[EnschedeRamp] Forum
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
28 Februari 2024, 07:47:40

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Zoek:     Geavanceerd zoeken
NB! Als u lid wilt worden stuur dan een verzoek naar:

EnschedeRamp@gmail.com
9017 aantal berichten in 706 topics door 16 geregistreerde leden
Nieuwste lid: Paul van Buitenen
* Startpagina Help Zoek Inloggen Registreren
+  [EnschedeRamp] Forum
|-+  Enschede 13 mei 2000
| |-+  Rampen elders
| | |-+  Ölkatastrophe im Amtsvenn
« vorige volgende »
Pagina's: 1 ... 5 6 [7] Omlaag Print
Auteur Topic: Ölkatastrophe im Amtsvenn  (gelezen 64263 keer)
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #90 Gepost op: 28 April 2016, 17:55:23 »

Zweiter Jahrestag Ölkatastrophe in Gronau

https://www.youtube.com/watch?v=tY6jz7sOCFU

Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #91 Gepost op: 24 Juni 2016, 13:13:29 »

http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/alle-zoutwinlocaties-akzonobel-onder-de-loep-na-lekkage-diesel-1.6134968

Citaat

Alle zoutwinlocaties AkzoNobel onder de loep na lekkage diesel


ENSCHEDE - Staatstoezicht op de Mijnen laat alle 550 zoutwinlocaties van AkzoNobel onderzoeken op mogelijke lekkages, na het weglekken van 11.000 liter dieselolie bij een boorput nabij de Zwartevennenweg in Enschede.

De lekkage deed zich al voor tussen september 1987 en juni 1989. Pas in mei 2015 werd de vervuiling ontdekt door AkzoNobel. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de gemeenten Enschede en Hengelo werden pas een jaar later geïnformeerd, op 31 mei 2016. Dit meldt minister Kamp van Economische Zaken donderdagavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Diesel
De diesel werd als hulpstof gebruikt bij de zoutwinning. Het gaat om een gangbare methode, die nog steeds bij de zoutwinning wordt toegepast. De diesel vormt een laag op de pekel in de zoutholte, waardoor aan de bovenkant van de caverne geen zout gewonnen wordt. Daardoor blijft een stevige laag intact, die voorkomt dat een caverne instort.

Door twee lekkende schroefverbinding tussen twee pijpdelen, op dieptes van 54 en 97 meter, kon de diesel weglekken. Na 1989 is zo ook 21.000 liter pekel weggelekt.

550 zoutboringen
SodM laat nu alle 550 zoutboringen van AkzoNobel onderzoeken in het zogenaamde Twenthe-Rijngebied. Het gaat in alle gevallen om boringen in Twente. Vier daarvan krijgen speciale aandacht, omdat die boringen lijken op boorput 335. Dat is de winlocatie aan de Zwartvennenweg waar de lekkage zich heeft voorgedaan.

Volgens AkzoNobel heeft de olie zich in het slechtste geval vijftig meter verspreid. De pekel kan tot drie kilometer verderop terechtgekomen zijn. Het dichtstbijzijnde drinkwaterwingebied van Vitens ligt op 5 kilometer afstand van de boorput. Vitens zegt dat er geen onmiddellijk gevaar dreigt voor de drinkwatervoorziening. Planten en bomen in de omgeving lijken volgens de minister niet aangetast door zout, wat er op zou kunnen wijzen dat de effecten van de pekellekage meevallen.

Spoed
SodM acht de berekeningen van AkzoNobel echter onvoldoende nauwkeurig en heeft het bedrijf opgedragen ‘met de grootst mogelijke spoed de werkelijke omvang van de bodemverontreiniging en de mogelijke gevolgen daarvan in kaart te brengen’, zo schrijft Kamp in zijn brief aan de Kamer. De lekkage heeft volgens Kamp geen gevolgen voor de opslag van diesel in een caverne onder het industrieterrein Marssteden. Het boorgat zou daar geheel anders zijn uitgevoerd, namelijk met een dubbele buis.

Het GroenLinks-kamerlid Van Tongeren heeft Kamp al mondelinge vrage in het vooruitzicht gesteld. Het Provinciale Statenlid Robert Jansen van deze partij wil van Gedeputeerde Staten weten hoe het kan dat AkzoNobel al een jaar van de lekkage weet, maar dit pas onlangs heeft gemeld. Ook vraagt hij welke consequenties GS trekken met betrekking tot de opslag van dieselolie in zoutcavernes.

