[EnschedeRamp] Forum
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
29 April 2024, 21:43:11

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Zoek:     Geavanceerd zoeken
NB! Als u lid wilt worden stuur dan een verzoek naar:

EnschedeRamp@gmail.com
9017 aantal berichten in 706 topics door 16 geregistreerde leden
Nieuwste lid: Paul van Buitenen
* Startpagina Help Zoek Inloggen Registreren
+  [EnschedeRamp] Forum
|-+  Enschede 13 mei 2000
| |-+  Actueel
| | |-+  Uitkleding van de wetgeving leidde tot vuurwerkramp
« vorige volgende »
Pagina's: 1 [2] Omlaag Print
Auteur Topic: Uitkleding van de wetgeving leidde tot vuurwerkramp  (gelezen 9265 keer)
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #15 Gepost op: 28 Januari 2012, 14:10:30 »

Citaat
Tijdens een VEN-vergadering op 15 mei 1997 is Harry K. als adviseur aanwezig.
Gerrit Wagenvoort, voorzitter van de VEN, leidt de bijeenkomst. Een van de andere deelnemers is de toenmalige directeur van SE Fireworks, Harm S. Hij is de voorganger van het veroordeelde tweetal dat in 1998 het bedrijf van hem overneemt en op 13 mei 2000 de scepter zwaait.
De rondvraag kent een bijzonder moment dat in de notulen is opgenomen. Er staat:
'Harm S. heeft problemen met de classificatie door de Chinese afzender. Zij willen overal professioneel vuurwerk op zetten.' Dat is hem kennelijk onwelgevallig.
K. geeft de Enschedese vuurwerkhandelaar, die hij kent, advies. In de notulen: 'Harry K. zal e.e.a. in China opnemen.'

is lulkoek

dit is betere weergave, alhoewel ook suggestief:

http://retro.nrc.nl/W2/Lab/Enschede/010301-d.html


Citaat

Tijdens een vergadering van de VEN op 17 april 1997 liet de toenmalige eigenaar van Fireworks, Harm Smallenbroek, weten dat hij problemen had met de classificatie door de Chinezen die steeds meer klasse 1.3 aanbrachten. Hij wist te bewerkstelligen dat het voortaan voornamelijk bij de ongevaarlijke klasse 1.4 zou blijven. 
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082



Bekijk profiel
« Antwoord #16 Gepost op: 28 Januari 2012, 14:12:12 »

Citaat


...MS Vuurwerk in Culemborg. Tot de complete voorraad van het bedrijf op 14 februari 1991 ontploft: een massadetonatie, veroorzaakt door de opslag van méér dan de toegestane hoeveelheid professioneel vuurwerk, grotendeels afkomstig uit China. Dezelfde oorzaak en hetzelfde gevolg als in 2000 in Enschede...


Vuyk had het al eerder over een massadetonatie.

Citaat

Op zaterdag 13 mei 2000 ontstaat rond drie uur 's middags brand bij vuurwerkopslag SE Fireworks in Enschede: 'het eerste vlammetje'. Ruim een half uur later vindt een allesvernietigende massadetonatie plaats: 'de laatste klap'.


Twee Detonatie's in Enschede bedoeld hij zeker, Vuyk is een klap vergeten.

Op google krijg ik maar 36 hits op het woord 'massadetonatie' waarvan er een aantal naar dit forum verwijzen  dus het kan op de stapel  van nieuwe rampwoorden.
Op Wikipedia kennen ze ook geen "massadetonatie" en krijgt men als antwoord: "Bedoelde u: "massa extinctie".

Vuyk en zijn deskundige lopen vast door overal het woord "Massa" aan te plakken.
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #17 Gepost op: 28 Januari 2012, 14:25:45 »

ja zelfs allesvernietigende massadetonatie  Geschrokken
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082



Bekijk profiel
« Antwoord #18 Gepost op: 28 Januari 2012, 14:28:32 »

Oud nieuws over massadetonatie Enschede in dagblad Trouw.
----------------------------------------------------------------------------------------

Explosiegevaar al langer bekend

George Marlet − 28/02/01, 00:00

MUIDEN - De overheid wist al in 1973 dat zogenaamd licht kruit tot een verwoestende kettingreactie kan leiden. Aanbevelingen voor nader onderzoek zijn echter blijven liggen.

Ook gebeurde niets met het advies van een zware interdepartementale commissie om de veiligheidsafstand tot woonhuizen fors te vergroten. Opslag- en productieruimten van kruit zouden honderden meters van woningen en andere gebouwen verwijderd moeten staan, zodat bij een ontploffing de schade beperkt blijft tot 'geringe glasschade'. De commissie, waarin liefst zeven ministeries vertegenwoordigd, kwam begin 1973 met deze aanbevelingen na diverse explosies bij de kruitfabriek in Muiden. Dat blijkt uit archiefstukken die zijn vrijgegeven door de gemeente Muiden.

