[EnschedeRamp] Forum
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
29 Maart 2024, 06:15:20

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Zoek:     Geavanceerd zoeken
NB! Als u lid wilt worden stuur dan een verzoek naar:

EnschedeRamp@gmail.com
9017 aantal berichten in 706 topics door 16 geregistreerde leden
Nieuwste lid: Paul van Buitenen
* Startpagina Help Zoek Inloggen Registreren
+  [EnschedeRamp] Forum
|-+  Enschede 13 mei 2000
| |-+  Stadhuis
| | |-+  "Maar hij liet wel zien dat hij er was, dat hij er stond."
« vorige volgende »
Pagina's: [1] Omlaag Print
Auteur Topic: "Maar hij liet wel zien dat hij er was, dat hij er stond."  (gelezen 7336 keer)
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Gepost op: 27 December 2009, 12:49:27 »

http://binnenland.nieuws.nl/580186/opstelten_mist_uitleg_over_aanslag

Citaat
Opstelten mist uitleg over aanslag



(Novum) - Iemand van het kabinet moet uitleg geven over wat er is gebeurd in het vliegtuig waar vrijdag een aanslag mislukte. Dat zei burgemeester van Tilburg Ivo Opstelten zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Ook als nog weinig bekend is, valt er volgens Opstelten wat te vertellen. Als voorbeeld noemde hij Jan Mans, die ten tijde van de vuurwerkramp in Enschede burgemeester was. Hij was volgens Opstelten bijna van uur tot uur op televisie en legde uit dat hij ook nog niet veel wist. "Maar hij liet wel zien dat hij er was, dat hij er stond."Vrijdag mislukte een aanslag in een vliegtuig dat was opgestegen vanuit Schiphol en op weg was naar Detroit in Amerika. Een 23-jarige Nigeriaan probeerde een bom af te laten gaan, maar de bom gaf alleen een vlam. De Nederlander Jasper Schuringa overmeesterde hem.
Gelogd
Poter
[ERF] lid
Senior
*
Berichten: 311


Bekijk profiel
« Antwoord #1 Gepost op: 27 December 2009, 13:09:33 »

Ja, daar hadden we wat aan dat Mans ieder uur met zijn kop op tv was.
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #2 Gepost op: 27 December 2009, 13:30:35 »

Ja, daar hadden we wat aan dat Mans ieder uur met zijn kop op tv was.

Maar daar had hij zijn popularitiet aan te danken.

80% van de Enschedese bevolking stond achter Mans,
tenminste volgens I&O research en Tubantia.

Maar het was met "voorbedachten rade" -
heeft Mans ook zelf ergens verklaard (ik denk in boekje "De vuurwerkramp van Enschede, bestuurlijke vertellingen")
Hij deed dat met opzet.

Maar als je verder denkt (doe ik) - dan moet hij dat al vóór de ramp bedacht hebben -- dat dat de beste strategie zou zijn. Elk uur een persconferentie.

Of m.a.w toen hij in Delden zat te borrelen wist hij dat er iets zou gaan gebeuren...
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082



Bekijk profiel
« Antwoord #3 Gepost op: 28 December 2009, 15:51:51 »

80% van de Enschedese bevolking stond achter Mans,
tenminste volgens I&O research en Tubantia.

I&O zoiets als Inlichtingen en Operatien de Joseph Goebbels van Mans.
De tub typt hun propaganda over.
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #4 Gepost op: 28 December 2009, 18:46:28 »


De tub typt hun propaganda over.

ja maar wel als vette kop op de voorpagina.
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #5 Gepost op: 28 December 2009, 19:32:15 »

"Vlak vóór de ramp hield Tubantia een peiling op wie Enschedeërs zouden stemmen als ze hun burgemeester mochten kiezen. Van hen zou 80 procent niet op Mans stemmen. Onlangs hield de krant een peiling of Mans moet aftreden. Driekwart vindt dat hij moet blijven." 

uit:



http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article881455.ece/Mans,_gebeten_hond_werd_mythe

Citaat
Mans, gebeten hond werd mythe
PORTRET, Mac van Dinther op 19 maart '01, 00:00, bijgewerkt 20 januari '09, 14:09

Burgemeester Mans van Enschede hoeft niet bang te zijn dat hij vandaag tijdens de raadsvergadering over de vuurwerkramp zal moeten aftreden. Hij heeft met zijn optreden na de ramp veel respect verdiend. Enschede is van Mans gaan houden.

