[EnschedeRamp] Forum

Enschede 13 mei 2000 => Actueel => Topic gestart door: Poter op 1 Mei 2010, 17:16:58



Titel: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: Poter op 1 Mei 2010, 17:16:58

http://www.tctubantia.nl/regio/enschede-haaksbergen/6628595/Nieuw-onderzoek-naar-de-vuurwerkramp.ece


Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
zaterdag 01 mei 2010 | 16:15 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 01 mei 2010 | 16:19


ENSCHEDE – De politie gaat nieuw onderzoek doen naar het ontstaan van de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede. RTV Oost beschikt over nieuwe verklaringen, die erop wijzen dat er vlak voor de ramp wel degelijk is gewerkt bij het ontplofte S.E. Fireworks aan de Tollensstraat.


Dat kan betekenen dat de ramp is veroorzaakt door een bedrijfsongeval en niet door brandstichting, zoals justitie altijd heeft gedacht. De verklaringen worden zaterdag nog aan de politie overhandigd door de omroep. De politie noemt de informatie zeer waardevol en interessant.

Het eerste vlammetje

Onderzoeksjournalist Rob Vorkink van RTV Oost wil over de inhoud ervan nog niet veel zeggen; evenmin voor wie precies de verklaring belastend is. “Maar de verklaringen lijken uiterst betrouwbaar. Niet voor niets wil de politie er zo snel mogelijk over beschikken.”

Vorkink deed maanden lang onderzoek naar ‘het eerste vlammetje’ dat altijd een mysterie is gebleven. Directeuren en medewerkers hebben altijd ontkend dat er vlak voor de ramp is gewerkt. Dit kan betekenen dat zij meineed hebben gepleegd.

Wel was al bekend dat bij het vuurwerkbedrijf op 13 mei een bord met ijsfonteinen afgehaald zou worden, bestemd voor een feest van een bekende van enkele Fireworksmedewerkers. Die betrokken persoon werd 50 jaar.

Door de zeer belastende verklaring waar Vorkink nu over beschikt, is het zeer aannemelijk geworden dat er nog aan dat bord is gewerkt, of dat er rond 15.00 uur vuurwerk is uitgeprobeerd. Daarbij is het dan mogelijk misgegaan, waardoor er brand ontstond met later fatale gevolgen.

Vorkink: Deze mensen kunnen niet langer leven met deze wetenschap. Hun geweten knaagt al geruime tijd. Ik denk: als justitie niet zo hardnekking aan brandstichting had vastgehouden, dan had dit moelijk wel eerder bekend kunnen zijn.”

Bij de ramp vielen 23 doden en raakten bijna 1000 mensen gewond. De wijk Roombeek werd bijna geheel verwoest.

RTV Oost zend vanaf donderdag een serie uit over de ramp.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: Poter op 1 Mei 2010, 17:20:25
Klaarblijkelijk werd Henk in 1 klap 20 jaar jonger.
Tjonge tjonge, echt vakwerk.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 1 Mei 2010, 18:11:11
Rob Vorkink op Twitter:

http://twitter.com/RobVor

Hij rekent al op net zo'n tegel zoals Lucien Baard er onlangs een mocht ontvangen:


Citaat

   Vanaf volgende week ook nieuws: tien jaar na de vuurwerkramp. Houdt donderdag 6 mei in de gaten
4:50 AM Apr 28th via web
Reply Retweet    Bij TV Oost te zien op do 6, vry 7, ma 10, di 11 en woe 12 mei om 21.50 uur en 22.50 uur....wat wot hier verzweeg'n
4:49 AM Apr 28th via web
Reply Retweet    Nieuwe ronde nieuwe kansen voor de volgende tegel. Kijken vanaf do 6 mei naar de serie 'de vuurwerkramp, 10 jaar later..'
4:49 AM Apr 28th via web
GEWELDIGE PRESTATIE VAN LUCIEN BAARD. DIE TEGEL IS DIKVERDIEND. TUURLIJK HEB IK MET HEM OPGETROKKEN, MAAR HIJ BEGON AL IN 2005 OVER DE ZAAK
4:48 AM Apr 28th via web


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 1 Mei 2010, 20:16:43
AD:

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/480620/2010/05/01/Nieuwe-informatie-in-onderzoek-vuurwerkramp.dhtml

Citaat
Nieuwe informatie in onderzoek vuurwerkramp

ENSCHEDE - De politie Twente heeft van RTV Oost nieuwe informatie ontvangen over het ontstaan van de eerste brand bij de Enschedese vuurwerkopslagplaats SE Fireworks op 13 mei 2000. De politie heeft zaterdag een bericht daarover van RTV Oost bevestigd.
Volgens de omroep gaat het om ''uiterst belastende verklaringen'' waaruit zou blijken dat het toch niet om brandstichting zou gaan, maar om een bedrijfsongeval. De verklaringen maken deel uit van een serie reportages die RTV Oost over de vuurwerkramp maakte. Het is op 13 mei tien jaar geleden dat de vuurwerkramp in Enschede zich voltrok. Hierbij kwamen 23 mensen om het leven, vielen honderden gewonden en werd de woonwijk Roombeek weggevaagd.

De politie neemt de informatie mee in het onderzoek, dat nooit officieel is afgesloten. Het is altijd onduidelijk gebleven hoe de eerste brand exact is uitgebroken.

Simon Vuyk

Eerder deze week publiceerde misdaadjournalist Simon Vuyk het boek De waarheid achter de vuurwerkramp. Hierin stelt hij dat de vuurwerkramp mogelijk is veroorzaakt door zogeheten ijsfonteintjes, een bepaald soort vuurwerk dat voor het overgrote deel bestaat uit nitrocellulose. Dit buskruittype, ook wel schietkatoen genoemd, is in combinatie met zwaarder vuurwerk zeer explosief.

De ijsfonteintjes zijn volgens Vuyk twee dagen voor de ramp die zich op 13 mei 2000 voltrok bij vuurwerkbedrijf SE Fireworks bezorgd. Het ging om een geheim transport uit Denemarken, dat deel uitmaakte van parallelle handel in vuurwerk door personeel van SE Fireworks, achter de rug van een van de directeuren van SE Fireworks om. (ANP)


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 1 Mei 2010, 20:19:41
Hart van Nederland:

http://www.hartvannederland.nl/nederland/overijssel/2010/nieuwe-informatie-vuurwerkramp/

Citaat


Nieuwe informatie vuurwerkramp

Een mogelijke doorbraak in het onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede in 2000.

Journalisten van RTV Oost zijn gestuit op een nieuwe getuige van de vuurwerkramp. Deze getuige heeft een zeer belastende verklaring afgelegd over een aantal eigenaren en medewerkers van SE Fireworks. De getuigenverklaring die zaterdagmiddag aan de politie is overgedragen, werpt een heel nieuw licht op de zaak . Uit de verklaring zou blijken dat het toch niet om brandstichting zou gaan, maar om een bedrijfsongeval. In de late editie van Hart van Nederland meer over de mogelijke doorbraak.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 1 Mei 2010, 21:26:35
http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=110633

TV Oost met Rob Vorkink, Eddie Reinshagen, Rik de Boer, Jan Paalman.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: admin op 1 Mei 2010, 22:01:34
http://www.nu.nl/binnenland/2238777/nieuwe-informatie-in-onderzoek-vuurwerkramp.html

Nieuwe informatie in onderzoek vuurwerkramp

Uitgegeven: 1 mei 2010 19:22
Laatst gewijzigd: 1 mei 2010 21:11

ENSCHEDE - De politie Twente heeft van RTV Oost nieuwe informatie ontvangen over het ontstaan van de eerste brand bij de Enschedese vuurwerkopslagplaats SE Fireworks op 13 mei 2000.
 
© ANPDe politie heeft zaterdag een bericht daarover van RTV Oost bevestigd.

Volgens de omroep gaat het om ''uiterst belastende verklaringen'' waaruit zou blijken dat het toch niet om brandstichting zou gaan, maar om een bedrijfsongeval.

De verklaringen maken deel uit van een serie reportages die RTV Oost over de vuurwerkramp maakte.

Het is op 13 mei tien jaar geleden dat de vuurwerkramp in Enschede zich voltrok. Hierbij kwamen 23 mensen om het leven, vielen honderden gewonden en werd de woonwijk Roombeek weggevaagd.

Nooit afgesloten

De politie neemt de informatie mee in het onderzoek, dat nooit officieel is afgesloten. Het is altijd onduidelijk gebleven hoe de eerste brand exact is uitgebroken.

Eerder deze week publiceerde misdaadjournalist Simon Vuyk het boek De waarheid achter de vuurwerkramp. Hierin stelt hij dat de vuurwerkramp mogelijk is veroorzaakt door zogeheten ijsfonteintjes, een bepaald soort vuurwerk dat voor het overgrote deel bestaat uit nitrocellulose.

Buskruittype

Dit buskruittype, ook wel schietkatoen genoemd, is in combinatie met zwaarder vuurwerk zeer explosief.

De ijsfonteintjes zijn volgens Vuyk twee dagen voor de ramp die zich op 13 mei 2000 voltrok bij vuurwerkbedrijf SE Fireworks bezorgd. Het ging om een geheim transport uit Denemarken, dat deel uitmaakte van parallelle handel in vuurwerk door personeel van SE Fireworks, achter de rug van een van de directeuren van SE Fireworks om.

© ANP 


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: Poter op 1 Mei 2010, 22:20:41
Ik hoop toch dat ze verder kijken dan alleen het eerste vlammetje.
Want dat vlammetje had nooit een ramp hoeven worden.
Zal me ook benieuwen of duidelijk word dat meer mensen wisten dat er mensen naar SEF zouden gaan.
Deze zouden dan dit gebruikt kunnen hebben als dekmantel om andere units rond dit tijdstip tot ontploffing te brengen.
Zo krijgen de veroorzakers van het bedrijfsongeval de schuld van de ramp.
Overigens doet dit hele gebeuren natuurlijk niets af van te veel en te zwaar.
Was het terrein nog groter geweest dan had Bakker er nog meer opgeslagen.
Jammer dat Paalman er nog steeds tussen zit, zo blijven degenen met het echte slechte geweten buiten spel.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 3 Mei 2010, 14:09:53
http://www.nrc.nl/binnenland/article2536785.ece/Familielid_directie_verklaart_over_ramp_Enschede

Citaat
Familielid directie verklaart over ramp Enschede

Enschede, 3 mei. Politie Twentie bestudeert een getuigenverklaring die mogelijk nieuw licht werpt op de vuurwerkramp van 13 mei 2000 in Enschede. De op schrift gestelde verklaring werd zaterdag aan de politie overhandigd door een verslaggever van RTV Oost. De oorzaak van de brand bij vuurwerkopslag SE Fireworks is nooit achterhaald.