 
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #92 Gepost op: 8 Juli 2016, 16:30:59 »

http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/video-buurtbewoners-twekkelo-ongerust-over-lekkage-boorputten-1.6177120

Citaat
Video | Buurtbewoners Twekkelo ongerust over lekkage boorputten
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082Bekijk profiel
« Antwoord #93 Gepost op: 12 Juli 2016, 00:37:31 »

In totaal 5 putten van AkzoNobel in Enschede lek
 
Geplaatst op: 11 juli 2016

ENSCHEDE - Alle vier door AkzoNobel onderzochte boorputten blijken lek te zijn geweest. Of er daadwerkelijk een verontreiniging is opgetreden, zoals eerder bij boorput 335, kan het bedrijf nog niet zeggen.

De vier putten zijn vergelijkbaar met boorput 335 aan de Zwartevennenweg in Enschede, waarvan eind juni bekend werd dat daar in de jaren tachtig 11.000 liter diesel en 21.000 liter pekel uit was weggelekt. Van twee van de vier putten – de boorputten 330 en 336 – meldde De Twentsche Courant Tubantia vorige week al dat deze ook lek waren. Deze zijn beide in de buurt van de Zwartevennenweg. Nu blijkt dat de overige twee – de putten 340 en 342 aan de Boekelerhoekweg in Enschede – eveneens lek waren.

Onderzoek
 AkzoNobel meldt dat uit nader milieukundig onderzoek moet blijken of er daadwerkelijk sprake is van een plaatselijke olie- en/of pekelverontreiniging. Dat onderzoek wordt de komende weken uitgevoerd. De pekel en olie zijn inmiddels uit de niet meer in gebruik zijnde boringen gehaald. Daardoor kan er geen olie of pekel meer lekken.

,,Uitgevoerde risicobeoordelingen hebben uitgewezen dat er geen ecologische risico’s zijn en dat er ook geen risico bestaat voor drinkwater- of andere grondwaterwinning”, zegt AkzoNobel.

Bron: Tubantia http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/in-totaal-5-putten-van-akzonobel-in-enschede-lek-1.6183478
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #94 Gepost op: 5 Augustus 2016, 12:15:58 »


http://www.tubantia.nl/regio/oldenzaal-en-omgeving/dinkelland/nam-hoopt-volgende-week-afvalwater-in-twente-te-mogen-injecteren-1.6236705
Citaat

NAM hoopt volgende week afvalwater in Twente te mogen injecteren

ROSSUM - Aardoliemaatschappij NAM gaat vanaf volgende week weer afvalwater naar Twentse putten pompen als het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) de vernieuwde leiding goedkeurt. Dat zegt woordvoerster Kirsten Smit van de NAM. Doordat de leiding tussen Schoonebeek en Rossum lek was, heeft de NAM een jaar geen olie kunnen winnen in Zuid-Drenthe.

De afvalwaterlozing roept veel weerstand op in Overijssel. Gevreesd wordt voor vervuiling van de bodem in kwetsbare natuurgebieden. De NAM is in gesprek met de provincie en de gemeenten voor een alternatief van deze techniek die gebruikt wordt bij oliewinning. "Maar dat is iets voor op langere termijn. De eerste vijf jaar zal nog gebruik moeten gemaakt van de huidige techniek van het injecteren van productiewater", zegt de NAM-woordvoerster.

zie ook:

http://www.tubantia.nl/uitgebreid-zoeken-1.3286885?search-quick=afvalwater&timestamp=1470391734293&ba7fa0cdad713ec9e7d04a179b2b9492=b65e6c5af13e65b3ebdf86238c5a8351&a5c94c9b6303b2b51940d6635814d554=
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #95 Gepost op: 5 Augustus 2016, 12:19:50 »

http://www.tubantia.nl/regio/oldenzaal-en-omgeving/dinkelland/ministerie-gaat-afvalwaterinjecties-in-twentse-bodem-niet-blokkeren-1.6240888

Citaat

Ministerie gaat afvalwaterinjecties in Twentse bodem niet blokkeren

ROSSUM - Het ministerie van Economische Zaken gaat de hervatting van afvalwaterinjecties in Twentse bodem niet blokkeren. Als het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) de vernieuwde leiding heeft goedgekeurd, mag aardoliemaatschappij NAM volgende week de olieproductie in Schoonebeek hervatten.
Bekijk ook...