'Kribbigheid past absoluut niet in het karakter van Jan Mans', zegt een Enschedese politicus, géén partijgenoot van de PvdA-burgemeester. 'Jan is een zeer aimabel mens. Als hij kribbig wordt, dan is hij tot het uiterste getergd.'

Toch was de irritatie van burgemeester Mans' gezicht af te scheppen toen hij op 28 februari, de dag dat de commissie-Oosting haar rapport over de vuurwerkramp presenteerde, steeds maar weer antwoord moest geven op de vraag of hij aftrad.

De trek om zijn mond werd allengs strakker en de blik in zijn ogen verstarde naarmate de dag vorderde. 's Avonds bij Nova, toen interviewer Ferry Mingelen bleef doorzagen kon Mans zich niet meer inhouden. 'Het lijkt wel of de vraag u irriteert', zoog Mingelen. 'Nee', zei Mans met nauwelijks verholen ergernis. 'Maar die vraag is me al dertig keer gesteld vandaag. Ik leg verantwoording af aan de gemeenteraad.'

Vandaag kan Mans niet meer om die vraag heen. De gemeenteraad van Enschede praat vanmiddag over het rapport van de commissie-Oosting. Daarbij zal ook blijken of de ramp meer bestuurlijke consequenties krijgt dan alleen het aftreden van PvdA-wethouder D. Buursink, die dat meteen na de publicatie van het rapport-Oosting uit zichzelf deed.

VVD-wethouder E. Koopmans, na Buursink verantwoordelijk voor de vergunningen aan vuurwerkbedrijf SE Fireworks, wankelt. Maar voor Mans liggen de kaarten niet slecht. De burgemeester van Enschede is nog nooit zo populair geweest als nu.

Mans werd in 1940 geboren in het Zuid-Limburgse Heerlen, studeerde sociologie in Nijmegen en was in de tweede helft van de jaren zestig docent aan Koninklijke Militaire Academie in  Breda. Daar begon hij in 1970 zijn politieke carrière als wethouder voor de PPR.

Na zijn wethouderschap trok Mans terug naar Limburg, waar hij adjunct-gemeentesecretaris werd van Maastricht en in 1978 toetrad tot de provinciale staten. Vier jaar later werd hij burgemeester van de Limburgse gemeente Meerssen.

Om zo ver te komen had de ambitieuze Mans de PPR ingeruild voor de PvdA. Een echte partijman is Mans nooit geweest. Hij is meer bestuurder dan politicus. Na zes jaar Meerssen promoveerde Mans naar Kerkrade. In 1994 lonkte Enschede.

Die stad zocht na sterke man K. Wieringa een bruggenbouwer. Die rol is Mans op het lijf geschreven. 'Polariseren, ik heb er een afkeer van', zei hij onlangs tegen dagblad Tubantia. 'Het is niet mijn houding, het zit niet in mijn karakter. Ik ben een persoon die uit is op consensus.'

Enschede was met 150 duizend inwoners een maat groter dan Kerkrade, maar Mans' ambities lagen nog hoger. Hij was een fanatiek voortrekker van de 'dubbelstad': de fusie van Enschede met Hengelo, die de vijfde grote stad van het land zou opleveren. Daarvan zou Mans graag de burgemeester worden.

Maar de dubbelstad bleef steken in Hengelo's verzet en gebrek aan enthousiasme in Den Haag. Met 61 jaar lijkt hij te oud om nog een klapper te maken in het openbaar bestuur. 'Dat zou je tragisch kunnen noemen', zegt A. Enklaar, fractievoorzitter van de VVD in de Enschedese gemeenteraad. 'De fusie had zijn grote wapenfeit kunnen worden.'

In het functioneren van Mans als burgemeester komen steeds dezelfde zaken terug. Mans is een man die houdt van de franje van het burgemeesterschap, die zich kan ergeren aan de Hollandse zuinigheid. Hij is graag op stap. Het was een wonder dat hij in de stad was toen SE Fireworks ontplofte, zeiden cynici. Kritiek, die Mans afdoet als 'klein raamdenken'.