Het zou gaan om een getuigenis van een familielid van een van de directeuren. De brand die de hevige explosies bij de vuurwerkopslag inleidde, zou volgens deze verklaring het gevolg kunnen zijn geweest van een bedrijfsongeval. Er zouden vlak voor het uitbreken van de brand toch mensen op het terrein zijn geweest, ook al is dat door de directeuren en medewerkers altijd ontkend. Mogelijk hebben zij vuurwerk ‘uitgeprobeerd’, waarbij iets is misgegaan. Als de informatie klopt, betekent dit dat meerdere betrokkenen destijds onjuiste verklaringen hebben afgelegd.

Dossier

Voor het einde van de week beslist de politie Twente of de verklaring aanleiding is voor nieuw onderzoek, aldus een woordvoerder. Het dossier van de ramp is nooit helemaal gesloten geweest, stelt hij. Eerder besloot de politie twee keer geen nader onderzoek te doen na nieuwe informatie.

Oud-rechercheur Jan Paalman, die bij politie Twente onderzoek deed naar de vuurwerkramp, was betrokken bij het opstellen van de verklaring. Volgens hem gaat het om een „zeer serieuze” verklaring, die een doorbraak in het onderzoek zou kunnen betekenen. „De verklaring is consistent en betrouwbaar. De reden waarom deze getuige hier niet eerder mee kwam, is ook plausibel”, aldus Paalman. De oud-rechercheur verloor zijn baan bij politie Twente vanwege kritiek die hij en zijn collega Charl de Roy van Zuydewijn hadden op het onderzoek.

Paalman en RTV Oost-verslaggever Rob Vorkink willen in dit stadium geen openheid geven over de verklaring. Ze willen het politieonderzoek niet frustreren.

23 mensen

Bij de vuurwerkramp kwamen 23 mensen om het leven. Bijna duizend mensen raakten gewond en een woonwijk werd verwoest. In 2003 werd André de Vries uit Enschede in hoger beroep vrijgesproken van brandstichting. De directeuren van de opslag, Willie Pater en Rudi Bakker uit Enschede, werden tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens overtreding van milieuvoorschriften, handel in illegaal vuurwerk en brand en ontploffing door schuld, met de dood tot gevolg.

RTV Oost zendt vanaf donderdag een serie reportages uit over de ramp.



Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 3 Mei 2010, 14:18:16
Citaat
Het zou gaan om een getuigenis van een familielid van een van de directeuren

Een van de gebroeders De Jong ....

Citaat
Mogelijk hebben zij vuurwerk ‘uitgeprobeerd’, waarbij iets is misgegaan.

"mogelijk" moest je maar wegdenken...

Citaat
meerdere betrokkenen destijds onjuiste verklaringen hebben afgelegd.

Door hemzelf dus en door
o.a.  Hennie Kloppenborg

http://twitter.com/RobVor

Citaat
Hoe reageert klusjesman Kloppenborg op reportageserie Oost over vuurwerkramp? Kijk reportageserie TV Oost vanaf 6 mei
about 23 hours ago via web

Citaat

Paalman en RTV Oost-verslaggever Rob Vorkink willen in dit stadium geen openheid geven over de verklaring.

t komt dus van Paalman...


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 3 Mei 2010, 14:20:23
Citaat
De reden waarom deze getuige hier niet eerder mee kwam, is ook plausibel

HENK, geboren 13 mei 1930, overleden?


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 3 Mei 2010, 15:55:35
Hij was een week eerder jarig, dus geboren 6 mei 1930.
Betovermorgen wordt hij tachtig.
Of zou hij tachtig geworden zijn.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 3 Mei 2010, 15:57:22
Uit de Metro;

Citaat
Vuyk stelt “de details uit de verklaring te kennen en te weten wie haar heeft afgelegd”. Volgens de journalist gaat het “inderdaad om een zeer interessante getuigenis. De getuige is een insider.”

toch een inside-job (= sabotage) ?


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: Poter op 3 Mei 2010, 15:58:14
Een reactie op de site van de tub onder dit artikel.

Wat kan mij dat spul uit Denemarken schelen! Dat het niet pluis was, dat wat er lag kunnen ze niet om heen, anders had het niet zulke grote knallen kunnen gegeven.

Elke dag als ik in de spiegel kijk boven op mijn hoofd, mijn hand en op mijn rug dan zie ik de littekens en wordt aan dat gebeuren herinnerd en dat is dan alleen nog maar aan de buitenkant en die worden minder zichtbaar. Maar wat er binnen in mij gebeurd is: huis en haard weg, geen eigen plekje meer waar je veilig even weg kunt duiken om te rusten en af te schakelen, spullen met gigantisch emotionele waarde spullen zoals foto's e.d.... alles weg...! en dan de dagen erna... het moeten vechten voor je bestaan, een dak boven je hoofd krijgen, spulletjes verzamelen om in je primaire behoeftes te kunnen voorzien.

Mensen van wie je dacht dat ze je vrienden en/of familie waren en waar je op terug zou kunnen vallen blijken in eens niet dat te zijn waar voor ze zich uitgaven. Ik heb mensen gezien waarvan ik dacht dat ze fatsoenlijke mensen waren maar dan met ellebogen werkte om hun eigen schaapjes weer op het droge te krijgen. Maar ik heb ook mensen, vrienden, famillie, collega's gezien die er wel waren. En die ben ik ook eeuwig dankbaar. Het was een wir/war van emoties. Ik moet zeggen, ik heb een bult geleerd en weet wie mijn ware familie is en wie mijn echte vrienden zijn.

Als het weer tegen 13 mei aanloopt elk jaar en collega, vrienden, familie vragen hoe was dat nou, die vuurwerkramp? En de media geeft er weer de nodige aandacht aan, dan beginnen de dromen weer van de vuurwerkramp. En dat is niet echt fijn, je maakt alles nog keer, nog een keer en nog een keer mee. Zucht..... daarom zeg ik ook wat kan het mij schelen of het nu is aangestoken of dat het een bedrijfsongeval was. Dat wat ze mij hebben aangedaan is heel groot litteken op mijn ziel en dat kan nooit meer weg bij mij! Ik hoop dat de aandacht voor de vuurwerkramp in de toekomst minder wordt, zodat ik mijn rust kan proberen te vinden en de dromen hopelijk minder zullen worden in de maand mei.


Arjan

Arjan - 03-05-2010 | 14:10


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 4 Mei 2010, 08:05:45
http://www.hartvannederland.nl/nederland/overijssel/2010/mogelijke-doorbraak-in-vuurwerkramp/

commentator:
Citaat
Oud-rechercheur Paalman sprak in opdracht van de RTV-Oost journalisten met de geruige.



Rob Vorkink
Citaat
Er is prake van uiterst cruciiale informatie over aanwezigheid van directieleden en personeelsleden op het terrein voor de eerste brand

Er zijn maar twee directieleden toch? Bakker en Pater.

Of was Marion Schipper ook directielid?


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 4 Mei 2010, 08:08:13
http://www.tctubantia.nl/regio/enschede-haaksbergen/6628595/Nieuw-onderzoek-naar-de-vuurwerkramp.ece
Citaat
Reacties

Arjan
Wat een indrukwekkende reactie. Door al de complotverhalen wordt de getroffenen opnieuw leed aangedaan.
Goed hoe jij dat hebt verwoord.

Bas
Bas van den Heuvel - 03-05-2010 | 17:23


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 5 Mei 2010, 15:40:40
Vanavond NOVA:

http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/7799

Citaat
In NOVA komen de RTV Oost-verslaggever Rob Vorkink en cameraman Frans Strikker, met nieuwe onthullingern over de oorzaak van de vuurwerkramp. Verder reageert Peter Plasman, toenmalig advocaat van directeur Rudi Bakker.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 5 Mei 2010, 15:51:57
http://twitter.com/RobVor
Citaat
   Bij TV Oost morgen: de kroongetuigeverklaring nieuwe informatie vuurwerkramp...Uitzending: 21.15 uur
40 minutes ago via web
  vanavond 22.15 NOVA...nieuwe informatie Vuurwerkramp. Frans Strikker en Rob Vorkink van TV Oost schuiven aan bij Clairy Polak...euhm....
41 minutes ago via web


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 5 Mei 2010, 18:31:45

http://nos.nl/artikel/155332-onderzoek-vuurwerkramp-heropend.html

Citaat

Nieuw onderzoek naar vuurwerkramp


Update: woensdag 5 mei 2010, 17:52

Het Openbaar Ministerie gaat opnieuw getuigen horen over de vuurwerkramp in Enschede, op 13 mei tien jaar geleden. Een familielid van de directeur van de vuurwerkfabriek SE Fireworks zegt dat de ramp een bedrijfsongeval was;er zou op die zaterdag zijn gewerkt. Tot nu toe was gedacht dat de fabriek dicht was en dat iemand brand had gesticht.

De directeuren en medewerkers van SE Fireworks hebben altijd ontkend dat er op die zaterdag werd gewerkt.

Justitie neemt de nieuwe verklaring serieus en gaat getuigen opnieuw horen. Door de explosies werd de wijk Roombeek verwoest en kwamen 23 mensen om.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 5 Mei 2010, 20:27:47
De Volkskrant weet al meer:



http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1376504.ece/Nieuw_getuigenverhoor_vuurwerkramp
 
Citaat
Nieuw getuigenverhoor vuurwerkramp

Een dag na de ontploffing van het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks in de Enschedese wijk Roombeek.

ENSCHEDE - Justitie gaat donderdag een nieuwe getuige horen over de toedracht van de vuurwerkramp in Enschede tien jaar geleden .

 

Dat bevestigt een woordvoerder van het OM in Almelo woensdag. De politie kwam de vrouwelijke getuige op het spoor door speurwerk van de regionale televisiezender RTV Oost.

Familielid

De getuige zou een ernstig ziek familielid zijn van directeur Pater en is donderdagavond te zien in een reportage bij RTV Oost. Daarin verklaart de getuige dat Pater, zijn vrouw en twee medewerkers op de rampdag aan het werk waren bij SE Fireworks. De directie en de medewerkers van het bedrijf hebben dat altijd ontkend.

