, lawinepijlen en mortierbommen.

Het vuurwerk werd in gewone vrachtwagens vanuit Duitsland naar Nederland vervoerd. Dertigduizend kilo lag opgeslagen in een loods in Hoofddorp, die niet voldeed aan de veiligheidseisen, vlakbij een woonwijk. De verdachten werden twee jaar geleden aangehouden door het interregionaal milieuteam van de politie Haaglanden en de politie Hollands Midden. Een aantal verdachten is afkomstig uit de legale vuurwerkbranche. Ze kennen de gevaren van het vuurwerk, dat ‘massa-explosief’ is. Als één stuk vuurwerk tot ontbranding komt, vliegt de rest ook in de lucht.

In 2000 onthulde het KRO-programma Reporter dat Harry K. vijf jaar daarvoor als inspecteur gevaarlijke stoffen was ontslagen wegens belangenverstrengeling. Hij zou de eigenaar van twee containers met illegaal vuurwerk die in de Rotterdamse haven waren onderschept, hebben geholpen. Hij zou ook Chinese vuurwerkfabrikanten hebben geadviseerd om te knoeien met papieren.

De politie heeft de laatste jaren meer legale vuurwerkimporteurs aangehouden. In juli veroordeelde de rechtbank in Assen vuurwerkhandelaar Henk. B. uit het Drentse Roderesch tot tweeënhalf jaar cel.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een uitgebreid interview met officier van justitie Gustaaf Biezeveld over het aanpakken van illegaal vuurwerk. Of lees het artikel in de digitale editie. (alleen voor abonnees)

Bron: NRC Handelsblad http://www.nrc.nl/nieuws/2011/09/28/handel-illegaal-vuurwerk-in-handen-legale-importeurs/
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082



Bekijk profiel
« Antwoord #9 Gepost op: 17 Oktober 2011, 18:36:45 »

Acht maanden cel voor 'mister vuurwerk'

Harry K. is de man die ook wel 'mister vuurwerk' wordt genoemd. Hij is deskundige op het gebied van vuurwerk en na de vuurwerkramp in Enschede trad hij vaak op in de media. Nu is hij veroordeeld tot acht maanden cel voor het invoeren van illegaal vuurwerk. Justitieredacteur Robert Bas volgt de zaak.

Bron: NOS, http://nos.nl/audio/304704-acht-maanden-cel-voor-mister-vuurwerk.html

Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082



Bekijk profiel
« Antwoord #10 Gepost op: 17 Oktober 2011, 18:53:31 »

Van na de ramp is er 1 foto met vuurwerk en misschien wel twee of drie omdat alles meteen zo goed opgeruimd was.
Heb Luc van de tub nog gevraagd of er meer foto's waren van  vuurwerk maar meer dan 1 halve shell kon Luc ook niet vinden.
Maar vijf vuurwerkdeskundigen waaronder Kapel mochten daar vijftig kilo onontploft vuurwerk zien om te kunnen getuigen dat er sprake was van een vuurwerkramp.



De datum van bovenstaand  tub-artikel ben ik kwijt.
« Laatste verandering: 17 Oktober 2011, 19:21:46 door admin » Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082



Bekijk profiel
« Antwoord #11 Gepost op: 17 Oktober 2011, 19:25:37 »

Acht maanden cel voor 'mister vuurwerk'

Harry K. is de man die ook wel 'mister vuurwerk' wordt genoemd. Hij is deskundige op het gebied van vuurwerk en na de vuurwerkramp in Enschede trad hij vaak op in de media. Nu is hij veroordeeld tot acht maanden cel voor het invoeren van illegaal vuurwerk. Justitieredacteur Robert Bas volgt de zaak.

Bron: NOS, http://nos.nl/audio/304704-acht-maanden-cel-voor-mister-vuurwerk.html



Op de URL staat ook een geluidsfragment van 2.30 minuten.
De eis was vier jaar.

http://nos.nl/audio/304704-acht-maanden-cel-voor-mister-vuurwerk.html

Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082



Bekijk profiel
« Antwoord #12 Gepost op: 17 Oktober 2011, 19:30:54 »

Acht maanden cel voor 'mister vuurwerk'

Harry K. is de man die ook wel 'mister vuurwerk' wordt genoemd. Hij is deskundige op het gebied van vuurwerk en na de vuurwerkramp in Enschede trad hij vaak op in de media. Nu is hij veroordeeld tot acht maanden cel voor het invoeren van illegaal vuurwerk. Justitieredacteur Robert Bas volgt de zaak.

Bron: NOS, http://nos.nl/audio/304704-acht-maanden-cel-voor-mister-vuurwerk.html


Op de URL staat ook een geluidsfragment van 2.30 minuten.
De eis was vier jaar.

http://nos.nl/audio/304704-acht-maanden-cel-voor-mister-vuurwerk.html


De NOS heeft ook een filmpje met Harry K.
-----------------------------------------------------------

Video.
 Een opvallende rechtszaak in Lelystad, waar nog eens duidelijk werd dat de werelden van legaal en illegaal vuurwerk dichtbij elkaar liggen. Voor de rechter stond een vuurwerkdeskundige die jarenlang voor de overheid werkte.


http://nos.nl/video/304741-vuurwerkdeskundige-veroordeelt-tot-acht-maanden-cel.html
« Laatste verandering: 17 Oktober 2011, 19:35:06 door admin » Gelogd
Pagina's: [1] Omhoog Print 
« vorige volgende »
Ga naar:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!