Zijn politieke omgeving is vol lof. 'Hij is een uitmuntend spreker, heel inspirerend en enthou siasmerend', vindt Enklaar. 'Jan straalt natuurlijk gezag uit', aldus PvdA-collega R. Bleker. Als er al kritiek op hem is, dan is het dat Mans een bestuurder op hoofdlijnen is. Enklaar: 'Voor details heb je ambtenaren is zijn instelling.'

Die instelling zou hem de kop kunnen kosten, nu zijn ambtenaren ernstige fouten hebben gemaakt. Maar Mans lijkt daar boven te staan. Vlak vóór de ramp hield Tubantia een peiling op wie Enschedeërs zouden stemmen als ze hun burgemeester mochten kiezen. Van hen zou 80 procent niet op Mans stemmen. Onlangs hield de krant een peiling of Mans moet aftreden. Driekwart vindt dat hij moet blijven.

In plaats van de gebeten hond is Mans een populaire bestuurder geworden. Hij is een veel gevraagd spreker onder zijn collega's, sinds kort heeft hij zelfs zijn eigen fanclub. Mans dwong respect af bij de bevolking door zijn daadkracht, zijn emotionele betrokkenheid bij de slachtoffers en de manier waarop hij opkwam voor de brandweer. 'Mijn mannen, mijn ridders.'

'Van een middelmatige bestuurder is hij hij een populaire burgervader geworden', zegt A. Vasse van de belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp. 'Die rol heeft hij goed ingevuld. Zijn populariteit neemt bijna mythische proporties aan.'

Vasse heeft ook kritiek. 'Ik vind dat Mans de zaak te persoonlijk maakt. Op de vraag of hij zich persoonlijk aangesproken voelde door Oosting zei hij dat er tussen de burgemeester Mans en de persoon Mans geen verschil bestaat.

'Dat vind ik niet zuiver. Ik heb respect voor de persoon Mans, maar kritiek op de burgemeester Mans. Hij heeft het na de ramp goed gedaan, dat wil niet zeggen dat je geen kritiek kunt hebben op zijn optreden vóór de ramp.'

Toch lijkt Mans' positie onaantastbaar. 'Ik zal mijn huid duur verkopen', zei hij. De vraag is of dat nodig is. Mans is na de ramp veranderd, zegt PvdA'er Bleker. 'Hij zei dat de stad meer van hem is geworden en hij meer van de stad. Zo zei hij het ook te voelen. Zo iemand stuur je moeilijk weg.'
« Laatste verandering: 28 December 2009, 19:34:12 door sylvius » Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082



Bekijk profiel
« Antwoord #6 Gepost op: 15 Februari 2010, 16:29:34 »

Getuige Mans vlot met antwoorden
Van onze verslaggever op 30 maart '01, 00:00, bijgewerkt 20 januari '09, 14:13

Raadsleden in Volendam begonnen donderdag opeens te discussiëren over de schuldvraag. Beschamend, vindt de afgetreden wethouder Visscher. Burgemeester Mans van Enschede kwam diezelfde dag geen moment in het nauw als getuige.

Veel woorden had burgemeester Mans van Enschede donderdag voor de rechtbank in Den Haag niet nodig. In heldere, afgemeten zinnen legde hij uit dat hij vóór de vernietigende explosies van 13 mei 2000 geen moment over S.E. Fireworks of professioneel vuurwerk had nagedacht. 'Het was geen item', zei hij.

De meeste vragen van de rechtbank kon de Enschedese burgemeester afdoen met een simpel 'nee'. Vaak antwoordde hij dat al voordat de rechter de vraag had uitgesproken. Mans was de veertiende getuige die optrad in de civiele zaak van drie slachtoffers van de ramp tegen de rijksoverheid, de provincie en de gemeente Enschede.

Nee, in het college van burgemeester en wethouders is nooit gesproken over vuurwerk. Nee, de brandweer was niet betrokken bij de afgifte van milieuvergunningen. Nee, van het vuurwerkongeval in Culemborg had hij geen weet. Nee, het Defensiebureau dat over vuurwerk adviseerde, was hem niet bekend.