„Als de leiding wordt goedgekeurd, past de hervatting binnen de bestaande vergunning”, zegt een woordvoerster van minister Henk Kamp. Zij benadrukt dat de minister nog dit jaar een beslissing hoopt te kunnen nemen over een mogelijk alternatief voor de injecties, dan wel voortzetting van het injecteren.
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #96 Gepost op: 5 Augustus 2016, 13:47:12 »

http://www.volkskrant.nl/binnenland/nam-gaat-weer-afvalwater-lozen-in-twente~a4351946/
Citaat

 De Nederlandse Aardolie Maatschappij gaat weer afvalwater lozen in Twente, tot onvrede van de bevolking. De NAM krijgt naar verwachting volgende week groen licht om een opgelapte pijpleiding weer in gebruik te nemen, waarmee de joint venture van Shell en ExxonMobil afvalwater injecteert in de bodem.
Door: Jonathan Witteman 4 augustus 2016, 21:40


Veel Twentenaren vrezen voor milieuvervuiling. Het vervuilde water ontstaat bij de oliewinning in het Drentse Schoonebeek. De NAM injecteert daarbij hete stoom in de bodem om de aardolie vloeibaarder te maken. Daarbij kwam tot april 2015 dagelijks 8.200 liter chemicaliën afvalwater vrij, dat via een pijpleiding naar lege gasvelden in Twente gaat. De winning kwam vorig jaar stil te liggen nadat een boer in het Overijsselse Hardenberg verontreinigd water op zijn land ontdekte. De pijpleiding bleek lek te zijn, waarna de NAM de oliewinning staakte.

Na een reparatie zou het probleem nu verholpen moeten zijn, zegt de NAM. Zodra het Staatstoezicht op de Mijnen daarvoor toestemming geeft, kan het oliebedrijf de oliewinning en het lozen van afvalwater weer hervatten, aangezien de NAM daarvoor een vergunning heeft. Minister van Economische Zaken Henk Kamp, onder wiens ministerie het Staatstoezicht op de Mijnen valt, zegt het oordeel van de dienst af te wachten, dat naar alle waarschijnlijk volgende week zal volgen.
Handtekeningenactie

    Het ministerie onderzoekt een handvol alternatieven voor de afvalwaterlozingen in Twente

Overijssel bezorgd over gevolgen injecteren afvalwater

Eerder ontstond ophef over de mogelijke gevolgen voor het milieu en de kans op aardbevingen. Provinciale Staten van Overijssel vroegen toen aan minister Kamp van Economische Zaken om onafhankelijk onderzoek naar de risico's van de injectie van afvalwater diep in de Twentse bodem. Lees hier het nieuwsbericht.

Onder Twentenaren werden eerder dit jaar 30 duizend handtekeningen ingezameld van burgers die willen dat de afvalwaterinjecties in de Twentse bodem stoppen. Zij vrezen behalve voor milieuvervuiling ook voor bodemverzakking. Een lokale PvdA-afdeling is verbolgen over de NAM en minister Kamp, 'die doodleuk doorgaan met het vergiftigen van de bodem in ons mooie Twente'. Overigens onderzoekt het ministerie ook een handvol alternatieven voor de afvalwaterlozingen in Twente, benadrukt een woordvoerder. Het CDA is niet gerustgesteld. CDA-Kamerleden Pieter Omtzigt en Agnes Mulder verwijten Kamp dat hij de Kamer niet onmiddellijk heeft geïnformeerd over de hervatting van de oliewinning. Het PvdA-Kamerlid maakt zich zorgen dat de pijpleiding met afvalwater vol zoutzuur en waterstoffluoride dwars door Natura2000-gebieden in Noordoost-Twente gaan.
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #97 Gepost op: 17 Augustus 2016, 16:40:16 »

http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=250466
Citaat
»Omtzigt boos op minister Kamp; "Respectloos ten opzichte van Twentenaren"

"Dit is onacceptabel voor het CDA", reageert Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede op het nieuws dat de afvalwaterinjecties in Twente worden hervat. "Kamp neemt een besluit dat het afvalwater wel de Twentse bodem ingepompt kan worden, onafhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek."
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #98 Gepost op: 19 Augustus 2016, 15:55:15 »

http://nos.nl/artikel/2126400-minister-kamp-nam-mag-weer-afvalwater-injecteren-in-twentse-bodem.html
Citaat

Minister Kamp: NAM mag weer afvalwater injecteren in Twentse bodem
(...)
"Op basis van de in het verleden verleende vergunning kan de Nederlandse Aardolie Maatschappij de oliewinning in Schoonebeek en de afvalwaterinjectie in Twente hervatten."

Over de veiligheid hiervan bestaat volgens de minister geen twijfel: "Het is de meest veilige en meest milieuvriendelijke oplossing". De hoeveelheid chemicaliën die in de bodem komt, is laag volgens Kamp: "Het gaat om honderdsten van procenten."