Na de vuurwerkramp in Enschede werd vorig najaar bekend dat de rijksoverheid negen jaar lang niets had gedaan met vergelijkbare aanbevelingen naar aanleiding van de explosie van een vuurwerkfabriek in Culemborg. De commissie-Oosting zal daarover vandaag een kritisch oordeel vellen. Het spoor blijkt echter nog veel verder in de tijd terug te gaan en daar -evenals na 'Culemborg'- weer abrupt op te houden.

Bij de kruitfabriek in Muiden deden zich in 1963 en 1966 explosies voor die veel schade aan huizen en gebouwen veroorzaakten. Eind 1972 kwamen bij een nieuwe explosie twee werknemers om het leven. In de plaats Muiden werden 350 huizen en gebouwen beschadigd. Dit ongeluk was voor de commissie aanleiding om strengere normen voor te stellen.

De afstand tussen fabriek en bebouwing zou vijfmaal de Navo-veiligheidsafstand moeten bedragen. Eind jaren zestig dacht de commissie nog over tweeënhalf keer zoveel, maar na de explosie van eind 1972 zat de schrik er ook bij de ambtenaren goed in.

De Navo-veiligheidsafstand is een norm die het ministerie van defensie nog steeds gebruikt om de minimaal veilige afstand te bepalen van opslagruimten van explosieven, munitie en vuurwerk tot de woonbebouwing. Hoe kwetsbaarder de bebouwing, bijvoorbeeld een ziekenhuis, hoe groter de afstand. Voor tienduizend kilo van de zwaarste categorie explosieve stof hanteert de Navo een veiligheidsafstand van minimaal vijfhonderd meter.

De interdepartementale commissie wilde begin 1973 aanzienlijk strenger zijn, zodat 'ook in de voorste linie van de bebouwing een veilig en onbedreigd woongenot moet kunnen gelden'.

Zoals bekend stond in Enschede de vuurwerkopslag SE Fireworks middenin een woonwijk, met de dichtstbijzijnde huizen op zo'n veertig meter afstand. Het ministerie van defensie adviseerde ook over dit bedrijf, maar maakte daarbij geen gebruik van de al jaren bekende inzichten.

De commissie stelde in 1973 ook vast dat buskruit heftiger reageerde dan volgens de indeling in gevarenklassen was te verwachten. Bij de explosie op 8 december 1972 ging zogeheten jachtkruit de lucht in, dat theoretisch alleen zou kunnen branden en daarom tot de betrekkelijk lichte gevarenklasse 2 (tegenwoordig klasse 1.3) behoorde.

In de praktijk bleek het kruit wel degelijk te kunnen ontploffen en tot een zogeheten massa-detonatie te leiden. Daarbij ontstaat een schokgolf met supersone snelheid die ook zware gebouwen omver duwt. Zo'n door kruit veroorzaakte massadetonatie heeft zich later ook in Culemborg en Enschede voorgedaan, ten koste van respectievelijk twee en 22 mensenlevens.

De letselschade-advocaten die de overheid voor de rechter hebben gedaagd, zien in de gang van zaken rond 'Muiden' een bevestiging van de langjarige nalatigheid van de overheid. ,,Het is hetzelfde patroon als in Culemborg en Enschede: de overheid doet blijkbaar niet aan overdracht of archivering. Elke keer moet het wiel opnieuw worden uitgevonden'', aldus advocaat M. de Witte. De advocaten proberen de overheid aansprakelijk te stellen voor letselschade als gevolg van de vuurwerkramp.

De rechter-commissaris heeft in december vorig jaar al minister Pronk en ambtenaren van ministeries en de gemeente Enschede in het openbaar verhoord. Eind maart moeten burgemeester Mans en wethouder Koopmans voor de rechter-commissaris verschijnen.

Bron: Trouw http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2491657/2001/02/28/Explosiegevaar-al-langer-bekend.dhtml
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #19 Gepost op: 28 Januari 2012, 14:30:02 »

Citaat
Tijdens een vergadering van de VEN op 17 april 1997 liet de toenmalige eigenaar van Fireworks, Harm Smallenbroek, weten dat hij problemen had met de classificatie door de Chinezen die steeds meer klasse 1.3 aanbrachten. Hij wist te bewerkstelligen dat het voortaan voornamelijk bij de ongevaarlijke klasse 1.4 zou blijven.  


Zo komt wel de vergunning van 22 april 1997 in ander licht:



D. Buursinks handtekening stond er ook onder.

Zou Kapel ook namens hem goed woordje hebben gedaan in China? (in het kader van Enschede op de wereldkaart zetten)
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082



Bekijk profiel
« Antwoord #20 Gepost op: 28 Januari 2012, 15:12:36 »

In Culemborg was de oorzaak van de massadetonatie volgens de Commissie (voor wat het waard is) een paar ton jachtkruit.