Verrast werd de in Enschede zo populaire burgemeester geen moment door de vragen die de vier letselschade-advocaten voor hem hadden geprepareerd. Met zijn armen over elkaar herhaalde hij wat hij al eerder tegen de pers, de commissie-Oosting, het rechercheteam en de rijksinspecties heeft gezegd.

In de antwoorden van Mans klonk geen schaamte voor zijn onwetendheid door. Handhaving van milieuwetgeving behoorde niet tot zijn portefeuille, redeneerde hij.

In overleg met andere gemeenten of burgemeesters kwamen de gevaren van vuurwerk nooit aan de orde. Persoonlijke belangstelling voor knalgoed had de 60-jarige burgemeester evenmin. 'Ik mocht van mijn vader geen vuurwerk afsteken. Dat heb ik ook nooit gedaan.'

Het optreden van Mans in Den Haag vertoonde grote verwantschap met dat van de onlangs afgetreden Enschedese wethouder Koopmans. Ook zij verklaarde donderdag dat ze voor de vuurwerkramp nooit had gehoord van S.E. Fireworks, laat staan van mogelijke gevaren die een vuurwerkfabriek voor omwonenden kon opleveren.

Voor de letselschade-advocaten waren de verklaringen van Mans en Koopmans een welkome aanvulling op de eerdere getuigenissen.

Zij achten de gemeente mede aansprakelijk voor de ramp, omdat er niet is gereageerd op signalen dat S.E. Fireworks gevaar opleverde. Mans wees erop dat Enschede niet de enige gemeente was die zich de afgelopen jaren coulant opstelde tegenover bedrijven. 'In de jaren negentig was deregulering het toverwoord', zei hij. 'Werkgelegenheid stond voorop. Het moest bedrijven niet lastig worden gemaakt.'

http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article882904.ece/Getuige_Mans_vlot_met_antwoorden
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #7 Gepost op: 13 Januari 2021, 15:21:03 »

https://twitter.com/DonArturito/status/1349358091960283139

Citaat
Arthur van Amerongen
@DonArturito
Vorige week bleek uit een peiling van het gezaghebbende I&O Research dat 98 procent van de Nederlanders de pandemie een zegen vindt omdat ze zich nooit zo saamhorig en verbonden met elkaar hebben gevoeld en dat Kaag daarom premier moet worden
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #8 Gepost op: 13 Januari 2021, 15:32:46 »

Rapport Oosting

https://dloket.enschede.nl/loket/sites/default/files/DOC/Inleiding%20en%20Omvang%20van%20de%20ramp.pdf
Citaat

In de periode na de ramp verschijnen in de media tal van artikelen over de door de rampgetroffen buurt Roombeek. Deze geven soms een nogal negatief beeld van de buurt en haarbewoners. Het zou gaan om een achterstandsbuurt met veel sociale problemen. Onderzoekenvan I&O Research te Enschede, een onderzoekbureau dat al jarenlang onderzoek in degemeente Enschede verricht, wijzen echter uit dat Roombeek in vergelijking met de anderebuurten in Enschede niet een uitzonderlijke positie inneemt



(...)


I&O Research te Enschede stelt onder meer jaarlijks de zogenoemde ‘Buurtatlas Enschede’samen. In de buurtatlas worden de vijftig buurten waarin Enschede is onderverdeeld, op allerleipunten onderling met elkaar vergeleken, en worden onder andere de sociale en de fysiekepositionering van de buurten bepaald.De sociale positionering is gebaseerd op de zogenoemde bewonersscore, die kan wordenbeschouwd als een totaalmaat voor het welzijnsniveau in de desbetreffende buurt. Indicatorenzijn in dat verband onder andere inkomen en werk, sociale problemen en gezondheid. Via debewonersscore wordt de sociale voorrangspositie van de desbetreffende buurt vastgesteld.De bewonersscore is zo geformuleerd dat naarmate deze score hoger is het welzijnsniveau lageris. Een buurt met een hoge bewonersscore staat hoog op de sociale ranglijst van de vijftigbuurten, en kan daarmee worden beschouwd als een ‘probleembuurt’.De fysieke positionering geeft een indicatie van de staat van de woningen. Hoe hoger op deranglijst, des te slechter is de kwaliteit en de onderhoudstoestand van de woningen in dedesbetreffende buurt.In de buurtatlas 1998/1999 staat Roomwijk qua sociale voorrangspositie op de zeventiendeplaats, en qua fysieke voorrangspositie op de vijftiende plaats.Roombeek neemt dus op geen van beide ranglijsten een uitzonderlijke positie in.De buurten Mekkelholt, Walhof/Roessingh en Lasonder/Zeggelt staan op beide ranglijsten opeen lagere plaats, hetgeen betekent dat het welzijnsniveau in die drie buurten hoger is dan datin Roombeek en dat de kwaliteit en de onderhoudstoestand van de woningen in die driebuurten beter zijn dan die in Roombeek.
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #9 Gepost op: 13 Januari 2021, 15:37:29 »