Daarmee wordt het aannemelijk dat de ramp veroorzaakt is door een bedrijfsongeval en niet door brandstichting zoals tot nu toe gedacht wordt. Op basis van de verklaringen van de getuige beslist justitie of er nader onderzoek moet komen. Het onderzoek is nooit officieel afgesloten. Het is altijd onduidelijk gebleven hoe de eerste brand exact is uitgebroken.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 5 Mei 2010, 20:52:40
RTV oost

Citaat
Getuigenverhoor vuurwerkramp5-5-2010 18:11:39
Justitie gaat donderdag de getuige horen die zegt dat directeur Pater en zijn vrouw op het terrein waren van SE Fireworks voordat daar de brand uitbrak voorafgaand aan de ramp. Het gaat om een familielid van directeur Pater. Justitie kwam op het spoor van de getuige dankzij TV Oost die de getuige sprak voor een serie reportages over de vuurwerkramp.

De uitzending met de getuige is morgenavond te zien bij TV Oost. Daarin verklaart de getuige dat Pater, zijn vrouw en twee medewerkers op de rampdag aan het werk waren bij SE Fireworks. De directie en de medewerkers van het bedrijf hebben dat altijd ontkend. Door de getuigenverklaring wordt het aannemelijk dat de ramp veroorzaakt is door een bedrijfsongeval en niet door brandstichting zoals tot nu toe gedacht wordt. Op basis van de verklaringen van de getuige beslist justitie of er nader onderzoek moet komen.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 6 Mei 2010, 08:16:24
Vanavond NOVA:

http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/7799

Citaat
In NOVA komen de RTV Oost-verslaggever Rob Vorkink en cameraman Frans Strikker, met nieuwe onthullingern over de oorzaak van de vuurwerkramp. Verder reageert Peter Plasman, toenmalig advocaat van directeur Rudi Bakker.


Viel wel tegen:

de getuige is geen "insider" -- en was er zelf niet bij.

De zogenaamd nog nooit gepubliceerde foto die zou bewijzen dat de laatste explosie gasexplosie was sierde al de omslag van D. Buursinks boekje:


(http://i138.photobucket.com/albums/q262/suivlys/gasexplosie.jpg)

D. Buursink, projectwethouder Groot-Roombeek...




Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 6 Mei 2010, 09:28:30
http://www.telegraaf.nl/binnenland/6667161/__Herzienings-verzoek_vuurwerkramp__.html?sn=binnenland,buitenland

Citaat
binnenland
Herzieningsverzoek vuurwerkramp
door Van onze verslaggevers
Advocaat Geert-Jan Knoops dient bij de Hoge Raad een herzieningsverzoek in om heropening van het onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede af te dwingen. Er is een nieuwe getuige in beeld gekomen die zegt te kunnen verklaren waardoor tien jaar geleden de eerste brand in de vuurwerkfabriek in Enschede ontstond.

Volgens mr. Knoops is er juridisch voldoende basis. „Er zijn belangrijke nieuwe feiten, documenten en getuigen die destijds onbekend waren.” De strafpleiter noemt het onbegrijpelijk dat in deze zaak alleen de twee voormalige directeuren zijn vervolgd, maar dat alle overheidsambtenaren buiten schot bleven.

De opgedoken ’kroongetuige’, Jeannette S. is familie van een van de directeuren van SE Fireworks. Bovendien werkte haar vader jarenlang voor de vuurwerkopslag. De vrouw wordt naar eigen zeggen al sinds mei 2000 gekweld door gewetenswroeging. Ze claimt dat ze niets te verliezen heeft: ze is ernstig ziek en bovendien heeft ze ruzie met haar familie omdat deze nooit openheid van zaken heeft willen geven. De getuige wordt in de loop van vandaag gehoord door de politie Twente.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: Poter op 6 Mei 2010, 10:18:09
Ik had het toch juist begrepen dat de foto getoond in de uitzending gemaakt was na de laatste explosie?
Hoe kan dat dan?
Gas wat niet ontploft?


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 6 Mei 2010, 13:04:12
NOVA-uitzending nu online:

http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/7799/Nieuwe+feiten+over+vuurwerkramp#


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 6 Mei 2010, 15:03:12
NRC


Patricia van der Valk: „Er zijn wel eens vaker mensen geweest die riepen dat ze wisten hoe het zat.”

http://www.nrc.nl/binnenland/article2538784.ece/Justitie_hoort_nieuwe_getuige_vuurwerkramp


Citaat
Justitie hoort 'nieuwe' getuige vuurwerkramp
Gepubliceerd: 6 mei 2010 08:42 | Gewijzigd: 6 mei 2010 12:29
Door onze correspondent
Enschede, 6 mei. Justitie zal de getuige horen die onlangs met een nieuwe verklaring is gekomen over de gebeurtenissen rond 13 mei 2000, toen in Enschede de vuurwerkopslag van SE Fireworks ontplofte.


Afgelopen zaterdag overhandigde RTV Oost-verslaggever Rob Vorkink een verklaring van deze getuige aan de politie. Het gaat om een schoonzus van mede-directeur Willy Pater van SE Fireworks. Zij verklaart dat op de dag van de brand toch mensen op het terrein zijn geweest, ook al is dat altijd ontkend door de directeuren en medewerkers. Het zou gaan om Pater zelf en zijn vrouw, en mogelijk ook twee oproepkrachten die hadden afgesproken dat ze die middag een tekstbord met vuurwerk zouden ophalen.

Summier

Volgens persofficier Patricia van der Valk van het Openbaar Ministerie in Almelo betreft het een ‘summiere, maar interessante verklaring’. „We kijken wat het gesprek oplevert. Op basis daarvan zullen we beoordelen of er ook anderen moeten worden gehoord.”

Het verhoor van deze getuige wordt door medewerkers gedaan van het Twentse politiekorps die destijds niet betrokken waren bij het zogeheten Tolteam. Dat team deed onderzoek naar de vuurwerkramp. Mocht de getuigenis nieuwe aanknopingspunten bieden, dan zullen voor het verdere onderzoek medewerkers van andere korpsen worden gevraagd, aldus Van der Valk. „Wij willen niet dat ons voor de voeten wordt geworpen, dat we alleen maar willen horen wat we al weten. We willen met de grootst mogelijke ontvankelijkheid naar deze informatie kijken.”

Nooit afgesloten onderzoek

Of de getuigenis een doorbraak zou kunnen betekenen in het nooit helemaal afgesloten onderzoek naar de gebeurtenissen op 13 mei, kan ze niet zeggen. „Er zijn wel eens vaker mensen geweest die riepen dat ze wisten hoe het zat.”

Bij de vuurwerkramp, volgende week tien jaar geleden, kwamen 23 mensen om het leven, raakten bijna duizend mensen gewond en werd een woonwijk verwoest.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: admin op 6 Mei 2010, 16:09:45
NRC

Patricia van der Valk: „Er zijn wel eens vaker mensen geweest die riepen dat ze wisten hoe het zat.”

http://www.nrc.nl/binnenland/article2538784.ece/Justitie_hoort_nieuwe_getuige_vuurwerkramp

Na de vrijspraak van Andre de V. legde het O.M. in het dish-hotel uit dat het onderzoek naar de ramp werd gestopt het O.M. wilde alleen nog tips onderzoeken die richting Andre wezen.
Daar was ook een mevrouw van der Valk van het O.M. die Welschen bijstond.
Heb nog met die twee gesproken, Heb Welschen en haar verteld wat ik op de rampdag had meegemaakt,
Welschen zei dat ik mijn mond moest houden anders kon ik opgepakt worden vanwege laster en smaad.


Die van der Valk is dat dezelfde als destijds in het dish-hotel ?


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 6 Mei 2010, 16:38:41



Die van der Valk is dat dezelfde als destijds in het dish-hotel ?

Ja dat is dezelfde.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 6 Mei 2010, 17:54:52
Citaat van: Patricia van der Valk
„Wij willen niet dat ons voor de voeten wordt geworpen, dat we alleen maar willen horen wat we al weten. We willen met de grootst mogelijke ontvankelijkheid naar deze informatie kijken.”

Maar Bas van den Heuvel lieten ze wel lopen, alhoewel er aangifte was gedaan door Cees Elzenga -- in de week voor de ramp was hij op Bamshoeveterrein verschenen om de mogelijkheid van "auto-explosie op filmset" te onderzoeken, en er tal van aanwijzingen zijn dat hij iets met eerste vlammetje of zelfs doelbewuste sabotage te maken kan hebben.

Ja waarom hè?

Dat was nog eens een afgang geweest voor Oosting/ Tolteam / justitie -- want Bas had zich overal binnengedrongen.

en misschien weet justitie/politie ook al lang de ware toedracht -- en dan dus ook dat verhaal van Jeanette Schippers alleen maar kwestie van roddel en achterklap is...

Misschien hè?

Het is maar gedachte, maar wel naar aanleiding van deze brutale uitspraken van Patricia,

Middels de kwestie van gevaarsborden heeft zij zich al lang gediskwalificeerd.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: Poter op 6 Mei 2010, 19:38:20
Ik houd vol dat de politie wel degelijk iets op het ramp terrein heeft aangetroffen waardoor de oorzaak van de ramp duidelijk word.
Dus ik kan je idee delen dat de politie al lang weet van de hoed en de rand.
Ze hadden gehoopt dat het na een paar jaar allemaal vergeten zou zijn maar dat lukt maar niet.
Nu hebben ze een ander scenario gemaakt om het volk weer te sussen.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: Poter op 6 Mei 2010, 21:59:19
Eerst André de V.
Nu dit.
Graag de volgende versie, misschien zit daar dan wel de waarheid in.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 7 Mei 2010, 06:51:18
VOLKSKRANT:

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1376986.ece/Nieuwe_getuige_vuurwerkramp_kan_niet_langer_met_geheim_leven
 
Citaat
Nieuwe getuige vuurwerkramp kan niet langer met geheim leven
Van onze verslaggeefster Anja Sligter op 06 mei '10, 23:45, bijgewerkt 7 mei 2010 00:21

ARNHEM - Jeannette Schippers, de schoonzus van Willie Pater, een van de directeuren van SE Fireworks, is donderdag gehoord door de politie van Twente. Wanneer er genoeg aanknopingspunten zijn, zal het onderzoeksteam naar de vuurwerkramp, dat nooit heeft opgehouden te bestaan, ‘weer worden opgetuigd’.

Dit zegt persofficier Patricia van der Valk van het Openbaar Ministerie van Almelo. De verklaring, die RTV Oost naar aanleiding van een serie uitzendingen eerder heeft overhandigd aan het OM, was daarvoor te summier.

Advocaat Geert-Jan Knoops heeft naar aanleiding van de nieuwe getuige namens meerdere belanghebbenden om een herzieningsverzoek gevraagd bij de Hoge Raad.