Als de deskundige van Vuyk zegt dat hetzelfde heeft plaatsgevonden in Culemborg als in Enschede dan heeft hij het over twee keer duizenden kilo's jachtkruit die massadetonatie's kunnen veroorzaken.
« Laatste verandering: 28 Januari 2012, 15:15:13 door admin » Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #21 Gepost op: 28 Januari 2012, 20:35:50 »


Ijsfontijntjes bestaan uit nitrocellulose en nitrocellulose is een springstof.
De zwaarste cattegorie vuurwerk zit in de lichtste cattegorie ingedeeld.
Dus men propt in kindervuurwerk springstof en het mag ietsjes meer zijn.
Samen met heet water van de brandweer krijg je een soort knal-erwtensoep.
Ik ben er bang voor dat de grote onbekende deskundige van Vuyk onze brandweerman uit Diemen is met zijn gassoep-theorie.

nee is niet juist.
Natte ijsfonteinen zouden onder invloed van temperatuur waterstofgas gaan produceren:

http://pvv-gelderland.nl/index.php/nieuws/algemeen/611-pvv-gelderland-een-nieuwe-vuurwerkramp-zoals-in-enschede-is-zo-maar-mogelijk.html

Citaat
"In vuurwerk komen stoffen voor (nitrocellulose, magnesium, aluminium), die bij een temperatuur van 170 C een chemische reactie aangaan met water. Er ontstaat dan waterstofgas"


http://cameochemicals.noaa.gov/chemical/19286



Citaat
NITROCELLULOSE WITH WATER, NOT LESS THAN 25% WATER may explode if dried and exposed to heat, flame, friction or shock. May undergo a vigorous reaction with reducing agents, including hydrides, sulfides and nitrides, that culminates in a detonation. Can react with inorganic bases to form explosive salts.

Heet water is nog geen 100 graden warm ....
« Laatste verandering: 28 Januari 2012, 20:37:28 door sylvius » Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082



Bekijk profiel
« Antwoord #22 Gepost op: 28 Januari 2012, 22:23:22 »


nee is niet juist.
Natte ijsfonteinen zouden onder invloed van temperatuur waterstofgas gaan produceren:


Ik dacht dat knalerwten ook uit nitrocellulose bestonden net als ijsfontijntjes, daarom noemde ik het de knal-erwtensoeptheorie.
Als ijsfontijntjes vanwege de nitrocellulose waterstofgas kunnen makken dan kunnen knalerwten ook waterstofgas maken met wat water erbij en goed heet maken.


Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #23 Gepost op: 30 Januari 2012, 11:54:41 »

https://twitter.com/pvdbesselaar

Citaat

 pvdbesselaar PetervdBesselaar
Echt zo'n artikel om met rode oortjes te lezen. Over vuurwerkregulering. Kijkje in de keuken van de macht. #Complimenten voor #degroene.
28 Jan Favorite Retweet Reply »
 

pvdbesselaar PetervdBesselaar
Onderzoeksjournalistiek in de Groene op basis van #klokkenluider. "Gang van zaken binnen de overheid: onkunde, geklets en gewichtigdoenerij"
28 Jan Favorite Retweet Reply »


 pvdbesselaar PetervdBesselaar
Criminoloog Simon Vuyk schrijft "Wachten tot het weer mis gaat" in #degroene over vuurwerkramp Enschede. #onderzoeksjournalistiek #prachtig
28 Jan Favorite Retweet Reply
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #24 Gepost op: 30 Januari 2012, 12:10:47 »

https://twitter.com/search/links/http%3A%2F%2Fwww.groene.nl%2Fcommentaar%2F2012-01-24%2Fuitkleding-van-de-wetgeving-leidde-tot-vuurwerkramp

 
Citaat
MauriceEssers Maurice Essers
Simon Vuyk, tja, korreltje zout .. “@Rolf_Oldejans: Groene Amsterdammer - Uitkleding wetgeving leidde tot vuurwerkramp http://www.groene.nl/commentaar/2012-01-24/uitkleding-van-de-wetgeving-leidde-tot-vuurwerkramp
26 Jan Favorite Retweet Reply




Citaat
ErrikB Errik Buursink
Wat zegt dat over onderzoek van Oosting en huidige minister Rosenthal? Stelletje nepexperts. http://www.groene.nl/commentaar/2012-01-24/uitkleding-van-de-wetgeving-leidde-tot-vuurwerkramp
26 Jan Favorite Retweet Reply







[s
« Laatste verandering: 30 Januari 2012, 12:18:23 door sylvius » Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082



Bekijk profiel
« Antwoord #25 Gepost op: 31 Januari 2012, 16:11:09 »

Ik had verwacht dat Simon Vuyk ons zouw uitleggen waar we die twee detonatie's aan te danken hadden en dat de twee pallets ijsfontijntjes uit Denemarken voor Israel die in de twee kraters lagen opgeslagendie daarvoor verantwoordelijk waren
Maar niets van dat alles.

Heb Vuyk een beetje verkeerd begrepen volgens mij wil hij duidelijk maken dat de brand groter geworden is door het water van de brandweer in combinatie met de nitrocellulose in ijsfontijntjes.
Maar dat wist ik grotendeels al.

Maar wat doet Vuyk nu hij legt de schuld bij de overheid die de wildgroei toestond met de lessen en kennis van toen en hij legt de schuld  bij SEF de wildgroeiers (met vergunning).

Gelogd
Pagina's: 1 [2] Omhoog Print 
« vorige volgende »
Ga naar:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!