https://www.nieuwsbank.nl/archief/enschede-enqueteert-gedupeerden-over-nafase-vuurwerkramp?id=1566297

Citaat
Gemeente Enschede enquêteert gedupeerde particulieren en ondernemers over nafase vuurwerkramp
Enschede, 31 augustus 2001
De Gemeente Enschede blijft zich verantwoordelijk voelen voor een adequate nazorg voor gedupeerden van de vuurwerkramp. Mede om die reden is gedegen onderzoek nodig.
Dat gebeurt in de vorm van twee enquêtes: een getroffenenmonitor door I&O Research en een inventarisatie door het Informatie en Adviescentrum (IAC),

(...)

Met de getroffenenmonitor onderzoekt de gemeente Enschede hoe tevreden inwoners en ondernemers zijn over de fase na de vuurwerkramp. Onderwerp van onderzoek zijn de praktische hulp, de schadeafwikkeling, de wederopbouw van het rampgebied en de herdenkingsactiviteiten. De onderzoeksresultaten moeten de gemeente nog beter in staat stellen rekening te houden met de opvattingen van getroffenen van de vuurwerkramp.
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #10 Gepost op: 13 Januari 2021, 15:46:43 »

Hé , I&O , AVIV en gemeente Enschede zijn buren

https://www.adverteren.ws/bedrijf-adviesgroep-aviv-in-enschede-11966

Citaat
BEDRIJF:
Adviesgroep Aviv B.V.

STRAATNAAM:
LANGESTRAAT 11; 7511HA; ENSCHEDE
WOONPLAATS:
Enschede
POSTCODE:
7511 HA
GEMEENTE:
Enschede


https://docplayer.nl/11429788-I-o-research-langestraat-37-postbus-563-7500-an-enschede-tel-053-4825000-amslv03-2003-60-december-2003.html
Citaat

I&O Research Langestraat 37 Postbus 563, 7500 AN Enschede

https://nl.wikipedia.org/wiki/Stadhuis_van_Enschede
Citaat
Het stadhuis van Enschede staat aan de Langestraat in deze plaats
Adres: Langestraat 24, 7511 HC Enschede
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #11 Gepost op: 13 Januari 2021, 16:21:01 »

Rapport Oosting

https://dloket.enschede.nl/loket/sites/default/files/DOC/Inleiding%20en%20Omvang%20van%20de%20ramp.pdf

Citaat

In de periode na de ramp verschijnen in de media tal van artikelen over de door de rampgetroffen buurt Roombeek. Deze geven soms een nogal negatief beeld van de buurt en haarbewoners. Het zou gaan om een achterstandsbuurt met veel sociale problemen. Onderzoekenvan I&O Research te Enschede, een onderzoekbureau dat al jarenlang onderzoek in degemeente Enschede verricht, wijzen echter uit dat Roombeek in vergelijking met de anderebuurten in Enschede niet een uitzonderlijke positie inneemt



Elco Brinkman wist wel beter:

https://twitter.com/search?q=binnenwerk%20minkmaat&src=typed_query


« Laatste verandering: 13 Januari 2021, 16:22:36 door sylvius » Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #12 Gepost op: 13 Januari 2021, 16:28:25 »

https://twitter.com/CalzelunghePipi/status/1349374900612591618

https://twitter.com/EWindt/status/1349350084778065921
« Laatste verandering: 13 Januari 2021, 16:30:40 door sylvius » Gelogd
Pagina's: [1] Omhoog Print 
« vorige volgende »
Ga naar:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!