Geheim

Schippers zei donderdag in de eerste uitzending over de vuurwerkramp van RTV Oost dat ze niet meer met haar geheim kan leven en schoon schip wil maken. Ze lijdt onder de ‘doofpot’ in haar familie.

Zij meldde in het tv-programma dat Pater en haar zus Marion Schippers, plus twee medewerkers, voor de ramp aanwezig zijn geweest op het terrein van de vuurwerkfabriek, terwijl zij dit altijd hebben ontkend.

Hun eventuele aanwezigheid maakt het waarschijnlijker dat de eerste brand een bedrijfsongeluk was en geen brandstichting.

Brandstichter

De politie heeft zich na de ramp gericht op dat laatste. Maar de destijds verdachte brandstichter André de Vries werd in 2003 in hoger beroep vrijgesproken. Daarna is de oorzaak van ‘het eerste vlammetje’ in nevelen gehuld gebleven.

Op 13 mei is het tien jaar geleden dat het vuurwerkbedrijf SE Fireworks ontplofte. Bij dat ongeval vielen 23 doden en duizend gewonden en werd de wijk Roombeek weggevaagd. De oorzaak van de ramp is nooit gevonden.

Verklaringen

Het is al langer duidelijk dat leden van de schoonfamilie van Pater tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd en geen sluitende alibi’s hadden.

Zij waren wel de enigen die wat te zoeken hadden op het terrein. Zij hadden namelijk een feestbord van vuurwerk gemaakt voor een buurman in het dorp Glanerbrug en zouden dat op de rampdag ophalen.

Simon Vuyk, schrijver van De waarheid achter de vuurwerkramp besteedt (op basis van het politieonderzoek) in zijn boek uitgebreid aandacht aan hun alibionderzoek. Volgens Vuyk kan Jeannette Schippers (Jantine in zijn boek) voor de doorbraak zorgen.

Vuyk: ‘Zij is de spil in het web van de familie in het dorp en voor en was na de ramp overal bij.’

Verjaardag

De avond voor de 13 mei vierde de familie de verjaardag van Pater. De tien tot twintig aanwezigen zullen de verklaringen van Schippers kunnen ondersteunen.

Ook oud-rechercheur Jan Paalman is overtuigd van de waarde van deze ene getuige.‘Haar verklaring staat als een huis. Hij is consistent en betrouwbaar. Er is op de verjaardag van Pater volop gepraat over de plannen van de volgende dag, 13 mei. Dat is altijd door alle aanwezigen ontkend.’

Marion Schippers heeft op het feest gezegd de volgende dag naar het bedrijf te gaan om de administratie te halen. Vuyk ziet hierin dat een aanwijzing dat Marion Schippers, die diezelfde week had aangekondigd uit de zaak te stappen, ‘haar’ papieren over de lucratieve handel in ijsfonteintjes heeft opgehaald.

Hij voert in zijn boek het bewijs dat het buskruit in dit luxevuurwerk gecombineerd met ander vuurwerk de veroorzaker is van de fatale klap.

Volgens hem speelt Schippers speelt een sleutelrol bij deze illegale handel.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 7 Mei 2010, 07:12:44
RTV Oost - 10 Jaar Vuurwerkramp - deel 1


http://www.youtube.com/watch?v=2nxlLCfxyt0&feature=youtu.be&a


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 7 Mei 2010, 07:24:48
Zij heeft het dus van horen zeggen op het verjaardagsfeestje van Willy Pater de avond er voor, vrijdagavond 12 mei.
Marion zou 's morgens papieren ophalen, Willy moest nog aan het werk en de gebroeders De Jong wilden nog extra vuurwerk voor bij het tekstbord HENK 70.

Maar dat zegt nog niks over het eerste vlammetje...

Of m.a.w. Crimo kan nog steeds gelijk hebben met zijn kortsluiting, of er kunnen ook nog anderen in het spel zijn geweest, onafhankelijk van deze genoemde vijf.


Als het waar is dan hebben ze daar wel over gelogen, maar misschien alleen maar om niet de ramp in de schoenen geschoven te krijgen.



Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 7 Mei 2010, 09:50:50
DE PERS

http://www.depers.nl/binnenland/476949/Veel-nieuwe-inzichten-vuurwerkramp.html

Citaat

Vuurwerkramp Veel nieuwe inzichten
Ontrafeling mysterie lijkt dichterbij
Door: Merel van Leeuwen
Gepubliceerd: gisteren 23:50
Update: vandaag 00:31

Open eindjes die niet goed zijn uitgerechercheerd door het politieteam dat de vuurwerkramp onderzocht, lijken nu alsnog een rol van betekenis te gaan spelen. Voor de ware toedracht is het nu of nooit.

Donderdag is het tien jaar geleden, 13 mei 2000, de dag van de vuurwerkramp in Enschede. En voor veel mensen is tijd een reden om het er niet meer over te willen hebben. Te lang geleden, laat het toch rusten. Maar dat kan niet met een ramp met 23 doden, honderden gewonden en een compleet verwoeste woonwijk waarvan de oorzaak nooit is komen vast te staan.

Op die warme, zonnige zaterdagmiddag van 13 mei 2000 ging het vuurwerkbedrijf SE Fireworks de lucht in, met alle gevolgen van dien. Een van de grootste politieonderzoeken uit de Nederlandse geschiedenis eindigde in een vrijspraak van ‘brandstichter’ André de Vries en een veroordeling van de bedrijfsdirecteuren Rudi Bakker en Willy Pater wegens het overtreden van de milieuvoorschriften, illegale handel in vuurwerk en brand en ontploffing door schuld met de dood tot gevolg.

Maar daarmee was de zaak niet af. Door grondig onderzoekswerk van journalisten van RTV Oost heeft de politie gisteren een belangrijke getuige gehoord die niet langer kon zwijgen. Het is de schoonzus van directeur Pater die nu pas verklaart dat de directeur en zijn vrouw, samen met nog twee oproepkrachten, voor de brand op het terrein van SE Fireworks zijn geweest. Er zou geen sprake zijn geweest van brandstichting, maar van een noodlottig bedrijfsongeval waar werknemers van het bedrijf bij betrokken zouden zijn geweest. In tegenstelling tot hun eerdere ontkennende verklaringen zouden ze die middag wel degelijk aan het werk zijn geweest. De grote vraag is waarom zij daar al die jaren over hebben gezwegen.


Gabriël Meijers, de advocaat van Pater, maakt zich geen zorgen. Maar hij vindt het niet netjes dat zijn cliënt op deze manier weer in het nieuws komt. ‘Van Willy en zijn vriendin staat van minuut tot minuut vast wat ze zaterdag 13 mei 2000 hebben gedaan. De familie is al jaren gebrouilleerd met deze schoonzus die nu naar de politie is gestapt. Als blijkt dat de vrouw een aantoonbaar onjuiste verklaring heeft afgelegd, zal ik daar aangifte van doen.’

Klusjesman

Maar voor Jan Paalman en Charl de Roy van Zuydewijn komen de nieuwe onthullingen niet als een verrassing. De twee oud-rechercheurs van het Tolteam, het politieteam dat de vuurwerkramp onderzocht, zijn al jaren in een hard gevecht verwikkeld met de overheid om aan te tonen dat zij ten onrechte zijn ontslagen bij het korps Twente. Het tweetal uitte stevige kritiek op de werkwijze van hun collega’s, die zich naar hun mening te veel richtten op ‘brandstichter’ De Vries. Zij waren vooral geïnteresseerd in K., de klusjesman van SE Fireworks. Van hem staat in ieder geval vast dat hij op de dag van de ramp bij SE Fireworks is geweest, hoewel hij dat in eerste instantie heeft ontkend. Paalman is ervan overtuigd dat zijn voormalige collega’s bij de politie K. bewust uit de wind hebben gehouden. ‘Een voorbeeld. In het voorjaar van 2001 luisterden we de woning van K. af. Er waren foto’s opgedoken van vlak voor de explosies waarop te zien is hoe K. en Pater bij een blussende brandweerman staan te kijken. We hebben de klusjesman naar het bureau geroepen en hem met de foto’s geconfronteerd, met het idee dat hij daar thuis over zou praten.’ Maar tot Paalmans ontsteltenis bleek van dat hele weekend geen opname te bestaan van de woning van K., wegens technische fouten. ‘Net op dát moment faalt de apparatuur, ik geloof dat niet.’ Ook begrijpt hij niet waarom daarna niet meer is geprobeerd K. te vangen door hem af te luisteren.

Volgens Peter Plasman, de voormalig advocaat van Bakker, is K. ‘de cruciale figuur’ in het mysterie rond de vuurwerkramp. Hij was de ideale getuige voor de rechtszaak tegen de directeuren, maar eenmaal voor de rechter hoefde K. geen enkele vraag te beantwoorden. De klusjesman was betrapt op meineed, vanwege zijn leugenachtige verklaringen over zijn aanwezigheid op het bedrijfsterrein op 13 mei 2000. Omdat die strafzaak boven zijn hoofd hing, hoefde K. zichzelf niet te belasten.

Plasman: ‘Dat heb ik nooit begrepen. Als je op zoek bent naar de waarheid, had het OM die vervolging voor meineed snel voor de rechter kunnen brengen of de zaak kunnen seponeren.’ Uiteindelijk werd K. door het hof vrijgesproken van meineed, maar dat was ver nadat het proces tegen Bakker en Pater was afgerond. ‘Het was evident bij de politiemensen die met K. te maken hadden, dat hij tijdens een verhoor makkelijk zou gaan praten. Maar het mocht blijkbaar niet’, aldus Plasman.

Honkbalknuppel

Het ‘falen’ van de opnameapparatuur in de woning van K. bevestigt hem in zijn vermoeden dat er iets heel erg fout zit. De advocaat is ervan overtuigd dat hij en de overheid een gemeenschappelijk belang hebben dat de klusjesman zijn mond houdt. ‘Een alternatief gaat er bij mij niet in. Hij zit fout, maar de overheid ook.’

Paalman en De Roy van Zuydewijn hebben K. weleens opgezocht om met hem te praten, maar daar was de klusjesman absoluut niet van gediend en hij verzocht hen niet zachtzinnig te vertrekken. Ook een team van RTV Oost dat een reportagereeks over de vuurwerkramp heeft gemaakt, werd onlangs door K. met een honkbalknuppel weggejaagd. Praten over de vuurwerkramp wil hij niet.