+ filmpje
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082Bekijk profiel
« Antwoord #99 Gepost op: 26 Augustus 2016, 17:52:59 »

Burgemeester den Oudsten had toch een vergunning verleend om de grond van Enschede vol te spuiten met GASOLIE.

Nu lees ik steeds ''Afvalwaterinjecties' dat lijkt me wat anders dan ''Gasolie''.
Blijft smeerlapperij van onze overheid en haar bende de aandeelhouders van de NAM varen er wel bij maar over een paar honderd jaar is Twente onleefbaar en kapot en de Nam failliet . De minister en hun ambtenaartjes kunnen er niets aan doen dat hun systeem verrot is.

Toen de NOS op TV het over de lekkages van de Nam had lieten ze eerst een olievlek zien en toen een zouthuisje met de Grolsch fabriek op de achtergrond. Dat was de slechtste reclame ooit voor de Grolsch.  Maar toen ging het nog om gasolie nu gaat het om vergif.
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #100 Gepost op: 16 September 2016, 06:28:10 »

http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/minster-kamp-nam-kan-gang-gaan-in-twente-1.6399387

Minster Kamp: NAM kan gang gaan in Twente
Gelogd
admin
Don H.
Forumbeheerder
Held
*****
Berichten: 2082Bekijk profiel
« Antwoord #101 Gepost op: 17 September 2016, 00:23:20 »

De onrust over diepe afvalwaterinjectie is terecht

opinieHet Springendal in Twente is bovengronds een mooi en kwetsbaar natuurgebied. Onder de grond is het de vuilnisbak van de NAM geworden.

Ko van Huissteden, 

Dat afvalwaterinjectie aardbevingen kan veroorzaken weten we uit de Verenigde Staten
 
In een leeg gasveld onder dat Springendal dumpt de NAM afvalwater uit het olieveld Schoonebeek. Inmiddels wordt er in Nederland al in zes provincies afvalwater in oude gasputten gedumpt. Omwonenden en lokale bestuurders maken zich langzaamaan steeds meer zorgen over de risico's op grondwatervervuiling en aardbevingen. En dat is terecht.

Door onder meer de manier van oliewinning zoals in Schoonebeek komt er steeds meer afvalwater uit olie- en gasputten. De stroperige olie worden daar vloeibaar gemaakt met hete stoom, en dat levert een grote hoeveelheid zeer vervuild en zout afvalwater op. Het water zo goed reinigen dat het in een rivier geloosd mag worden, kost veel energie en is de NAM te duur. In plaats daarvan injecteert de NAM het vervuilde water in oude lege gasputten.

De risico's hiervan zijn groot. In Twente zijn er lekkages geweest bij zo'n afvalwaterinjectie. De putten die voor injectie gebruikt worden zijn al lang in gebruik en oude putten hebben vaker gebreken. Ga je in die oudere putten onder hoge druk zeer zout water spuiten, dan wordt de kans op lekkages groter. Door lekkage kan het ondiepe grondwater vervuild raken. In een van de putten in Twente ging de NAM gewoon door, ook toen ze ontdekte dat er een lek was. Pas na druk van media en politiek is het bedrijf daarmee gestopt.

Dat afvalwaterinjectie aardbevingen kan veroorzaken weten we uit de Verenigde Staten. In de staat Oklahoma bijvoorbeeld, was er vóór 2008 per jaar hooguit één zwaardere aardbeving. In de eerste helft van 2014 waren dat er al 230, meldt Science. Dat komt door de grote populariteit van 'fracken' naar schaliegas en schalie-olie. Bij fracken wordt het gesteente op grote diepte opengebroken door er onder hoge druk heel veel water met chemicaliën in te persen. Dit water komt deels terug boven de grond als zout water met giftige stoffen. het netjes zuiveren van dat afvalwater is ook daar te duur, injectie in lege olie- en gasvelden is goedkoper.
 
Risico's
 
De NAM sust bezorgde omwonenden door te zeggen dat Twente geen Groningen is en dat daar bij de gaswinning nog nooit een aardbeving is geweest
 
Hoe kan waterinjectie nu een aardbeving veroorzaken? De diepe ondergrond zit vol met breuken. Als die schoksgewijs gaan bewegen, ontstaan er aardbevingen. Dat gebeurt niet zomaar, want de twee ruwe oppervlakken van een breuk houden elkaar als het ware 'vast' . Komt er water in de breuk dan kan de boel gaan schuiven. Het water werkt als een soort glijmiddel waardoor het gesteente in beweging kan komen en een aardbeving geeft.