Ze vermoeden dat de klusjesman betrokken is geweest bij in ieder geval één illegaal paralleltransport van vuurwerk. Onderzoek wees uit dat er op 11 mei 2000, twee dagen voor de ramp, meer vuurwerk bij het Enschedese bedrijf is afgeleverd dan was besteld. Illegale transporten en illegale opslag, wat zat daar in en wie gaf de opdracht daartoe? Voor de oud-rechercheurs en Plasman leidt het spoor naar S., voormalig directeur van SE Fireworks. De man, die de klusjesman tot zijn kennissenkring rekende, deed zijn bedrijf in 1998 over aan werknemers Bakker en Pater, maar ging achter de schermen door met zijn eigen vuurwerkzaken.


Paalman: ‘Een paar weken na de ramp is het Tolteam gebeld door Schiphol. Er waren twee dozen met ijsfonteinen aangetroffen, die behoorden aan S. De dozen kwamen uit Denemarken en via Nederland moesten ze naar Israël. Politiemensen zijn naar Schiphol geweest, maar de zending mocht doorgaan.’ Leden van het Tolteam zijn ook bij Pyrotec in Denemarken geweest, het vuurwerkbedrijf waar SE Fireworks zaken mee deed. Maar ze hebben daar volgens Paalman niet gevraagd naar de bestellingen voor S. terwijl zijn naam ook op de transportlijst stond.

‘Het is van belang dat wordt aangetoond dat er paralleltransporten waren bij SE Fireworks, die niet van en voor dat bedrijf waren.’ Paalman denkt dat de vriendin van Pater, die de vuurwerkbestellingen deed, ook voor de oud-directeur werkte. ‘Die spullen kwamen met hetzelfde transport mee en SE Fireworks betaalde de transportkosten voor S.’

Uit de wind

Plasman gaat nog een stap verder. Hij vindt het een gemiste kans dat niet is onderzocht wat er in de lading ijsfonteinen zat die op Schiphol is aangetroffen. ‘Het is de ultieme dekmantel voor een andere lading. Je kunt van alles in ijsfonteinen stoppen. Het is een raar verhaal dat vuurwerk uit Denemarken naar Nederland komt en vervolgens naar Israël moet.’

Ook de rechtbank in Almelo besteedde in zijn uitspraak in 2002 aandacht aan de oud-directeur en stelde het ‘onbegrijpelijk’ te vinden dat het OM hem niet had vervolgd. Plasman: ‘Waarom moest S. uit de wind worden gehouden?’ Volgens de advocaat is de overheid er het meest bij gebaat dat de onduidelijkheid over de vuurwerkramp blijft. Al snel werd duidelijk dat de gemeente, maar ook het ministerie van Defensie wist van de onveilige situatie op het terrein, dat er te veel en te zwaar vuurwerk lag. Maar de situatie werd gedoogd, vergunningen werden verleend, geen ambtenaar of instantie greep in.

Dan is er nog de rol van de brandweer, die zonder aanvalsplan naar het vuurwerkbedrijf ging. Bij de explosies kwamen vier brandweermannen om. Hun collega’s bespraken een dag later tijdens een besloten bijeenkomst wat er was gebeurd. Een van hen zou na het blussen van de eerste brand de deuren van het bunkercomplex waar het vuurwerk in opgeslagen lag, hebben opengezet om er zeker van te zijn dat het vuur overal gedoofd was. Dat is een doodzonde bij het blussen van vuurwerk en zou nieuwe brandjes hebben veroorzaakt, met de explosies tot gevolg. Deze verklaringen heeft de brandweer aan de politie gegeven, maar de politie heeft ze niet, zegt Paalman. De politie wil er niets over zeggen en het OM zegt niets over de stukken te weten. Paalman en De Roy van Zuydewijn hebben in 2006 nog gesproken met de brandweerofficier die aantekeningen van de bijeenkomst heeft gemaakt. In dat gesprek herhaalde hij de opmerkingen over het openzetten van de deuren.

Wroeging

De oud-politiemannen, Plasman en ook Rudi Bakker zijn ervan overtuigd dat de waarheid aan het licht komt. Dat kan alleen als mensen met wroeging gaan praten, mensen die weten wat er die dag is gebeurd, omdat ze erbij waren of omdat ze hebben gehoord wat er is gebeurd. Ze vinden dat een hernieuwd politieonderzoek niet door het Twentse korps gedaan moet worden. Hun wens is deels ingewilligd. Het verhoor van de schoonzus van Pater is gisteren weliswaar gedaan door politiemensen van dit korps, maar door mensen die nooit in het Tolteam hebben gezeten. Ook heeft het OM in Almelo inmiddels mensen van andere korpsen gevraagd om bij te springen als verder onderzoek nodig is. ‘Hiermee willen we aangeven dat we met frisse ogen naar de informatie kijken, zonder alle oude informatie bij het grofvuil te zetten’, zegt persofficier Patricia van der Valk. Justitie heeft de afgelopen jaren meer tips binnengekregen over de vuurwerkramp, maar omdat het hier om een getuigenis van een direct betrokkene gaat, neemt het OM deze zeer serieus, aldus Van der Valk.

Open eindjes zijn er nog genoeg. Wat zouden Pater, zijn vriendin, de klusjesman en twee oproepkrachten hebben gedaan op het terrein van SE Fireworks op 13 mei 2000? En welke rol heeft de brandweer gespeeld bij de ontwikkeling van de brand? Wellicht dat er op deze vragen alsnog antwoorden komen. En dat is ook voor Rudi Bakker van belang. ‘Als wordt vastgesteld dat die middag mensen actief waren op het terrein, kan Bakker herziening proberen. En als er iets heeft gelegen wat daar niet had mogen liggen, dan leidt dat zeker tot een herziening. Dat is een nieuw feit’, meent Plasman.

‘Ik vind dat Bakker groot onrecht is aangedaan. Hij heeft jaren gestreden om de waarheid boven tafel te krijgen, dat doet hij nog steeds. Het zou mooi zijn als dat nog een keer kan worden rechtgezet.’


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 7 Mei 2010, 09:57:01
PLASMAN:



Citaat
De advocaat is ervan overtuigd dat hij en de overheid een gemeenschappelijk belang hebben dat de klusjesman zijn mond houdt. ‘Een alternatief gaat er bij mij niet in. Hij zit fout, maar de overheid ook.’

 (...)

Plasman gaat nog een stap verder. Hij vindt het een gemiste kans dat niet is onderzocht wat er in de lading ijsfonteinen zat die op Schiphol is aangetroffen. ‘Het is de ultieme dekmantel voor een andere lading. Je kunt van alles in ijsfonteinen stoppen. Het is een raar verhaal dat vuurwerk uit Denemarken naar Nederland komt en vervolgens naar Israël moet

(...)

Plasman: ‘Waarom moest S. uit de wind worden gehouden?’ Volgens de advocaat is de overheid er het meest bij gebaat dat de onduidelijkheid over de vuurwerkramp blijft. Al snel werd duidelijk dat de gemeente, maar ook het ministerie van Defensie wist van de onveilige situatie op het terrein, dat er te veel en te zwaar vuurwerk lag. Maar de situatie werd gedoogd, vergunningen werden verleend, geen ambtenaar of instantie greep in.


(...)


‘Als wordt vastgesteld dat die middag mensen actief waren op het terrein, kan Bakker herziening proberen. En als er iets heeft gelegen wat daar niet had mogen liggen, dan leidt dat zeker tot een herziening. Dat is een nieuw feit’, meent Plasman.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 7 Mei 2010, 10:28:42
 
Citaat van: Plasman
‘Het is de ultieme dekmantel voor een andere lading. Je kunt van alles in ijsfonteinen stoppen.

Plasman denkt dus dat het een munitieramp was!

En Rudi Bakker?

Hij wist van het "spooktransport" van donderdag.

Vuyk 1,  p. 33,

Citaat
Directeur Ruud B.: "Ik kwam om ongeveer kwart voor acht de Tollensstraat in rijden richting het bedrijf en daar zie ik een trailer staan. Een grote vrachtauto. Ik moest even wachten en zie Hennie die trailer lossen."


Gevraagd aan Rudi Bakker: "Maar ben je dan niet nagegaan wat dat  was? Jij was toch de directeur en verantwoordelijk voor wat er opgeslagen werd?"

Geen antwoord, wel afwijzende reactie.

Of m.a.w. als het munitie (bestemd voor Israel) was dan wist Bakker dat waarschijnlijk  ook -- en heeft Don misschien toch gelijk!


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 7 Mei 2010, 10:55:59
Of je moest zeggen:

IJsfonteintjes 90% nitrocelluslose, dat zijn als ijsfonteintjes vermomde bommen.

Want in "gewone" ijsfonteintjes zit misschien wel nitrocellulose, maar vast geen 90%.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: Poter op 7 Mei 2010, 11:00:31
Deze alom opgehemelde getuige heeft horen zeggen dat men van plan was om.......
Dat wil nog helemaal niet zeggen dat men dat daadwerkelijk ook gedaan heeft.
Het verhaal werd zo gebracht dat men de ultieme getuige had maar dat is ze helemaal niet.
Ze heeft niks gezien, was er niet bij die dag.
Kan rancune zijn wat iemand op de tub schrijft, of ze heeft een leuk bedragje gekregen voor dit verhaal, wie zal het zeggen.
Het is in ieder geval alles behalve de gouden tip.

Ik blijf bij mijn verhaal dat Kloppenborg de grote lul is, ze hadden hem de brand (uiteindelijk ramp) aan willen smeren.
Maar daar ging iets mis.
Kloppenborg denkt echter zelf wel dat hij "iets" veroorzaakt heeft en zwijgt daarom.
Jan T was trouwens ook van mening dat Kloppenborg onschuldig was.
Waarop hij dat basseerde weet ik niet.
Hij wist ook al heel lang dat hij weer in Enschede woonde maar heeft dat stil gehouden.
Eigenlijk nam Jan T hem in bescherming.

Dat er iets heeft gelegen dat er niet mocht liggen lijkt mij voor de hand liggend en Bakker wist er van, hij kan mij nog meer proberen wijs te maken.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 7 Mei 2010, 13:43:23
Citaat van: TC Tubantia
Door de zeer belastende verklaring waar Vorkink nu over beschikt, is het zeer aannemelijk geworden dat er nog aan dat bord is gewerkt, of dat er rond 15.00 uur vuurwerk is uitgeprobeerd. Daarbij is het dan mogelijk misgegaan, waardoor er brand ontstond met later fatale gevolgen.


Misschien hebben ze toen een ijsfonteintje uitgeprobeerd ...


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 7 Mei 2010, 14:25:35
Raadseltje van Rudi Bakker:

http://www.tctubantia.nl/regio/twente/6651243/Nieuwe-informatie-over-ramp-mager.ece


Citaat
Mocht het nu niet op te lossen zijn, dan moet het OM ff gedult hebben, immers...er zit iets tijd tussen orgineel en copy van deze ramp in de roombeek, Enschede. Maar deze puzzel is zeer wel op te lossen met een kleine 20% mindering in de tweede gebeurtenis !
RJB - 07-05-2010 | 13:10


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: admin op 7 Mei 2010, 15:15:34
Of je moest zeggen:

IJsfonteintjes 90% nitrocelluslose, dat zijn als ijsfonteintjes vermomde bommen.

Want in "gewone" ijsfonteintjes zit misschien wel nitrocellulose, maar vast geen 90%.

@Sylvius, Hoe kom je aan het getal 90%

Vuyk zei in de uitzending van Paul en Witteman hoeveel nitrocellulose er in een normaal ijfontijntje zit.
Ik dacht dat Vuyk het in de uitzending had over 40%
In de uitzending kreeg ik de indruk dat Vuyk het had over opgevoerde ijsfontijntjes met 100% nitrocellulose
ook omdat de ijsfontijntjes voor een bedrijf in Israel waren bestemd die gebouwen opblazen (demolitie).



Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 7 Mei 2010, 15:32:40

@Sylvius, Hoe kom je aan het getal 90%



Staat in Vuyk 2, p. 205-206 -

Samenstelling Deense 3560-ijsfonteintje:
(de speciaal voor Harm Smallenbroek geperfectioneerde ijsfontein):


90% nitrocellulose
6% titaniumpoeder
2% stearinepoeder
2% aluminiumpoeder.
 


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 7 Mei 2010, 17:32:53
RTV Oost - 10 Jaar Vuurwerkramp - deel 1


http://www.youtube.com/watch?v=2nxlLCfxyt0&feature=youtu.be&a



Medendorp:
(http://i138.photobucket.com/albums/q262/suivlys/Hetistienjaarlater.jpg)
"Het is tien jaar later, waarom komt deze mevrouw nu pas met dit verhaal aankakken?"

Strikker:
(http://i138.photobucket.com/albums/q262/suivlys/haarvaderisoverleden.jpg)
"Haar vader is overleden ..."

Al in 2002  (volgens Simon Vuyk).

Vuyk 2, p.112 "Op 4 maart 2002 overlijdt vader Govert. Het is de dag na de uitzending van mijn eerste documentaire over de vuurwerkramp"


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: Poter op 7 Mei 2010, 18:44:11
http://www.tctubantia.nl/regio/twente/6656328/Onderzoek-vuurwerkramp-bij-ander-korps.ece

'Onderzoek vuurwerkramp bij ander korps'
vrijdag 07 mei 2010 | 17:34 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 07 mei 2010 | 18:24


ENSCHEDE – Nieuw onderzoek naar de Enschedese vuurwerkramp zou gedaan moeten worden door politie- en justitiemensen van buiten het arrondissement Almelo. Dat vindt Jillis Roelse, advocaat van Rudi Bakker. Bakker is oud-directeur van SE Fireworks, het bedrijf dat op 13 mei 2000 explodeerde, waardoor 23 mensen omkwamen en de woonwijk Roombeek werd verwoest.


Roelse heeft vrijdag laten weten dat recente ontwikkelingen Bakker het vertrouwen geven dat het onderzoek naar de vuurwerkramp wordt heropend. Hij is ervan overtuigd dat de waarheid over de ramp nooit boven tafel is gekomen.

Via RTV Oost heeft het Openbaar Ministerie (OM) onlangs een nieuwe verklaring binnengekregen over het eerste ontstaan van de brand in het vuurwerkbedrijf. Justitie wil degene horen die deze verklaring heeft afgelegd.

Bedrijfsongeval

Uit de schriftelijke verklaring die de regionale omroep aan het OM heeft gegeven, zou blijken dat de enorme explosie is ontstaan door een bedrijfsongeval en niet door brandstichting. Bakker en mededirecteur Willie Pater werd strafrechtelijk vervolgd en veroordeeld voor onder meer brand en ontploffing door schuld met de dood als gevolg. André de Vries uit Enschede werd berecht op verdenking van brandstichting, maar de rechter sprak hem uiteindelijk vrij.

Raadsman Roelse vindt dat een nieuw onderzoek buitengewoon kritisch gedaan moet worden. Daarom zou het ook het beste zijn als het onder leiding zou staan van een afdeling van het OM die nog nooit iets met de vuurwerkramp te maken heeft gehad.

De ex-directeur van Fireworks werkt momenteel aan een herzieningsverzoek. Hij wil de Hoge Raad vragen zijn strafzaak opnieuw te laten behandelen, omdat volgens hem nieuwe feiten aan het licht zijn gekomen.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 7 Mei 2010, 19:21:48
http://misdaadjournalist.web-log.nl/misdaadjournalist/2008/10/profiel-van-adv.html

Citaat
Profiel van advocaat Jillis Roelse

(http://misdaadjournalist.web-log.nl/misdaadjournalist/images/2009/01/18/jillis12web.jpg)

“Je bent geen beter mens omdat je rechter, officier, gevangenbewaarder of rechercheur bent. Je verheven voelen boven anderen, dat is een gevaarlijk trekje dat je vaak ziet in de manier waarop er met verdachten wordt omgegaan. Het is mijn diepe overtuiging dat het belangrijk is de belangen van een verdachte goed in het oog te houden er ervoor te zorgen dat de Staat zich aan haar eigen regels houdt.’


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 7 Mei 2010, 19:43:39
http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=110881

Citaat
7-5-2010 16:57:42

De advocaat van oud-directeur Pater van SE Fireworks in Enschede heeft aangifte gedaan van smaad en laster tegen de schoonzus van zijn cliënt.

De schoonzus zegt dat Pater en de klusjeman de avond voor de ramp hadden afgesproken om de volgende dag op het bedrijf aan het werk te gaan. Pater, een andere directielid, de klusjesman en anderen hebben altijd ontkend op de rampdag op het terrein te zijn geweest. De vrouw deed haar verhaal, omdat ze zegt niet te kunnen leven met een leugen. Haar verklaring is inmiddels in handen van het Openbaar Ministerie. Zij onderzoeken de verklaring en hebben al gezegd aanknopingspunten te zien voor verder onderzoek naar de oorzaak van de vuurwerkramp.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 7 Mei 2010, 19:53:46
Ha, Patricia!

http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=110874

(http://i138.photobucket.com/albums/q262/suivlys/PatriciavanderValk.jpg)

"Nou, ons eerste oordeel is dat het een goed aanknopingspunt biedt, maar nog geen antwoord geeft op wat daar nou precies gebeurd is op dat terrein, dus wie ons daar wat meer over kan vertellen, daar hopen we eigenlijk op"

Maar verklaring van Dirk van der Wijk gooide ze in de prullenbak...


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 8 Mei 2010, 08:00:52
RTV Oost -10 Jaar Vuurwerkramp - deel 2

http://www.youtube.com/watch?v=Fyo5PR2AV9U&feature=PlayList&p=29921E10A6AC0ECF&playnext_from=PL


Ze komen vast niet voor een tegel in aanmerking:

(http://i138.photobucket.com/albums/q262/suivlys/RobVorkink.jpg)
"Wij hebben inmiddels een tweede getuige gevonden, die bevestigt het verhaal van de schoonzus van Willy Pater dat daar 's avonds een harde afspraak gemaakt is"

(http://i138.photobucket.com/albums/q262/suivlys/ditisduseennieuwegetuige.jpg)
"Dit is dus een fonkelnieuwe getuige in het onderzoek naar de vuurwerkramp die mijn collega's Frans Strikker en Rob vorkink boven water hebben getild, als ik het zo oneerbiedig mag uitdrukken"



Er zijn nl. tientallen getuigen van het vuurwerk voor drie uur...

En dat zegt niks over de aanwezigheid van Pater of klusjesman of gebroeders De Jong.








Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 8 Mei 2010, 08:52:23
Dit is wel hartstikke goed:

(http://i138.photobucket.com/albums/q262/suivlys/MathildevanderMolen.jpg)

" Burgers van Enschede, gemeente , politie, brandweer, justitie, werkgevers en werknemers van SE Fireworks en de overheid, verbreek jullie stilzwijgen over de waarheid achter de vuurwerkramp. Eerlijkheid maakt veel sterker dan met een leugen te moeten leven. Geef je tekortkomingen en fouten toe, dat lucht op, op wat voor manier dan ook. Doe het voor alle 23 medeburgers en de vier branweermannen die daarbij om het leven zijn gekomen. Doe het voor de nabestaanden en hun kinderen, doe het voor jezelf.  Dan ben je sterk en kun je weer vrijuit in de spiegel kijken. Mathilde van der Molen - Tinnemeijer."


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 8 Mei 2010, 12:24:10
Dit is interessant, uit Tbantia van vandaag:

(http://i138.photobucket.com/albums/q262/suivlys/BurgmeesterDenoudstenwildathetOM.jpg)

Maar dan moet wel eerst het Pikmeerarrest opgeheven worden.
Of is dat al gebeurd?


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 8 Mei 2010, 15:27:40
http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=110899

Citaat
Nieuwe getuigen vuurwerkramp
8-5-2010 13:54:05

Meerdere nieuwe getuigen van de vuurwerkramp hebben zich de afgelopen dagen gemeld bij RTV Oost.

Dat is gebeurd naar aanleiding van onthullende reportages over de ramp bij deze zender. De tips gaan met name over vuurwerk voorafgaande aan de eerste brand, werkzaamheden op het terrein en de diverse hoofdrolspelers. De zender probeert met de meeste getuigen in contact te komen. Inmiddels beraden de weduwes van vier omgekomen brandweerlieden zich op een nieuwe schadeclaim. Ook is duidelijk dat brandweerlieden en andere hulpverleners de afgelopen jaren stelselmatig zijn bedreigd.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 8 Mei 2010, 19:39:56
op EO

Marieke Bargeman

http://www.eo.nl/programma/doordewereld/2009-2010/page/Tien_jaar_vuurwerkramp_Enschede__Mirjam_in_de_Bijlmer__Grenzen_van_Gods_Koninkrijk/episode.esp?episode=11081047

Citaat
Tien jaar na de vuurwerkramp
Komende week herdenkt Enschede de vuurwerkramp. De oorzaak van de ramp is nog steeds een raadsel. Journalisten van TV-Oost komen nu met nieuwe onthullingen. Het zou toch om een  bedrijfsongeval gaan. Het is twijfelachtig of de waarheid ooit boven tafel zal komen. Marieke Bargeman zit die middag bij  een vriendin vlak bij de vuurwerkfabriek als de ontploffingen beginnen. Ze slaan op de vlucht, Marieke met de baby van haar vriendin in haar armen. „Na de ramp heb ik vaak gedacht: Ik had dood moeten zijn. Ik was op het moment van de explosies immers vlakbij de vuurwerk fabriek. Ik kon niet bevatten dat brandweermensen, die kwamen om anderen te helpen, wel zijn omgekomen en dat ik nog leefde. Dat is leiding van God." In de studio vrijgemaakt predikant Poutsma, destijds voorganger in de wijk. Welke troost kon hij zijn getroffen gemeenteleden destijds bieden? En hoe belangrijk is het voor de slachtoffers om de waarheid over de oorzaak te weten?