Gelukkig veroorzaken niet alle Amerikaanse injectieputten aardbevingen. Maar de putten die dat wel doen leveren heel veel aardbevingen op. Bovendien zijn het behoorlijk zware aardbevingen, sommige met een sterkte hoger dan 4 of 5 op de Richter schaal. De sterkste aardbeving in Groningen bleef ter vergelijking tot nu toe onder de 4.

Tot 2012 kende Nederland strikte beperkingen voor injectie van afvalwater in lege olie- en gasvelden. Injectie mocht alleen als het afvalwater precies dezelfde samenstelling had als met het water in de diepe ondergrond. Het ministerie van VROM wilde niet dat de ondergrond als afvalbak zou gaan dienen en was beducht voor een glijdende schaal naar steeds meer en steeds vuiler water.

Terecht, blijkt nu. Doordat de NAM steeds moeilijker winbare olie en gas wil oppompen gebruikt het bedrijf inderdaad steeds grotere hoeveelheden afvalwater. Gek genoeg bleek dat nu voor het kabinet juist reden om de beperkingen op te heffen.

Je zou zeggen dat er met de gaswinning in Groningen al genoeg aardbevingsrisico's zijn. Toch is het risico op aardbevingen door afvalwaterinjectie in Nederland nooit onderzocht. De NAM sust bezorgde omwonenden door te zeggen dat Twente geen Groningen is en dat daar bij de gaswinning nog nooit een aardbeving is geweest. Dat klopt wel, maar dat zegt niets over de risico's van onder hoge druk afvalwater in de bodem spuiten. In het Friese Weststellingwerf werd tijdens de gaswinning ook nooit wat gevoeld, maar ineens was in er 2009 een beving van 2.8 op de schaal van Richter tijdens het inspuiten van afvalwater.
 
Geknoei

Hoe meer onderaards geknoei met afvalwater, hoe meer kans op aardbevingen, lekkages of grondwatervervuiling
 
Als er in Nederland schaliegas en schalie-olie gewonnen gaan worden komt er nog veel meer afvalwater dan nu. En hoe meer onderaards geknoei met afvalwater, hoe meer kans op aardbevingen, lekkages of grondwatervervuiling. Doorgaan met steeds moeilijker winbare fossiele brandstoffen, belast niet alleen het klimaat, maar vraagt ook steeds meer van milieu en maatschappij. De huidige scherpe concurrentie op de oliemarkt zal de neiging om kosten op de omgeving af te wentelen, nog verder versterken. Op dit moment wordt door het Rijk gewerkt aan de Structuurvisie Diepe Ondergrond die het ruimtegebruik in de diepe ondergrond moet regelen. Het is zaak om goed op te letten welke keuzes daarin worden gemaakt rond injectie van afvalwater.


Bron: de Volkskrant http://www.volkskrant.nl/opinie/de-onrust-over-diepe-afvalwaterinjectie-is-terecht~a3838464/
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #102 Gepost op: 18 September 2016, 10:43:15 »

http://www.abc.net.au/news/2016-08-02/ipswich-sinkhole-swallows-backyard-west-of-brisbane/7682332

https://www.facebook.com/abcnews.au/videos/10155345280179988/
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #103 Gepost op: 3 Juni 2017, 12:18:54 »

https://www.facebook.com/Bedrohtes-Venn-und-Moor-1504158813146252/#

(met filmpje)
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwdrlokalzeitmuensterland%2Fvideos%2F1515142428556934%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

Citaat
WDR Lokalzeit Münsterland
2 mei ·

Mehr als drei Jahre sind inzwischen vergangen seit im Gronauer Amtsvenn an drei Stellen Öl aus dem Boden gelaufen ist. Schuld war ein Leck an der Leitung zu einem unterirdischen Speicher. Jetzt ist die Sanierung beendet. Vor einigen Tagen wurden die letzten Bäume gepflanzt.
Gelogd
sylvius
[ERF] lid
Held
*
Berichten: 5261


Bekijk profiel
« Antwoord #104 Gepost op: 4 Juni 2017, 07:05:09 »

nieuwe lekkage AkzoNobel

http://www.tubantia.nl/enschede/4-partijen-vragen-opheldering-over-nieuwe-lekkage-akzonobel~ae2e726a/


http://www.tubantia.nl/regio/weer-lekke-boring-akzonobel-omtzigt-stelt-kamervragen~af5097f9/
« Laatste verandering: 4 Juni 2017, 07:07:16 door sylvius » Gelogd
Pagina's: 1 ... 5 6 [7] Omhoog Print 
« vorige volgende »
Ga naar:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!