Zij beweerde dat zij op het terrein mensen had gezien -

hier de uitzending
http://player.omroep.nl/?aflID=10936629

(http://i138.photobucket.com/albums/q262/suivlys/mariekebargeman.jpg)


Citaat


Er is wel gewerkt, er waren wel mensen op het bedrijf aanwezig, ik heb ze gezien, ik heb mensen daar binnen gezien, dus als ze zeggen we waren er niet, dan denk ik wat heb je dan te verbergen?  Dus dat zijn dingen, daar wil ik de reden van weten. en dat diegene die daar verantwoordelijk voor is toch de waarheid vertelt en dat hij daar zijn straf voor krijgt.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 9 Mei 2010, 07:39:43
http://ramp13meiforum.yourbb.nl/viewtopic.php?f=2&p=3175#p3175

Citaat van: Crimo
Marieke Bargerman zit in mijn dossier en haar verklaring behelsen niks over dat zij gezien heeft bij sef mensen aan het werk waren dan alleen bij de eerste knal voor 3 uur Henk Vinke met een andere man heeft zien staan en snel met kennissen de tollenstraat uit vluchtte. Marieke is kapster van beroep en kwam om +- 14:45 aan in de tollenmstraat alwaar zij een kennis het haar knipte de straat was stil en verlaten op een jongen die een skelter bereed en dwars op de weg stond waarvan zei ook niet kon zeggen het Bakker zijn zoontje was ze vermoedde het wel. het is vastgesteld dit ook niet klopte!
is doorgedraaid en geloofwaanzing
 


klopt wel


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 9 Mei 2010, 07:44:16
Paalman en Jack Huygens bij Sylvana

http://sylvana.nps.nl/


Citaat
Jan Paalman
Jan Paalman was rechercheur en oud politieman in het recherchebijstandsteam dat onderzoek deed naar de vuurwerkramp in Enschede. Tijdens zijn verhoren voor de commissie Oosting stuitte hij op een aantal onjuistheden. Volgens Jan werd er moedwillig gezocht naar iemand om de schuld van de vuurwerkramp in de schoenen te schuiven em in de wat vreemde jongen André de Vries zagen ze een makkelijk prooi. Maar Jan vond bewijs waarmee de onschuld van André de Vries aangetoond kon worden.

Toen Paalman en zijn collega de Roy van Zuijdewijn hun kritiek uitten op het rammelende onderzoek, werden ze binnen korte tijd ontslagen bij de politie. Maar daar lieten ze het niet bij zitten. Ze richtten hun eigen recherchebureau op en bleven speuren naar de waarheid. Er was zoveel dat niet kloptte. Dankzij het onderzoek van Jan kwam de veroordeelde verdachte André de Vries twee jaar later weer op vrije voeten te staan. Maar dat is niet alles. De afgelopen weken kwamen er nieuwe feiten (die Jan geleverd heeft) naar buiten, die hebben geleid tot de heropening van het onderzoek.

Jack Huygens
Jack Huygens werkte in 2000 als conciërge maar kluste wat bij met camerawerk voor lokale televisiestations. Op de rampendag van 13 mei 2000 werd Jack voor een brandje naar Roombeek gestuurd. Bij aankomst ging hij op een muurtje staan om te filmen. Toen de eerste klap volgde schrok hij, maar meende hij dat het bij zijn beroep hoorde en herpakte zich. Bij de tweede klap viel hij neer en de derde kan hij zich niet meer herinneren. Zijn hele camera is weggesmolten, alleen de tape was nog over.

Maar op deze tape bleken belangrijke videobeelden te staan, die niet overeenkwamen met de conclusies van de onderzoekscommissie Oosting. Huygens leed na de ramp aan een posttraumatische stressstoornis en zijn baan als congierge is hij verloren. Voor zijn verwerking is het heel belangrijk dat de onderste steen boven komt.

De waarheid achter de vuurwerkramp
De afgelopen weken kwamen nieuwe feiten naar buiten in het boek van Simon Vuyk ‘De waarheid achter de vuurwerkramp’ en via RTV Oost. De nieuwe onthullingen en getuigenverklaringen werpen een geheel ander licht op de oorzaak van de vuurwerkramp, maar ook op de doofpot bij de rijksrecherche en justitie.

Zaterdag 8 mei in SYLVANA blikken Paalman en Huygens terug op de ramp en praten ze over de nieuwe feiten die deze week aan het licht zijn gekomen.


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 9 Mei 2010, 07:52:45
Citaat
Maar op deze tape bleken belangrijke videobeelden te staan, die niet overeenkwamen met de conclusies van de onderzoekscommissie Oosting.

Ik heb het gezien

Is erg raar.

Want klopt niet met wat Huygens mij eens zelf verteld heeft.

Huygens vertelde mij dat voor hij was begonnen met filmen over het hele dak had gelopen en,  vanuit andere gezichtshoek dan van waaruit hij zou gaan filmen, in de de driehoek had kunnen kijken en toen had hij de aanhanger gezien waarvan een wiel in brand stond en waar zwarte rook vanaf kwam.

En nu beweert hij precies anders -- zijn beelden waren de commissie Oosting niet van pas gekomen omdat er niets te zien is van een aanhanger of zwarte rook.

Nu bedenk ik: het een sluit het ander niet uit.

Huygens, een steekje los?

Of zit hij gemangeld?

Weet hij meer?

(Uitzending nog niet online , maar komt nog wel)





Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 9 Mei 2010, 08:31:43
Jack Huygens zou het beginstuk van zijn opnames aan Jan Mans verkocht hebben voor 30.000 gulden.
Daarop zou te zien zijn geweest dat een brandweerman de E2 had geopend, en ook dat de brandweer zelf vuurpiljen afschoot.
.
Dat heb ik Jack Huygens een keer rechtstreeks gevraagd, of dat waar was.

Ja gedeeltelijk, want hij had wel geld van Jan Mans gehad, maar dat was omdat hij zo aangeslagen was dat hij niet meer kon werken, en hij als niet-bewoner van het rampgebied niet voor een uitkering in aanmerking kwam.

Maar dat was dus niet voor het beginstuk van zijn beelden en ook geen zwijggeld.

Er was overigens niets geheims aan zijn beelden, iedereen mocht ze van hem hebben.

Toen zei ik dus: dan wil ik ze ook wel.

Ja, kwam dik in orde, hij zou ze bij me thuis bezorgen.

Maar is niet gebeurd.
Later nog een keer een mailtje gestuurd en nog een keer; ook nog een keer getelefoneerd. (met een/zijn? vrouw) , geen reactie.





Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 9 Mei 2010, 15:22:29
http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=110929

Citaat
Verklaring nieuwe getuige vuurwerkramp9-5-2010 14:09:26
Een nieuwe getuige van de vuurwerkramp heeft verklaard dat er voor de vuurwerkramp gewerkt is op het terrein van SE Fireworks.

Het gaat om een verpleegkundige die na de explosies eerste hulp heeft verleend aan directeur Pater en zijn vrouw. De echtgenote van Pater zou tegenover de verpleegkundige gezegd hebben dat ze aan het werk waren op het terrein en dat er bommen lagen die zouden kunnen exploderen. Haar verklaring is kort na de ramp opgenomen door de politie. Bij RTV Oost hebben zich de afgelopen dagen meer mensen gemeld die verklaren dat er voor de ramp op het terrein is gewerkt.



Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: Poter op 9 Mei 2010, 16:00:04
Marieke heeft de jongen op de skelter later herkend op door de politie getoonde foto's.
De jongen staat op de foto waarop Bakker het kleine poortje uit komt rennen de Tollensstraat in.
Zie pv van 5-6-2000
Dit word nog een bevestigd in de pv van 19-10-2000


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 9 Mei 2010, 17:37:44
http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=110929
Citaat
Verklaring nieuwe getuige vuurwerkramp9-5-2010 14:09:26
Een nieuwe getuige van de vuurwerkramp heeft verklaard dat er voor de vuurwerkramp gewerkt is op het terrein van SE Fireworks.

Het gaat om een verpleegkundige die na de explosies eerste hulp heeft verleend aan directeur Pater en zijn vrouw. De echtgenote van Pater zou tegenover de verpleegkundige gezegd hebben dat ze aan het werk waren op het terrein en dat er bommen lagen die zouden kunnen exploderen. Haar verklaring is kort na de ramp opgenomen door de politie. Bij RTV Oost hebben zich de afgelopen dagen meer mensen gemeld die verklaren dat er voor de ramp op het terrein is gewerkt.

Zij heet Ine Debski --

(http://www.rtvoost.nl/images/T3/Origineel/42048.jpg)

heeft al op 25 mei 2000 verklaring afgelegd bij Tolteam ...

Vuyk 1, p. 444


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 10 Mei 2010, 06:51:33
Volkskrant:

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1377566.ece/Vier_nieuwe_getuigen_explosies_Enschede

Citaat
Vier nieuwe getuigen explosies Enschede
Van onze verslaggeefster Anja Sligter op 09 mei '10, 22:07, bijgewerkt 09 mei '10, 22:43
Vuurwerkramp in Enschede. (ANP)

AMSTERDAM - Er hebben zich vier nieuwe getuigen gemeld naar aanleiding van een serie uitzendingen van RTV Oost over de vuurwerkramp in Enschede, 13 mei tien jaar geleden.

Deze getuigen komen niet allen in de uitzendingen, omdat zij volgens redacteur Rob Forkink zo veel aanvullende details weten dat zij zo snel mogelijk door de politie gehoord moeten worden. ‘Zij zijn allen bereid verklaringen af te leggen.’

De informatie die zij hebben, gaat over zaken die op het terrein van SE Fireworks voor de eerste brand hebben plaatsgevonden. Tussen half twee en half drie zou er toch gewerkt zijn op het terrein – hetgeen altijd door betrokkenen ontkend is – en is er vuurwerk de lucht in gegaan. ‘Getuigen weten wat voor vuurwerk en ook wie daar aanwezig waren.’
Bommen

Het gaat onder anderen om een verpleegkundige die eerste hulp heeft verleend aan directeur Willie Pater en zijn partner Marion Schippers na de explosies. Tegen haar zou Schippers gezegd hebben dat ze aan het werk waren op het terrein en dat er bommen op het terrein lagen die zouden kunnen exploderen.

Forkink is blij dat de advocaat van Pater een aanklacht wegens smaad heeft ingediend tegen zijn schoonzus, die in de eerste uitzending zat. ‘Dan wordt misschien eindelijk eens duidelijk dat het alibi van Pater helemaal niet waterdicht is, zoals de advocaat steeds beweert.’

Ook in het boek De waarheid achter de vuurwerkramp van Simon Vuyk staat dat de alibi’s van Pater en Schippers gaten vertonen. Vuyk: ‘Zij waren samen in een winkel. Daar is een kassabon van. Daarna gingen ze samen op bezoek bij de vader van Marion. De verklaringen over het tijdstip van dat bezoek zijn zeer verschillend.’


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 10 Mei 2010, 06:58:25
Citaat
Tussen half twee en half drie


Dat kan beter kloppen. Misschien nog iets eerder.
Crimo heeft dat goed uitgezocht.
De zwerver komt nu ook weer in beeld.
Klusjesman had zwerver gezien. Dat moet rond half twee geweest zijn.
Zwerver had schuimwater onder de poort zien uitstromen.
"Zwerver", het was geen zwerver, maar oud-werknemer van De Paauw.

Maar de brand ontstond pas om twee minuten voor drie.



Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 10 Mei 2010, 12:02:27
Uizending Sylvana nu online:

http://sylvana.nps.nl/

(http://i138.photobucket.com/albums/q262/suivlys/JackHuygens.jpg)


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: sylvius op 10 Mei 2010, 14:37:02
Citaat van: Patricia van der Valk
„Wij willen niet dat ons voor de voeten wordt geworpen, dat we alleen maar willen horen wat we al weten. We willen met de grootst mogelijke ontvankelijkheid naar deze informatie kijken.”

Maar Bas van den Heuvel lieten ze wel lopen, alhoewel er aangifte was gedaan door Cees Elzenga -- in de week voor de ramp was hij op Bamshoeveterrein verschenen om de mogelijkheid van "auto-explosie op filmset" te onderzoeken, en er tal van aanwijzingen zijn dat hij iets met eerste vlammetje of zelfs doelbewuste sabotage te maken kan hebben.

Ja waarom hè?

Dat was nog eens een afgang geweest voor Oosting/ Tolteam / justitie -- want Bas had zich overal binnengedrongen.

en misschien weet justitie/politie ook al lang de ware toedracht -- en dan dus ook dat verhaal van Jeanette Schippers alleen maar kwestie van roddel en achterklap is...

Misschien hè?

Het is maar gedachte, maar wel naar aanleiding van deze brutale uitspraken van Patricia,

Middels de kwestie van gevaarsborden heeft zij zich al lang gediskwalificeerd.


Cees Elzenga:

http://www.devuurwerkramp.nl/


Citaat
Op 13 mei 2000 vindt in Enschede een aantal explosies plaats in een vuurwerkopslagplaats. Hierbij komen tenminste 22 mensen om het leven en wordt een complete woonwijk verwoest. Deze catastrofe staat bekend als de ramp van Enschede.

 Het is nu juni 2004. Er zijn vier jaren verstreken en nog steeds is niet duidelijk wat er die dag precies gebeurd is. Het zal waarschijnlijk ook nooit helemaal duidelijk worden, daarvoor is de omvang van de ramp te groot en de materie te complex. Toch?

 

Met deze bovenstaande zinnen begon ik zes jaar geleden mijn op schrift gestelde verhaal over het ontstaan van de vuurwerkramp.

Nu tien jaar na de ramp gaat de politie twente een nieuwe getuige horen die tegenover twee journalisten van RTV-Oost heeft verklaard wie er volgens haar de ochtend/voormiddag van de dertiende mei 2000 op het terrein van SEF aan het werk waren.

 Het OM in Almelo heeft de bevindingen van twee journalisten in ontvangst genomen en in reactie hierop verklaard dat zij die getuige gaan horen. Mocht het een plausibel verhaal lijken dan wordt het onderzoek, waarvan men zegt dat het nooit helemaal was gesloten, mogelijk heropend.

Al In 2004 heb ik mijn bevindingen over de vuurwerkramp op schrift gesteld en deze in 2005 aan het tolteam overhandigd. Na te zijn gehoord op het politiebureau van Enschede brak een oorverdovende stilte los. Na diverse malen telefonisch en schriftelijk contact te hebben gehad met het Tolteam en het OM werd mij te verstaan gegeven dat niets van wat ik heb verklaard aanleiding gaf voor nader onderzoek en dat ik geen contact meer mocht zoeken met de onderzoekers.

Als je de informatie leest die ik aandraag is dat zeer opmerkelijk, het is zelfs zeer bevreemdend als je weet dat het onderzoek ook toentertijd muurvast zat.

Als zwijgen een aanval is op de waarheid lees dit verhaal dan als een aanval op de leugen.

Cees Elzenga, Enschede mei 2010
[/size]


Titel: Re: Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp
Bericht door: admin op 31 Januari 2012, 15:04:04
Vuurwerkramp Enschede blijft na tien jaar vragen oproepen

George Marlet − 08/05/10

Tien jaar na de vuurwerkramp in Enschede werpt een getuigenverklaring nieuw licht op de zaak. Wat spookten vijf betrokkenen bij het bedrijf die ochtend uit op het terrein van SE Fireworks?

Een onverwachte getuigenverklaring kan de aanzet zijn voor duidelijkheid over de oorzaak van de vuurwerkramp in Enschede. Maar naar de motieven blijft het gissen.

Op zaterdag 13 mei 2000 ging de vuurwerkopslag van SE Fireworks de lucht in, met als gevolg 23 doden, bijna duizend gewonden en verwoesting van de omliggende woonwijk. Brandstichting door een onbekende gold tot nu toe als de meest waarschijnlijke oorzaak. Een familielid heeft echter verklaard dat die zaterdag vijf medewerkers op het bedrijfsterrein zijn geweest: SE Fireworks-directeur Willie Pater, zijn vrouw Marion, de broers André en Marco de Jong en klusjesman Hennie Kloppenborg. Vier van de vijf hebben dat categorisch ontkend en weigeren nu elk commentaar op de getuigenverklaring.

Het familielid, een zus van Marion, vindt dat ’de doofpot binnen mijn familie’ open moet. Ze zegt dat ze tot nu toe op advies van de advocaat van Pater heeft gezwegen, maar ’ik kan niet meer leven met dit geheim’. De regionale omroep RTV Oost heeft de zaak aan het rollen gebracht. Advocaat G. Meijers overweegt om tegen de zus een aanklacht wegens smaad in te dienen. Volgens Meijers zijn de alibi’s wel degelijk sluitend.

Voormalig rechercheur Jan Paalman noemt de verklaring van de zus ’consistent, betrouwbaar en uit eigen bevinding en waarneming’. De zus is donderdag gehoord door de politie Twente, die haar verklaring ’zeer serieus’ neemt. „Het is nu voor het eerst dat iemand uit de directe omgeving van de directeuren met informatie komt.” Het Openbaar Ministerie in Almelo bekijkt of de verklaring voldoende substantieel is om het onderzoek naar de vuurwerkramp te heropenen.

Willie Pater vierde op vrijdagavond 12 mei 2000 – vervroegd – zijn vijftigste verjaardag. Daar werd volgens de getuige besproken dat haar zus Marion de volgende dag naar SE Fireworks moest ’om papieren op te halen’ en dat Willie Pater zou meegaan ’want die moest daar nog aan het werk’. De broers De Jong zouden zaterdagmiddag bij het bedrijf een tekstbord (’HENK 70’) ophalen dat voor een jarige buurman was gemaakt.

De aanwezigheid van de vijf medewerkers op het terrein zou een aantal vragen beantwoorden. Getuigen hebben op 13 mei gezien dat om 14.45 uur op het terrein vuurpijlen werden afgestoken. In de werkbunker lagen afgekeurde vuurpijlen die Pater had gerepareerd. Mogelijk is daarvan een aantal afgestoken om te kijken of ze nog bruikbaar waren voor de verjaardag van buurman Henk.

Rond 15.00 uur werd de eerste brand bij SE Fireworks waargenomen en de brandweer gewaarschuwd. Door de geopende deur van een bunker schoten vuurpijlen onder zeecontainers tegenover het bunkercomplex. De containers (met een houten bodem) vatten vlam en zetten een kettingreactie in gang die om 15.34 uur leidde tot de ontploffing van het centrale bunkercomplex.

Een man die voldoet aan het signalement van Pater vluchtte van het bedrijf weg terwijl hij iets riep over ’ontploffing in vuurwerk’. Paters vrouw Marion gaf een buurtbewoonster bij wie ze had getelefoneerd het advies om weg te gaan ’want er liggen nog meer mortieren en er komt nog veel en veel meer’.

Er doen verschillende theorieën de ronde over de werkelijke reden dat op een vrije zaterdag bij SE Fireworks toch werd gewerkt. Pater en zijn vrouw zouden buiten medeweten van mededirecteur Rudi Bakker een eigen handel in vuurwerk drijven, waarbij ook de eigenaar van het bedrijf, Smallenbroek, betrokken zou zijn. Twee dagen voor de ramp waren bij het bedrijf dozen met vuurwerk afgeleverd die vervolgens werden ’verstopt’ in drie bunkers. Klusjesman Kloppenborg zou later hebben gezegd dat in twee of drie bunkers ’een soort bom’ zou zitten.

Als het OM besluit om het onderzoek te heropenen, is het de vraag of eventuele strafbare feiten inmiddels niet zijn verjaard. Voor ’dood door schuld’ geldt een verjaringstermijn van zes jaar. Is er sprake van dood door schuld als gevolg van roekeloos gedrag, dan verjaart het misdrijf pas na twaalf jaar. Directeur Pater heeft al een jaar gevangenisstraf gekregen (en inmiddels uitgezeten) vanwege illegale vuurwerkhandel en het overtreden van milieuvoorschriften.

Bron: Trouw http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/article/detail/1107900/2010/05/08/Vuurwerkramp-Enschede-blijft-na-tien-jaar-vragen-oproepen.dhtml